Cantautorul Cristian Paţurcă va fi înmormântat la Cimitirul Bellu din Capitală, au decis miercuri seara membrii familiei sale, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei 21 Decembrie 1989, informează Agerpres.
Decizia referitoare la înhumarea lui Paţurcă a fost luată în pofida ultimei sale dorinţe de a fi incinerat, în urma unei ample discuţii purtate de familia acestuia, la sediul Asociaţiei 21 Decembrie 89, cu preoţi, prieteni apropiaţi, medicii care l-au tratat.
„Cel mai probabil, Cristian Paţurcă va fi înmormântat lângă Florian Pitiş şi Valeriu Sterian”, a declarat preşedintele Asociaţiei Teodor Mărieş, cel care a făcut această propunere.
El doreşte să facă un apel către preşedintele Traian Băsescu pentru a-i aduce un ultim omagiu celui pe care l-a decorat în acest an, „prin rugămintea de a se pune la dispoziţie un loc de veci între prietenii de suflet ai cantautorului”.
Prezent în cursul zilei de miercuri, la Casa de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa”, Teodor Mărieş a reamintit că regretatul cantautor lasă în urma sa istoria luptei anticomuniste. „Fenomenul Piaţa Universităţii fără Cristi Paţurcă şi Vasile Sterian nu ar fi existat. El lasă în urma lui istoria luptei anticomuniste şi melodiile lui care asta au exprimat”, a declarat Doru Mărieş.
Şeful cancelariei prezidenţiale Cătălin Avramescu a adus o coroană de garoafe roşii pe care era scris mesajul „Sincere regrete! Traian Băsescu preşedintele României”. El l-a calificat pe Cristian Paţurcă ca fiind un „spirit” al Pieţei Universităţii . „Cred că vocile de atunci, din Piaţa Universităţii, au fost nu numai voci morale, numai voci aşezate, dar au fost şi voci care au pus un diagnostic al României timpurilor de atunci şi cred că acelaşi lucru este relevant şi pentru timpurile de acum”, a afirmat Cătălin Avramescu.
Jurnalistul Doru Braia crede că ceea ce nu a reuşit Revoluţia din decembrie 1989 în totalitate a reuşit să completeze Cristian Paţurcă cu al său „Imn al golanilor”.
Doru Braia simte acum că moartea i l-a luat pe cel de-al treilea frate ducându-l „în Piaţa Universităţii de sus”.
„Mi-a murit al treilea frate al meu. Primul a fost Călin Nemeş, de la Cluj, al doilea Vali Sterian şi acum Cristi Paţurcă. Ei trei s-au adunat în Piaţa Universităţii de sus. Eu mai rămân în Piaţa Universităţii de jos”, a spus Doru Braia, pentru care Paţurcă „a dat dovadă până în ultima clipă de o dedicaţie maximă”. „Era creştin, pleacă dincolo ca un creştin şi totuşi neconformist”, a mai spus jurnalistul.
Ziaristul Mihai Bogatu, unul dintre cei care l-a cunoscut pe Paţurcă la Casa de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa” spune despre cântăreţ că a fost un simbol al acestui loc, unde a cântat începând cu anii de liceu.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al cantautorului Cristian Paţurcă a fost adus miercuri, la Casa de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa” unde a fost întâmpinat de cunoscuţi, prieteni şi admiratori. Trupul neînsufleţit al cântăreţului va rămâne la Casa de Cultură a Studenţilor „Grigore Preoteasa” până joi, la ora 13,00, după care va fi mutat la sediul Asociaţiei „21 Decembrie”.