După ce, mai bine de 20 de ani, nu s-a investit aproape deloc în domeniile schiabile de la noi, 2010 şi 2011 anunţă o revigorare surprinzătore a reţelelor de pârtii din România.
Sezonul de iarnă 2010-2011 vine cu o ofertă destul de interesantă de pârtii noi şi proiecte de pârtii într-o mulţime de locuri din ţară. În pole -position se află însă resortul de la cea mai mare altitudine (2000 m), de la Sinaia, din Valea Soarelui, care a fost dat în folosinţă chiar în această iarnă, mai exact înainte de Crăciun. Tot înainte de sărbătorile de iarnă ale acestui an a fost inaugurat şi noul complex pentru sporturi de iarnă Arena Platoş-Păltiniş, un resort cu cinci pârtii, construit la aproximativ 500 metri de vechile pârtii din staţiunea sibiană.
Telescaun ultramodern în Valea Soarelui
Marea lovitură a sezonului 2010 -2011, în ceea ce priveşte extinderea domeniului schiabil, se pare că o va da staţiunea Sinaia. Un telescaun nou, ultramodern, a fost instalat în Valea Soarelui şi deja funcţionează la capacitate maximă. Instalaţia care a costat 5 milioane de euro este acoperită, poate transporta 1.800 de persoane pe oră şi va deservi patru pârtii în plus faţă de cele existente. Primăria din Sinaia a investit şi în achiziţionarea a două maşini noi pentru bătut pârtiile şi trei tunuri de zăpadă care vor fi folosite la noua pârtie pentru începători, dotată cu nocturnă, amenajată lângă punctul de plecare al gondolei. „Deocamdată marea realizare consider că este punerea în funcţiune a noului telescaun în Valea Soarelui, singurul domeniu schiabil din România la altitudine. Nu am tăiat pârtii speciale, pentru că nu a fost nevoie. Cu noile ratrace vom bătători pârtiile deja existente, care vor fi accesibile o dată cu punerea în funcţiune telescaunului”, a precizat Vlad Oprea, primarul din Sinaia. Pentru viitorul nu foarte îndepărtat, administraţia locală din Sinaia are în vedere amenajarea unui lac în apropiere de Cota 2000, din care să alimenteze tunuri pentru producerea zăpezii artificiale.
Telescaunul din Valea Soarelui
4 locuri, debraiabil şi acoperit;
va parcurge un traseu în lungime de 1610 m
capacitate de transport de 1800 persoane / oră
PÂRTIILE NOI:
1. Valea Soarelui 2;
lungime de 1200 m, lăţime 50 m
diferenţă de nivel 200 m
grad de dificultate – uşoară
2. Pârtia Lăptici
lungime de 1900 m, lăţime 40 m
diferenţă de nivel 330 m
grad de dificultate – uşoară
3. Pârtia Gondola 1 (la baza Telegondolei)
prima pârtie din Sinaia dotată cu iluminat nocturn şi trei tunuri de zăpadă
un baby-ski de o lungime de 130 m, are o capacitate de transport de 400 – 600 persoane / oră
lungime de 115 m, lăţime 30 m
diferenţă de nivel 16 m
grad de dificultate uşoară
Păltiniş, „mecca” schiului sibian
La intrarea în Păltiniş s-a deschis, în urmă cu câteva zile, un nou complex pentru sporturi de iarnă – Arena Platoş-Păltiniş, un resort cu cinci pârtii, construit pe model austriac, destinat în principal familiei, copiilor şi începătorilor. Cei doi iniţiatori ai proiectului sunt Andy Fazekas, multiplu campion naţional la snowboarding, şi Martin Freinademetz, sportiv austriac stabilit în Sibiu, cunoscut practicant al sporturilor extreme şi multiplu campion internaţional. „Vom deschide şi prima şcoală profesionistă de schi şi snowboarding, în care vom preda atât eu, cât şi Martin Freinademetz”, a spus Andy Fazecas.
Snow Park de 600 de metri
Iubitorii sporturilor extreme de iarnă vor avea parte de o surpriză. La Păltiniş, în cadrul Complex Arena, a fost amenajat un parc pentru snowboarderi, de 600 de metri lungime.
Patru pârtii vor avea lungimi între 600 şi 700 m,
Pârtia pentru copii şi începători, de 250 m, va fi dotată şi cu nocturnă.
Transportul pe cablu va fi asigurat de patru teleschiuri, instalaţiile pârtiilor de lungime mare având o capacitate de 1200 de persoane pe oră, iar instalaţia pârtiei pentru începători va putea deservi circa 500 de persoane pe oră.
Complexul are o parcare de 300 de locuri
Un après-schi bar cu o capacitate de 200 de persoane.
Lac construit în vârf de munte
Pentru a nu depinde în totalitate de capriciile vremii şi pentru a asigura un confort sporit turiştilor, Complexul Arena Platoş-Păltiniş este dotat cu 10 tunuri, de ultimă generaţie, de producere a zăpezii artificiale care vor fi alimentate de un lac de acumulare artificial, construit în 2010. „Lacul are 20.000 de metri cubi şi este primul lac cu folie din România, construit pentru alimentarea sistemului de producere a zăpezii. Folia a fost adusă din Austria şi este una specială pentru astfel de lacuri de acumulare. De fapt, tot lacul a fost construit de o companie din Austria care, de 50 de ani numai cu asta se ocupă”, a precizat Andy Fazekas.
La Azuga intră în pâine tunurile de zăpadă artificială
Administraţia locală din Azuga promite, la rândul său, un sezon excelent pentru schi în acest an, mai ales că instalaţia de produs zăpadă artificială este gata şi, date fiind temperaturile scăzute din ultimele zile, a fost pusă în funcţiune. De asemenea, au apărut panouri ultramoderne, în care sunt marcate explicit pârtiile pe care se poate schia şi instalaţiile de cablu care le deservesc. Din păcate, cel puţin la începutul iernii, în ciuda faptului că a nins generos, iar temperaturile au coborât timp de aproape o săptămână sub zero grade Celsius, zăpezile, nici cea naturală, nici cea artificială, nu au acoperit pietrele şi gheaţa de pe pârtia Sorica, iar pârtia Cazacu a fost închisă pentru că administratorii nu au fost capabili să o amenajeze nici măcar la standarde acceptabile.
Poate la final de 2010 şi început de 2011 lucrurile se vor schimba, având în vedere faptul că de câteva zile a început să ningă,
Telescaun nou aşteaptă la Rânca
În judeţul Gorj, în staţiunea montană Rânca, a fost instalat un telescaun modern, cu patru locuri, al cărui traseu începe de la ultimele cabane din nordul staţiunii şi ajunge la jumătatea vârfului Păpuşa. Acesta are o lungime de circa 1000 metri şi o diferenţă de nivel de 300 metri. Telescaunul, care face parte dintr-un proiect a cărui valoare este de circa 10 milioane de euro, va deservi trei pârtii de pe faţa sudică a vârfului Păpuşa. Deşi instalaţia este funcţională şi au fost efectuate deja o serie de curse de probă, telescaunul de la Rânca nu a fost dat încă în folosinţă.
Puzderie de modernizări, pe hârtie, la Poiana Braşov
Cele mai semnificative modernizări şi cel mai mare resort de schi de la noi se pare că vor fi, până la urmă, la Poiana Braşov. Consiliul Local Braşov a aprobat planul urbanistic pentru extinderea domeniului schiabil în staţiune şi, pe lângă construirea unor pârtii noi, sunt prevăzute extinderea celor existente şi construirea unui lac de acumulare de unde vor fi alimentate tunurile de zăpadă, care vor deservi majoritatea pârtiilor.
Fondurile vor fi alocate de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar pentru anul în curs au fost asigurate 5 milioane de lei. Un mare pas înainte a fost obţinerea autorizaţiei de mediu, pentru a fi defrişate mai multe hectare de pădure. Graţie acestei autorizaţii au putut începe lucrările de lărgire a pârtiei Drumul Roşu, de la jumătate spre bază fiind deja lăţită şi asigurată. Deocamdată, însă, în afară de panourile uriaşe pe care se pot vedea extrem de clar atât pârtiile deja existente, cât şi noile pârtii şi noua structură a domeniului schiabil, porţiunea deja mai lată din Drumul Roşu, nu este nimic nou.
„În ultima lună şi jumătate s-a lucrat aproape zi – lumină la noul proiect de reamenajare a domeniului schiabil din Poiană. Toate lucrările au fost sistate doar în momentul când a dat zăpada. În acest sezon nu vom avea prea mult în plus de oferit turiştilor, dar din sezonul viitor se vor vedea schimbările”, a declarat, extrem de optimist, Valeriu Militaru, fondatorul şcolii române de monitori de schi din România.
După finalizarea proiectului de modernizare şi extindere, Poiana Braşov va avea 20 de km de pârtii, cu 40 la sută mai mult decât în prezent. Celor 14 km de pârti existente li se vor adauga 6 km de pârtii noi;
Lacul de acumulare din platoul Ruia va asigura producerea unui strat de 30 cm de zăpadă artificială;
291 de tunuri vor asigura zăpadă artificială pentru toate pârtiile;
Gondolei şi telecabinei deja existente li se vor adăuga două telescaune noi, de 1100 m, respectiv 890 m.