22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRomânia se vrea echipa surprizelor

România se vrea echipa surprizelor

Naţionala de handbal a României va pleca mâine spre Suedia, unde va participa la ediţia din acest an a Campionatului Mondial masculin.

Componenţii echipei naţionale de handbal a României care vor face deplasarea la CM vor fi prezen-taţi astăzi oficial, în cadrul unei adunări festive. Obiectivul băie-ţilor noştri, care pe lângă faptul că nu se ridică la nivelul fetelor, au şi adversari mai mulţi şi mai puternici, este calificarea în grupele principale ale competiţiei, adică în primele 12 reprezentative. O atare clasare le-ar permite handbaliştilor români să participe la turneele preliminare pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. Ultima competiţie de pregătire la care a participat naţionala noastră, Yellow Cup din Elveţia, unde a obţinut o victorie şi două înfrângeri, a fost una folositoare, cel puţin în opinia antrenorului echipei, Vasile Stângă.

Tehnicianul a fost de părere că, în ciuda unor momente de cădere, jucătorii săi nu au evoluat prost în turneul amical din Ţara Cantoanelor şi a precizat că pleacă încrezător în ceea ce priveşte obţinerea unui rezultat bun la Campionatul Mondial din Suedia.„Noi suntem echipa surprizelor. În Elveţia am început prost, dar în ansamblu nu am jucat prost. Avem momente de cădere, de lipsă de concentrare şi luăm goluri foarte uşor. Sunt foarte multe concluzii după acest turneu. Trebuie să reanalizăm handbalul. La Campionatul Mondial ne vom întâlni cu nişte echipe superpotente şi realizăm că mai avem mult de lucru, în tot handbalul românesc, nu numai la nivel de echipă naţională. Suntem în urmă cu multe, dar mergem în Suedia încrezători. Avem ca obiectiv să trecem de grupe, să ne clasăm în primele trei, cu toate că va fi foarte dificil. Echipa are potenţial, dar trebuie să se concentreze, iar obiectivul se poate realiza”, a spus Vasile Stângă.

La capacitate redusă

Din păcate pentru formaţia noastră, Alin Şania, unul dintre jucătorii noştri valoroşi nu va face deplasarea pentru că a fost considerat ieşit din formă şi nu a fost selecţionat de Vasile Stângă, iar interul stânga Alexandru Cseprenghi nu va putea juca la întreaga sa capacitate, având în vedere că a suferit o accidentare destul de serioasă săptămâna trecută, în ultimul turneu de pregătire. „Şi medici din România m-au diagnosticat la fel ca şi cei din Elveţia, cu disjuncţie la claviculă şi, din fericire, nu este nimic rupt. Nu este vorba de braţul de aruncare, astfel că în aproximativ patru zile pot fi la capacitate maximă. În cel mai rău caz nu voi putea fi prezent la primul joc, cel cu Croaţia”, a spus optimist Cseprenghi. La fel de optimist s-a declarat şi în ceea ce priveşte şan-sele echipei de a obţine un rezultat bun. „Ştim că nu suntem printre favoritele grupei, care să aibă şanse la calificare, dar cred că putem face o surpriză, pentru că ne‑am pregătit foarte bine şi suntem nerăbdători să jucăm primul meci”, a afirmat handbalistul.

Premii considerabile pentru toţi participanţii

Bătălia se anunţă extrem de dură mai ales că Federaţia Internaţio-nală de Handbal (IHF) a anunţat că va premia primele patru clasate cu o sumă totală de 450.000 de franci elveţieni (aproximativ 355.000 de euro), cuantumul premiilor la Campionatul Mondial masculin din Suedia, la care va participa şi echipa României, me-daliile de aur urmând a fi recompensate cu 200.000 de franci elveţieni şi pentru participarea la CM va plăti cluburilor de prove-nienţă a jucătorilor o sumă totală de 918.400 de franci elveţieni. Pentru clasări pe locurile 5-12 urmează a fi achitaţi 48.000 de franci elveţieni, pentru 13-16, 24.000 de franci elveţieni, pentru 17-20, 16.000 de franci elveţieni, iar pentru 21-24, 12.000 de franci elveţieni. De asemenea, pentru participarea la CM din Suedia fiecare echipă naţională va primi pentru jucătorii săi suma de 25.000 de franci elveţieni.

Echipa României, antrenată de Vasile Stângă şi Nicolae Munteanu, va evolua, în ordine, cu Croaţia (14 ianuarie), cu Danemarca (16 ianuarie), cu Algeria (17 ianuarie), cu Australia (19 ianuarie) şi cu Serbia (20 ianuarie), în grupa C preliminară. În competiţie sunt angrenate 24 de team-uri naţionale împărţite în patru grupe, primele trei echipe din fiecare grupă urmând a obţine accesul în grupele principale.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Ucraina participă la un exercițiu NATO pentru testarea sistemelor anti-drone

NATO a încheiat săptămâna aceasta un exercițiu anti-drone major, la care Ucraina a participat pentru prima dată, alianța occidentală încercând să tragă urgent învățăminte...
Ultima oră
Pe aceeași temă