397 lei pentru un MW/h în data de 2 august pare o noţiune abstractă, însă ea va deveni foarte concretă atunci când ne va fi în curând facturată şi ne va prăji buzunarul. Un pic sub 8.000 MW/h consumă România zilnic la „vârf“, iar pe 2 august, la ora 19.00, aveam deficit de peste 700 de Mw/h în sistem, în condiţii de secetă şi capacitate destul de redusă, teoretic, a resurselor hidro. Acea energie lipsă a fost importată.
Efectele suntem pe cale să le descoperim după ce ne întoarcem din concedii şi vom primi înştiinţările de plată de la companiile de utilităţi. Desigur, situaţia este temporară, chiar dacă este alarmantă, factura nu va cuprinde doar energie din cea mai scumpă zi. Totuşi, situaţia ar trebui să ne alarmeze pentru că este un semnal timpuriu ce indică probleme în funcţionalitatea sistemului naţional de energie, acel sistem lăsat de izbelişte în cârca câtorva specialişti. Ei se luptă din ce în ce mai greu cu politrucii şi habarniştii cu pile de partid. Sistemul urmează să fie pus în curând cu totul pe butuci, mai ales partea de producție de energie electrică pe bază de cărbuni, care în multe momente ale zilei reprezintă partea cea mai importantă a sistemului.
Nu este prima dată când suntem în criză, dar nu facem mai nimic. Pe parcursul lunii ianuarie, preţurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe Mw/h, nivel dublu faţă de cel din primele zile ale anului. În urma acestei situaţii, ANRE a sancţionat mai multe societăţi de furnizare electricitate, a retras licenţele pentru două companii. Însă lipsa de concurenţă în piaţa energiei este vizibilă, iar propunerile Consiliului Concurenţei înaintate Guvernului din 2015 nu au fost implementate până în prezent. De pildă, Consiliul a reacţionat la problema băieţilor deştepţi care aproape au secat Gurile Dunării de câtă energie la preţ preferenţial au „muls“ de la Hidroelectrica. Același lucru, spus în limbajul mai sofisticat al celor din Consiliu: Consiliul Concurenţei a constatat faptul că încheierea şi derularea acestor contracte au avut ca efect blocarea pieţei pentru alţi furnizori şi producători de energie electrică şi consumatori eligibili, conducând la îngreunarea procesului de dezvoltare a pieţei în perioada liberalizării sectorului.
Energia nucleară, în declin
În domeniul nuclear, Nuclearelectrica s-a hotărât, prin directorul Dana Lulache, să pună pe butuci industria orizontală, reziliind un contract cu Compania Naţională a Uraniului. Degeaba a spus ministrul Energiei, Toma Petcu, faptul că „nemulţumirea vizează rezilierea contractului cu Compania Naţională a Uraniului, care a vulnerabilizat industria nucleară integrată a României, aspecte cercetate în acest moment de Corpul de Control al premierului“. Industria orizontală este deja pe butuci, de vreme ce e limpede că producţia acesteia nu poate fi preluată decât de Nuclearelectrica. Peste câţiva ani reactorul 1 de la Cernavodă trebuie închis, pentru că nu mai poate fi exploatat în condiţii de siguranţă, însă nu avem habar cu ce vom înlocui producţia respectivă. Unitățile 3 şi 4 de la Cernavodă sunt încă suspendate în levitaţie, discuţiile cu investitorii chinezi – ce trebuiau să vină să facă şi Podul de la Brăila, şi Centura Capitalei, ba chiar şi trenuri pe pernă magnetică – bat pasul pe loc. Despre depozitul de deşeuri nucleare de care trebuia să ne apucăm de vreo 5 anişori, deja, iarăşi nu se aude nimic.
Companiile de cărbune, puse pe butuci
În domeniul cărbunelui, avem o companie naţională în faliment şi alta în reorganizare, ambele căpușate şi țepuite „strategic“. Aceasta e o lume în care Laurenţiu Ciurel este reprezentativ – fost director, cu „ceasuri şi tablouri a căror provenienţă nu e cunoscută“, conform unei comisii din cadrul Complexului Energetic Oltenia, „Dom’ne,… care e problema?“, este reacția domnului Ciurel. Problema este că avem un dezastru administrativ la companiile naționale din bazinele carbonifere care extrag și produc ponderea cea mai mare din energia noastră. Acolo nu a fost un audit de 20 de ani, inventarul e neclar, DNA-ul nu ţine pasul cu hoţiile, mai-marii Ministerului Energiei nu s-au sinchisit de matrapazlâcurile inventariate de presa locală. Problema nu o reprezintă doar hoţia, ci şi crasa incompetență. De pildă, un amic din sistem îmi vorbeşte de agregate energetice ce nu au putut fi pornite în mijlocul iernii pe motiv de furt de echipamente.
De asemenea, avem un dezastru în problema gropilor de gunoi, România riscând amenzi serioase din partea UE pe acest domeniu. În loc să creăm sursă pentru energie din gunoaie, să încurajăm inclusiv invenţiile româneşti din acest domeniu, am supra-alimentat până la saturaţie sistemul de energie eoliană cu cea mai favorabilă schemă de sprijin, schemă atât de favorabilă încât a trebuit să fie închisă de curând. Iar despre energie solară nu se prea vorbeşte deloc în strategia Ministerului Energiei.
Puse cap la cap, informaţiile nu ne oferă doar perspectiva unei industrii în declin, deşi ar putea fi una dintre cele mai competitive din România şi ar putea susţine competitivitatea naţională şi consumatorul român prin preţuri mici. Nu au încăput în articol pe larg, dar le amintesc pe scurt: efortul unor „băieţi deştepţi“ ca piaţa de energie românească şi cea regională să nu fie create, plecarea în curând din sistem a unei generaţii de specialişti care nu au cum să fie înlocuiţi, funcţionarea la parametrii de avarie în foarte multe zone ale sistemului, declinul şi iminența falimentului chiar în institute de cercetare din domeniul energiei, nefinalizarea unor proiecte de interconectare şi a parametrilor tehnici şi IT pentru conectarea eficientă a pieţelor şi pentru scăderea preţurilor. În plus, proiectul Tarnița, care ar putea echilibra sistemul, este amânat la Sfântu’ Așteaptă. Concluzia este că avem, ca ţară, o energie mai scumpă decât în Cehia. E timpul să ne trezim.