13.5 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodEXCLUSIV. Pregătirea „loviturii de stat" din decembrie 1989 de grupul coordonat de...

EXCLUSIV. Pregătirea „loviturii de stat” din decembrie 1989 de grupul coordonat de Dan Iosif

În zilele lunii decembrie 1989, Dan Iosif ar fi coordonat un grup de „şmenari” şi cascadori cu care ar fi pregătit evenimentele din decembrie 1989. Pregătirile ar fi început încă din septembrie 1989. Unii dintre ei ar fi avut arme încă din 21 decembrie, când Stoica a aflat că a doua zi era programată „lovitura de stat”.

Potrivit propriilor declaraţii, Corneliu Stoica l-a cunoscut pe Dan Iosif încă din anul 1968, când au fost o scurtă perioadă colegi la un liceu sportiv din Capitală. „L-am cunoscut prin sora sa, cu care m-am împrietenit. El era mai mare cu aproape patru ani decât mine.” Potrivit lui Stoica, după terminarea liceului, Dan Iosif a făcut o şcoală de subofiţeri de Securitate, dar n-a apucat să profeseze pentru că ar fi fost arestat pentru şmen cu valută.

S-au reîntâlnit în anul 1972, la Fabrica de Calculatoare, unde Dan Iosif era electronist. Au lucrat aproape 10 ani împreună. În 1981, drumurile lor s-au separat: Dan Iosif s-a angajat pescar (necalificat) la ICAB, iar Stoica a lucrat la diverse societăţi de stat.

Se vizitau frecvent, aveau cunoştinţe comune, în special în lumea cascadorilor de la studiourile cinematografice din Buftea. Dan Iosif i-ar fi cunoscut pe cascadori în timp ce pescuia pe lacul Mogoşoaia (le mai dădea peşte, cum ne-a confirmat cascadorul Szoby Cseh), iar Stoica a fost o scurtă perioadă instructor de tir pentru unii cascadori. În declaraţiile sale, Stoica a susţinut că între bişniţarii bulevardelor Capitalei s-ar fi aflat şi Dan Iosif, alături de câţiva cascadori cu care apoi a acţionat în decembrie 1989.

Echipa lui Dan Iosif urma să-l înlocuiască de la putere pe Ceauşescu

Potrivit lui Stoica, „în septembrie 1989, într-una dintre vizitele mele obişnuite la familia lui Dan Iosif, acesta mi-a spus că «Revelionul o să-l facem liberi». A precizat apoi că îmi va explica mai multe cu altă ocazie. Ştiind de la el că a făcut o şcoală specială de subofiţeri de doi ani , m-am gândit că ar putea fi vorba despre căderea regimului comunist în România”. La o întâlnire din data de 15 decembrie 1989, „Dan Iosif a făcut iarăşi referire la faptul că urmează să înceapă nişte evenimente deosebite, dar fără a-mi da detalii”, susţine Stoica în declaraţiile date la Parchet.

În dimineaţa zilei de 21 decembrie 1989, în jurul orei 10.00 (înainte cu două ore de spargerea mitingului organizat de Nicolae Ceauşescu), Stoica s-a întâlnit cu Dan Iosif lângă Hotelul Intercontinental. „Am fost uimit să-l văd de Dan cu un brad în mână şi cu o sacoşă de cumpărături în cealaltă, în condiţiile în care ştiam că niciodată nu face cumpărături.

În sacoşă am remarcat două cutii de bere Tuborg, pe care nu le putea cumpăra decât de la shop. Precizez că ştiam că are valută deoarece se ocupa de înşelătorii tip «şmen» pe Bd. Magheru, dar am fost surprins să văd că a făcut personal cumpărături, deşi era în atenţia Miliţiei ca şmenar”, a declarat Stoica.

„După ce ne-am aşezat pe scările Teatrului Naţional să bem berea, Dan a început să-mi explice ceea ce îmi spusese din septembrie, după ce a precizat că are nevoie de mine ca luptător (…). Am întrebat la ce vrea să mă folosească şi mi-a răspuns că voi sta lângă el. Datorită unei condamnări mai vechi pentru deţinere de armament (…), i-am atras atenţia că sunt vizat de Securitate. Mi-a spus că ştia şi că are nevoie de mine începând cu 22 decembrie 1989. După aceea mi-a explicat că echipa lor urmează să-l înlocuiască de la putere pe Nicolae Ceauşescu. Am înţeles că este vorba de o lovitură de stat şi i-am spus că totuşi Securitatea este foarte puternică. Dan Iosif mi-a spus că nu este nici o problemă deoarece totul este dinainte stabilit şi controlat, aspect de care mă voi convinge a doua zi.”

Blondu’ avea pistol încă din 21 decembrie

„Între timp, am remarcat că la aproximativ 20 metri de noi se aflau doi cunoscuţi comuni, doi bişniţari, dintre care unul poreclit Sampunică din Floreasca, şi un cascador al cărui nume nu mi-l amintesc, fost coleg de serviciu (…). După aproximativ o oră, a mai apărut lângă noi un cunoscut, cascador şi bişniţar în zona Athenee Palace (…). Ştiu că era poreclit Blondu’. (…) Îmi amintesc perfect că purta pistol. Spre deosebire de ceilalţi, Blondu’ m-a salutat. (…) Am terminat discuţia cu Dan Iosif în jurul orei 12.00 şi am plecat acasă ştiind că, la nevoie, mă va contacta telefonic logodnica lui, Marina. Pe drumul spre casă am trecut pe la unchiul meu Mihai Stoica, fost secretar adjunct de Externe al CC-UTC (…), apropiat al lui Nicu Ceauşescu. Şi acesta mi-a zis că nu e bine să fiu pe stradă. (…) Pe seară, am fost sunat de Marina, care m-a rugat să merg în centru să văd ce se întâmplă cu Dan Iosif. Am plecat (…) şi l-am văzut în Piaţa Romană, aşezat pe construcţia din rond, în jurul lui fiind câţiva necunoscuţi, mulţi cascadori (cunoscuţi bişniţari) şi multe persoane din lumea interlopă bucureşteană (de ex.: fraţii Sanadic din Colentina). Am fost văzut de Dan, care mi-a făcut semn să plec, arătând spre scutierii aflaţi în jurul grupului.”

În numărul de mâine, vom continua cu declaraţiile lui Corneliu Stoica despre pregătirile lui Dan Iosif pentru ziua de 21 decembrie, faţă în faţă cu declaraţiile revoluţionarului Dumitru Dincă despre acţiunile lui Dan Iosif din acea zi.

Cele mai citite

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenţia naţională de presă a Libanului (ANI) a raportat marţi seară o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" în suburbiile de sud...

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...
Ultima oră
Pe aceeași temă