Oligarhul rus Mihail Hodorkovski a fost declarat ieri „vinovat” într-un nou proces pe care până şi criticii săi l-au calificat drept „absurd”. Rusia rămâne un stat autoritar, condus cu mână de fier de Vladimir Putin.
La începutul anului 2003, preşedintele rus Vladimir Putin i-a convocat la Kremlin pe cei mai importanţi 20 de oligarhi ai vremii. Târgul era simplu şi a fost pus pe masă în maniera KGB – directă şi brutală – a lui Putin: „Staţi deoparte de politică şi puteţi face câţi bani vreţi”. Mihail Hodorkovski, cel mai bogat om din Rusia la acea dată, cu o avere de 15 miliarde dolari la numai 40 de ani, a fost însă de altă părere. Patronul gigantului petrolier Iukos credea că venise timpul ca Rusia să înceapă lupta împotriva corupţiei la vârf şi că aceasta trebuia să înceapă cu eliminarea din anturajul lui Putin a unora dintre cei mai importanţi colaboratori ai preşedintelui. „Mihail Borisovici – a replicat Putin -, sunteţi sigur că sunteţi în ordine cu Fiscul?” „Absolut!”, a răspuns Hodorkovski, încrezător că un recent încheiat acord de fuziune între Iukos şi ExxonMobil îi asigura imunitatea. „Ei bine, mai vedem noi”, a răspuns Putin într-o atmosferă siberiană. Pe 25 octombrie 2003, Hodorkovski a fost arestat pe aeroportul din Novosibirsk sub acuzaţia de escrocherie şi… evaziune fiscală. Înţelegerea cu ExxonMobil a fost anulată, Iukos a fost confiscat de stat, iar bunurile sale au fost împărţite companiilor petroliere de stat.
La proces, Hodorkovski a fost ţinut într-o cuşcă precum teroriştii ceceni. A primit opt ani de închisoare, pe care i-a executat în Siberia, undeva la graniţa cu China, ca să le fie tuturor învăţătură de minte ce înseamnă răzbunarea lui Vladimir Putin. Ieri, un tribunal din Moscova l-a găsit vinovat pe acelaşi Hodorkovski că şi‑ar fi furat singur 218 milioane tone de petrol, o acuzaţie pe care până şi adversarii lui Hodorkovski au calificat-o drept „monstruoasă” şi „absurdă”. Pedeapsa, care va fi pronunţată în zilele următoare, poate fi de maximum 14 ani şi va confirma evaluările ambasadei americane dezvăluite de WikiLeaks şi publicate ieri de The Guardian. O notă a ambasadei trimisă Washingtonului afirmă că „Hodorkovski va rămâne la închisoare atâta vreme cât Putin va deţine puterea‘‘ şi susţine că este posibil ca Putin să se întoarcă în 2012 la Kremlin în funcţia de preşedinte pentru încă două mandate. Asta înseamnă 2024, după extinderea mandatului prezidenţial de la patru la şase ani.
Verdictul de ieri răspunde însă şi la o întrebare pe care lumea şi-a tot pus-o în ultimii doi ani: „Cine conduce cu adevărat Rusia, Putin sau Medvedev?”. Dmitri Medvedev, succesorul pe care Putin l-a ales cu mâna lui, a încercat să dea câteva semnale timide de independenţă evocând nevoia de modernizare a Rusiei, de democratizare şi întărire a statului de drept. Verdictul de ieri a aruncat în aer aceste speranţe şi a demonstrat că puterea rămâne în mâna de fier a lui Putin. În Rusia, statul de drept rămâne o mascaradă sau, cu vorbele ambasadei americane, „o poleială de stat de drept aplicată peste un stat cinic în care adversarii politici sunt eliminaţi fără ca nimeni să plătească pentru asta”.