Mai mulţi tineri din Cluj, au plătit, în semn de protest, benzina cumpărată cu monede de un ban
Câţiva tineri au organizat un protest inedit pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de scumpirea carburanţilor. Aproximativ 20 de şoferi s-au adunat într-o parcare din Cluj-Napoca după care s-au îndreptat în coloană către o benzinărie de pe Calea Turzii şi şi-au alimentat, pe rând, maşinile cu doar câţiva litri de combustibil. La casă, tinerii i-au exasperat pe vânzători pentru că au plătit, fiecare, cu câte o pungă de monede de unul, cinci sau zece bani.
„Am colindat toată ziua magazinele ca să strâng bănuţii ăştia. Am aici un kil de bani, vreo 32 de lei, şi de ei am cumpărat benzină”, a spus un tânăr. Altul a pregătit o pungă care conţinea monede de un ban în sumă totală de 10 lei, care cântărea 1,8 kilograme şi cu care a plătit 1,6 litri de benzină.
Preţuri ca în Vest
Băieţii au explicat că nu sunt toţi şoferi profesionişti, ci pur şi simplu au vrut să protesteze în acest fel faţă de o scumpire care li se pare nejutificată atâta timp cât salariile românilor sunt nu doar mai mici decât în alte ţări ale Uniunii, ci mai mici faţă de cât erau în urmă cu şase luni, iar preţul barilului, spun ei, nu s-a modificat în ultima vreme.
„Nu se poate să ai preţuri ca în Germania şi salarii nu. Nu este corect şi nu putem trăi în condiţiile astea. Preţul a crescut în mod nejustificat. Şi nu este vina benzinarilor, ci a statului şi singura noastră posibilitate de a arăta că nu ni se pare normal este acest protest”, a spus unul dintre tineri.
Îşi dă tot salariul pe benzină
Un alt şofer a afirmat că tot salariul său de bugetar îl dă, lunar, pe benzina de care are nevoie, adică pe vreo şase plinuri, şi a povestit că, pentru a trăi, şi-a luat o a doua slujbă.
Cei 20 de tineri au intrat în benzinărie, şi-au spălat geamurile, au verificat presiunea la roţi, au alimentat cu câte doi-trei litri fiecare, au plătit şi au plecat. Ei au spus că sunt convinşi că protestul lor nu va avea nici un ecou şi că singura soluţie este să se obişnuiască cu scumpirea carburanţilor şi cu cele care vor urma, în lanţ, dar au spus că vor să se ştie că nu pot fi luaţi de fraieri. Ei spun că în zilele de 17, 18 şi 19 ianuarie nu vor alimenta deloc cu carburant, ci vor circula cu mijloacele de transport în comun, pe jos sau cu bicicletele.