4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialRachetele Chinei schimbă balanţa puterii în Pacific

Rachetele Chinei schimbă balanţa puterii în Pacific

O nouă rachetă balistică dezvoltată de China şi care ar putea lovi portavioanele americane pune Pentagonul pe jar. Generalii fac declaraţii belicoase, deşi Beijingul este unul dintre principalii parteneri economici ai Washingtonului.

Racheta chinezească DF-21D a devenit operaţională şi ameninţă prezenţa americană din zona Strâmtorii Taiwanului, amplasată acolo pentru a evita un conflict între China şi insula care nu vrea să intre sub influenţa Beijingului, a anunţat amiralul Robert Willard, principalul comandant militar american din zona Pacificului. DF-21D a fost proiectată să fie lansată în spaţiu ca o rachetă balistică şi să-şi atingă ţinta când revine pe pământ, cu ajutorul sateliţilor şi radarelor. Portavioanele şi navele care le înconjoară nu au cum să se apere împotriva acestor rachete.

Declaraţiile lui Willard sunt un semnal că Beijingul pune la încercare puterea militară a Americii în zona Pacificului, mai devreme decât se aştepta, şi că port-avioanele americane ar putea fi obligate să stea departe de zonele în care China nu vrea să le vadă. Secretarul Apărării, Robert Gates, avertizase încă din septembrie că dezvoltarea unei astfel de rachete ar forţa Pentagonul să regândească modul în care portavi-oa-nele sunt desfăşurate în acea parte a lumii. Un înalt oficial de la Pentagon afirma, luna trecută, că noile arme ale Beijingului „ar ameninţa bazele, vehiculele navale şi aeriene şi reţelele care le sprijină”. Mai mult, unii experţi militari cred că China a început încă de anul trecut producţia motoarelor pentru rachete şi că acum pregăteşte o bază de rachete nucleare în oraşul Shaoguan, din sudul ţării.

Iar Washingtonul nu este singurul îngrijorat de viteza cu care China îşi dezvoltă noile arme. Japonia a decis recent să-şi focalizeze armata pe potenţiala ameninţare chineză.

În Statele Unite, astfel de declaraţii îngrijorate faţă de puterea militară a Chinei nu sunt cu totul neobişnuite. Schimburi de re-plici între cele două ţări privind desfăşurarea de forţe în Asia au tot avut loc în ultimii ani, chiar dacă este vorba despre importanţi parteneri economici, care depind unul de celălalt. Se pare că există o regulă nescrisă că cei mai puternici trebuie să fie inamici. Dacă acest lucru e valabil pe terenul de fotbal, poate nu este tocmai potrivit atunci când ambele ţări au arme nucleare, comentează revista Time.

Radicalii de la Pentagon cred că cel mai bun mod de a evita un război este să faci pregătiri mi-litare pentru el. La începutul acestui an, Centrul pentru Studii Strategice şi Bugetare, o organizaţie din Washington din care fac parte mulţi foşti oficiali ai Ministerului Apărării, au făcut un plan detaliat despre modul în care SUA ar putea ataca China. Totuşi, aceasta nu înseamnă că Washingtonul vrea o confruntare cu Beijingul. Organizaţia spune că scopul nu este pedepsirea Chinei, ci minimizarea beneficiilor pe care le-ar avea Beijingul din consolidarea poziţiei geostrategice prin agresiune. Cu alte cuvinte, SUA trebuie să aibă suficientă putere în regiune pentru a se apăra şi pentru a-şi proteja aliaţii.

Scepticii nu sunt însă de acord cu această abordare. „E interesant că preşedintele Barack Obama merge la Beijing şi semnează o declaraţie comună, prin care cele două ţări afirmă că nu se consideră inamice, iar apoi una dintre organizaţiile preferate ale Pentagonului publică o hartă cu ţinte de lovit în China în cazul unui război pentru Taiwan”, spune fostul analist al Pentagonului Thomas Barnett.

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Ce s-a petrecut cu avionul prăbușit în Kazahstan. 29 de oameni au scăpat cu viață, iar 38 sunt morți

Tragedie aviatică într-un oraș din Kazahstan. Un avion al unei companii azerbaijene s-a prăbușit în timpul unor operațiuni de aterizare după ce piloții n-au...

„Urbi et Orbi”. Papa Francisc a transmis tradiționalul său mesaj

Papa Francisc a transmis, pe 25 decembrie 2024, tradiționalul său mesaj "Urbi et Orbi" din Bazilica Sfântul Petru, adresându-se lumii cu apeluri pentru pace...

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă