6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialSTART: Victorie pe ultima sută de metri pentru Obama

START: Victorie pe ultima sută de metri pentru Obama

Senatul american a ratificat noul Tratat de dezarmare nucleară START, semnat în aprilie cu Rusia, după mai multe săptămâni de negocieri intense pentru a-i convinge pe republicanii reticenţi să dea un vot favorabil documentului.

Senatorii au adoptat textul cu 71 de voturi la 26. Pentru a fi aprobat, acesta avea nevoie de 67 voturi sau două treimi din totalul voturilor din Camera superioară. În total, 13 republicani au votat pentru ratificare.

Aceasta este o importantă victorie legislativă şi de politică externă pentru preşedintele american, Barack Obama. Dacă ar fi aşteptat până în ianuarie, şansele ca tratatul să fie ratificat ar fi scăzut până aproape de zero, având în vedere „bătaia” – termen folosit chiar de Obama – suferită de democraţi în alegerile legislative. Democraţii au rămas cu doar 53 de mandate în Senat, faţă de 58 cât au în actuala legislatură, ceea ce înseamnă o majoritate fragilă şi o marjă de manevră mult mai redusă în materie de politică externă. Majoritatea republicanilor ar fi dorit modificări la Tratatul START care să confere mai multă putere americanilor, dar ruşii au anunţat în repetate rânduri că se opun oricărei modificări a documentului.

„Acesta este cel mai important acord de control al armamentului din ultimii 20 de ani. El va consolida eforturile noastre în a opri proliferarea armelor nucleare şi în a asigura pacea lumii fără ele”, a spus Obama.

Ce prevede tratatul

Tratatul pentru Reducerea Armelor Strategice prevede un maximum de 1.550 focoase nucleare desfăşurate de fiecare dintre cele două ţări semnatare, cu 30 la sută mai puţin faţă de 2002. Textul prevede, de asemenea, reluarea verificărilor reciproce asupra arsenalelor nucleare ale celor două superputeri, întrerupte la sfârşitul lui 2009, când a expirat vechiul tratat. Într-un prim vot-test, marţi, Senatul a deschis calea ratificării, aprobând cu 67 de voturi la 28 încheierea a aproape o săptămână de dezbateri.

Ruşii se pregătesc pentru ratificare

Preşedintele american şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, au semnat în aprilie tratatul considerat un element-cheie nu doar al eforturilor de neproliferare nucleară, ci şi al încercărilor SUA de a reseta relaţiile cu Moscova.

În urma votului, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a salutat ratificarea, dar a apreciat că Moscova are „nevoie de timp” pentru a studia documentele americane înainte de a face la fel.

Pe de altă parte, preşedintele Camerei inferioare a parlamentului rus, Boris Grizlov, a anunţat că Duma de stat ar putea aproba tratatul START chiar astăzi. „Există informaţii că această rezoluţie conţine câteva condiţii. În cazul în care acestea nu modifică textul principal al Tratatului, atunci îl putem ratifica vineri”, a spus ieri Grizlov.

Ratificarea noului tratat START a fost salutată şi de comunitatea internaţională. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, consideră că aceasta „transmite un mesaj ferm şi clar de susţinere a dezarmării nucleare şi neproliferării”, în timp ce Germania a apreciat că Statele Unite au deschis „calea unui deceniu de dezarmare”.

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...
Ultima oră
Pe aceeași temă