4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialCazul Vadim: Poliţia aşteaptă

Cazul Vadim: Poliţia aşteaptă

După ce preşedintele PRM, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, a bruscat şi a adresat injurii mai multor poliţişti şi executorului judecătoresc sosiţi ieri să evacueze silit sediul partidului, şefii Poliţiei aşteaptă autosesizarea procurorilor. Aceştia analizează.

Şeful echipei de poliţişti care a venit ieri să-l asiste pe executorul judecătoresc Paula Daniela Şomăldoc, în încercarea de a-i evacua silit pe reprezentanţii PRM dintr-un sediu situat într-o casă câştigată de proprietarul de drept, a fost bruscat şi împins de către preşedintele PRM. Corneliu Vadim Tudor s-a enervat pe poliţist, deoarece acesta nu-l lăsa pe fratele său, generalul (r) Marcu Tudor, să intre în sediul partidului. Ulterior, cei doi fraţi i-au ameninţat pe oamenii legii cu plângere penală. În sediul PRM, C.V. Tudor chiar i-a smuls chipiul de pe cap unui poliţist. După ce a intrat în sediul partidului, executorul judecătoresc a avut parte de acelaşi tratament din partea lui Vadim Tudor. Europarlamentarul i-a adresat femeii injurii şi a stropit-o cu apă, deşi aceasta se afla acolo pentru a pune în aplicare o decizie a instanţei.

Poliţia: „Nu putem face aprecieri pe baza imaginilor”

Deşi au văzut aceste scene la televizor, pe toate canalele televiziunilor de ştiri, şefii Poliţiei au declarat pentru România Liberă că nu se pot autosesiza în cazul Vadim pe baza unor imagini văzute la televizor. „Am văzut ceea ce s-a întâmplat la sediul PRM, dar nu putem face aprecieri pe baza imaginilor. Plus că acele imagini nu sunt ale noastre, ci ale televiziunilor. Aşteptăm rapoartele de la faţa locului. Totuşi, având în vedere că Vadim Tudor este europarlamentar, instituţia care se putea autosesiza în acest caz este Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a declarat pentru România Liberă un reprezentant al Poliţiei Capitalei.

Parchetul: „Nu ne-am autosesizat. Vom analiza”

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au declarat pentru RL că nu s-au autosesizat cu privire la modul în care europarlamentarul Vadim Tudor s-a comportat cu poliţiştii şi cu executorul judecătoresc. „Deocamdată, procedura de evacuare este în desfăşurare. Vom analiza situaţia ulterior”, ne-a declarat Ramona Bulcu, purtătorul de cuvânt al Parchetului ÎCCJ. Reprezentanţii Poliţiei Capitalei susţin că Parchetul General ar trebui să se autosesizeze în cazul europarlamentarului Vadim Tudor pentru infracţiunea de ultraj.

„Contractul de închiriere al PRM a expirat în 2008″

Casa în care funcţionează în present sediul PRM a aparţinut inginerului Nicolae Caranfil. Urmaşul acestuia, Andrew George Caranfil, a făcut o cerere către RAPPS în 2001, pentru a-i fi restituită casa în baza Legii nr.10/2001, privind imobilele preluate abuziv. „Deşi exista această cerere, conducerea RAPPS a aprobat în 2007 conducerii PRM un contract de închiriere pentru acest imobil, pentru un an. După expirarea termenului de închiriere, reprezentanţii PRM nu au vrut să mai părăsească imobilul. Între timp RAAPPS a dat clientului meu casa, iar în 2010, instanţa a decis prin ordonanţă pre-zidenţială, ca PRM să evacuze casa”, a declarat pentru România Liberă avocatul Marin Petre. El precizează că „toate hotărârile prin ordonanţă preşedinţială sunt executorii încă de la prima instanţă”. „Acest gen de hotătâre este definitivă şi executorie, nefiind însă irevocabilă. Din acest motiv, ea poate fi atacată cu recurs şi a şi fost. Noi spunem că este executorie, am învestit-o cu titlul executoriu şi am apelat la forţa legii pentru a o pune în practică”, a explicat avocatul Marin Petre.

„Ordonanţa preşedenţială a fost dată în mod abuziv”

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al PRM, Marius Marinescu, a declarat României Libere că „ordonanţa preşe-de-n-ţială a fost dată în mod abuziv”. „Instanţa nu a mai aşteptat să se termine procesul, ci a dat direct punerea în posesie. Apoi, nu există o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei”, afirmă Marinescu. Întrebat dacă poate fi pusă în aplicare ordonanţa prezidenţială, Marinescu a răspuns: „Da, se poate pune în aplicare, dar există nişte contracte de comodat încheiate între PRM şi revista Tricolorul şi cu cabinetul europarlamentarului Vadim Tudor, care nu intră sub incidenţa acestei decizii. Aceste contracte nu le-a desfiinţat nimeni”, spune Marinescu.
Ieri seară, avocatul proprietarului de drept şi câţiva poliţişti rămăseseră să facă un inventar al bunurilor din casă, sperând că decizia instanţei va putea fi aplicată.

„Deocamdată, procedura de evacuare este în desfăşurare. Vom analiza situaţia ulterior”. – Ramona Bulcu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Cele mai citite

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...
Ultima oră
Pe aceeași temă