Speriaţi de vestea că populaţia ţării a scăzut sub 10 milioane de locuitori, liderii de la Budapesta vor să prelungească până la trei ani concediul de maternitate. În România, deşi populaţia este în scădere, concediul pentru îngrijirea copilului s-a înjumătăţit.
Guvernul conservator al Ungariei, condus de Viktor Orban, a anunţat că intenţionează să repună în vigoare concediul de maternitate de trei ani, scurtat la doi ani de predecesorii socialişti. Legea se va aplica retroactiv, astfel încât de concediu prelungit să beneficieze şi femeile care au născut după 1 mai 2010, anunţa recent secretarul de stat pentru Familie şi Tineret, Miklos Soltesz, citat de portalul realdeal.hu. Mamele vor primi indemnizaţia de creştere a copilului şi dacă lucrează part time.
În prezent, femeile din Ungaria beneficiază de un concediu de maternitate de 24 de săptămâni plătit integral, după care pot opta pentru concediul de îngrijire a copilului, cu durata de 80 de săptămâni, indemnizaţia este de 70% din venituri, dar nu mai mult de două salarii medii pe economie.
Măsura prelungirii concediului la trei ani a fost decisă pentru a contracara scăderea natalităţii. Ultimele date demografice publicate în Ungaria arată că populaţia ţării a scăzut sub 10 milioane de locuitori, în august, potrivit Wall Street Journal. Mai mult, potrivit prognozelor Eurostat, ţara va număra doar 8,7 milioane de locuitori până în 2060, ca urmare a scăderii natalităţii şi migraţiei.
Scade şi populaţia României
Cu o situaţie asemănătoare se confruntă şi România. Prognozele Eurostat arată că, peste 50 de ani, populaţia ţării va scădea cu 4,5 milioane de persoane, până la numai 16,9 milioane de locuitori. Mai mult, un raport al comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice avertiza încă din 2009 asupra scăderii natalităţii: se nasc cu 40% mai puţini copii pe an decât în 1989. Comisia recomanda o implicare mai mare a statului în ajutorarea părinţilor şi copiilor. Totuşi, la sfârşitul anului trecut, Guvernul a redus durata concediului de îngrijire a copilului la un an, indemnizaţia a fost stabilită la 75% din venituri, cu un plafon maxim de 3.400 de lei, iar mamelor care se întorc mai devreme la muncă le-a fost oferit un stimulent de 500 de lei, timp de încă un an. Executivul a mai oferit o variantă: doi ani de concediu, dar cu indemnizaţie de cel mult 1.200 de lei.
Cum evoluează rata natalităţii
Atât în România, cât şi în Ungaria, scăderea natalităţii este cauzată de aceiaşi factori – de la scăderea nivelului de trai la schimbarea mentalităţii privind căsătoria şi cariera femeilor. Rata natalităţii este de 9,6 la mia de locuitori, potrivit datelor INS pe decembrie. În Ungaria, cifra este asemănătoare – 9,7 nou-născuţi la 1.000 de locuitori. Similar este şi faptul că rata natalităţii este mai scăzută în rândul persoanelor cu studii şi cu venituri mai mari. Potrivit cercetărilor demografice, o femeie de etnie romă naşte, în medie, trei copii, în ambele ţări, pe când rata medie a fertilităţii este 1,3 copii, atât în România, cât şi în Ungaria.
UNGARIA
Concediu de 3 ani pentru îngrijirea copilului
Indemnizaţie de 70% din venit, dar nu mai mult de două salarii medii
Posibilitatea de a lucra part time
ROMÂNIA
Concediu de un an pentru îngrijirea copilului
Indemnizaţie de 75% din venituri şi plafon maxim de 3.400 de lei
Stimulent de 500 de lei pentru femeile care se întorc mai devreme la muncă
Posibilitatea unui concediu de doi ani, cu indemnizaţie de cel mult 1.200 de lei şi fără stimulente