4.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialCE va cere Ungariei "clarificări" în legătură cu legea controversată privind mass-media

CE va cere Ungariei „clarificări” în legătură cu legea controversată privind mass-media

Comisia Europeană (CE) a anunţat marţi că intenţionează să ceară Guvernului ungar, în scris, „până la sfârşitul acestei săptămâni”, „clarificări” în legătură cu recenta sa lege controversată asupra mass-media, relatează AFP, citat de Mediafax.

„Până la sfârşitul săptămânii, vom trimite o primă scrisoare Guvernului ungar, scrisoare căreia autorităţile ungare vor fi nevoite să îi răspundă”, a declarat preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, în faţa deputaţilor europeni, reuniţi la Strasbourg.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei, va fi vorba despre o cerere de „clarificare”, şi nu de o scrisoare care să declanşeze procedura de infringement a legislaţiei europene din partea Comisiei, însărcinată să vegheze la respectarea tratatelor europene.

Această iniţiativă a fost făcută publică cu o zi înainte de discursul pe care premierul ungar, Viktor Orban, urmează să îl susţină, miercuri, în faţa eurodeputaţilor asupra priorităţilor preşedinţiei Ungariei la Uniunea Europeană (UE), pe care Budapesta o deţine din ianuarie, un discurs foarte aşteptat.

El va susţine discursul într-un context foarte tensionat. Criticii acuză legea că aduce atingere libertăţii presei. Dar Budapesta se apără contra acestor critici.

„Avem unele îngrijorări în legătură cu legea ungară asupra mass-media”, a declarat marţi Barroso. Totodată, „Ungariei, ca oricărui alt stat membru, trebuie să-i aplicăm dreptul european în mod obiectiv şi imparţial”, a adăugat el.

Comisarul european însărcinat cu acest caz, Neelie Kroes, a repetat, luni seara, în faţa deputaţilor, că un anumit număr de prevederi din acest text nu „par satisfacătoare, la prima vedere”.

Este vorba, în special, de obligaţia înregistrării tuturor instituţiilor mass-media, inclusiv mass-media online, ca forumurile şi blogurile.

Kroes a repetat, de asemenea, că, între elementele care ridică probleme, se află obligaţia unei „acoperiri echilibrate” a evenimentelor naţionale şi europene, dar şi procesul de numire a membrilor autorităţii de reglementare în domeniul mass-media, controlată în întregime de apropiaţi ai partidului la putere, Fidesz.

Pe de altă parte, legea poate reprezenta o ameninţare la pluralismul media, a declarat marţi, la Budapesta, reprezentantul Organizaţiei pentru Securitate şi Coperare în Europa (OSCE) pentru Libertatea Presei, Dunja Mijatovici.

„Ceea ce este deosebit de problematic este faptul că acest Consiliu mass-media este controlat de membrii partidului aflat la putere, lucru care poate constitui o ameninţare la adresa pluralismului mass-media”, a declarat ea, după o întâlnire cu ministrul ungar al Comunicaţiilor, Zoltan Kovacs.

Ea a criticat, de asemenea, mandatul de nouă ani, care poate fi reînnoit, al membrilor noii instituţii.

„Nimeni nu pune în discuţie dreptul de a crea legi care să reglementeze domeniul mass-media. Dar asemenea legi trebuie să protejeze, şi nu să suprime sau să restrângă libertatea presei”, a adăugat Mijatovici.

„Eu sper ca, în viitor, să avem dovada că Ungaria încurajează libertatea presei”, a subliniat ea.

Kovacs a răspuns reiterând propunerea premierului ungar, Viktor Orban, şi anume că „Ungaria este pregătită să deschidă negocierile, dacă Uniunea crede că anumite elemente sunt în contradicţie cu valorile comunitare”.

„Pentru moment, noi credem că aceste negocieri sunt inutile, pentru că legea, în toate aspectele sale, respectă valorile universale”, a adăugat ministrul.

În decembrie, OSCE a criticat, deja, acest text, care, în prezent, este examinat de Comisia Europeană, pentru a vedea dacă respectă normele europene în materie de libertatea presei şi audiovizual.

Cele mai citite

Andrei Ursu și Vlad Condurache s-au logodit

Andrei Ursu și Vlad Condurache au reușit să-și surprindă fanii cu o veste emoționantă: logodna lor, sărbătorită într-un cadru exotic și plin de semnificații...

ROBOR la 3 luni crește la 5,58%, marcând o nouă tendință pe piața dobânzilor

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019 și la creditele curente ale...

Polonia a comandat 52 de drone de supraveghere FlyEye

Polonia a comandat 52 de drone de supraveghere FlyEye într-un contract în valoare de 100 milioane de zloți (aproximativ 24,49 milioane de dolari), anunțând...
Ultima oră
Pe aceeași temă