16.1 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialCinci cadavre politice pentru 2011

Cinci cadavre politice pentru 2011

Hosni Mubarak are 81 de ani şi este preşedinte al Egiptului din 1981. Fidel Castro a împlinit 85 şi timp de jumătate de secol a exercitat puterea supremă în Cuba. La 83 de ani, regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, este cel mai longeviv şef de stat: a început în 1946. Abdullah ibn Abdulaziz, regele Arabiei Saudite, are peste 86, în timp ce ‘Liderul Suprem’ sau ‘Iubitul Conducător’ va împlini 70 şi este dictatorul suprem al Coreii de Nord. Toţi cinci sunt bolnavi şi este posibil ca unii dintre să moară chiar în 2011. Chiar dacă nu va fi aşa, deteriorarea lor fizică va obliga respectivele ţări să treacă prin complicate şi obligatorii schimbări în structura puterii. Convulsiile politice provocate de aceste tranziţii vor depăşi frontierele celor cinci ţări, notează marţi într-un editorial ziarul El Pais, citat de Agerpres.

Egiptul este un jucător fundamental în lumea arabă iar influenţa cubaneză asupra Americii Latine este cunoscută. Ceea ce se întâmplă în Arabia Saudită se va reflecta la pompele de benzină din întreaga lume, iar un conflict armat între cele două Corei ar avea efecte imediate asupra economiei mondiale. În timp ce echilibrul politic precar din Thailanda s-ar putea face bucăţele odată cu moartea regelui iar o eventuală debordare a tensiunilor spre ţările vecine ar destabiliza toată Asia de Sud-Est. În pofida diferenţelor de orice tip – culturale, economice, geografice, sociale – este surprinzător să constatăm cât de asemănătoare sunt aceste cinci ţări în privinţa procesului de succesiune a actualilor lor lideri.

Totul rămâne în familie. Fidel i-a lăsat puterea fratelui său Raul. Kim Jong-il l-a desemnat succesor pe fiul său de 26 de ani, Kim Jong-un, care a fost ridicat recent la gradul de general de patru stele. Hosni Mubarak face tot posibilul pentru ca fiul său Gamal să asume puterea. Dacă George H. Bush şi George W. Bush au fost preşedinţi, se întreabă cei din familia Kim sau Mubarak, de ce nu şi noi? În cazul regilor succesiunea familială este mai evidentă. Dar şi complicată. Regele Abdullah l-a desemnat succesor pe fratele său vitreg, prinţul Sultan bin Abdulaziz. Dar prinţul este şi el octogenar şi suferă de cancer. Aici deciziile de succesiune se iau într-un complicat proces de negociere între diferitele facţiuni ale familiei regale saudite.

Acelaşi lucru şi în Thailanda. Fiul regelui, prinţul Maha Vajiralongkorn (57 de ani) este moştenitorul natural. Dar în timp ce tatăl este venerat, prinţul este temut şi nepopular. Controversata lui viaţă amoroasă, adoraţia pentru câinele său Fu-Fu, pudelul său cu rang militar pe care îl ia la diferite orgii, contrastează cu admiraţia faţă de sora sa, prinţesa Sirindhorn. Unul din scenariile posibile este ca pe patul de moarte bătrânul să sară peste fiu şi să o desemneze pe prinţesă ori pe unul din nepoţii săi. În orice caz, ultimul lucru de care are nevoia ţara este ca tulburările de stradă să se adauge confruntărilor casei regale.

Fii, fraţi şi… generali. Un alt numitor comun al acestor cinci ţări este rolul determinant al forţelor armate în alegerea succesorului liderului actual. Toate aceste guverne depind de militari pentru a se menţine la putere. În Egipt, lipsa de experienţă militară a fiului preşedintelui şi promisiunile sale de reforme economice şi politice nu i-au adus simpatiile generalilor. Raul Castro este fratele lui Fidel şi cel care s-a aflat în fruntea forţelor armate timp de decenii. În Arabia Saudită, prinţii care controlează armata sau serviciile secrete sunt mai bine poziţionaţi pentru succesiune ori au influenţă în procesul de selecţie.

În Coreea de Nord, cel care va conduce nu va fi probabil tânărul Kim, ci o juntă militară. În Thailanda, generalii au o lungă tradiţie în lovituri de stat şi de amestec în chestiuni de stat. Moartea regelui ar exacerba rivalităţile. Vârsta nu iartă pe nimeni. Autocraţii, care vor să-şi prelungească mandatul şi după moarte, lăsând puterea fiului sau fratelui, încalcă acest precept şi vor ca răul să dureze mai mult de o sută de ani. Unii poate vor reuşi. Pe alţii, trupul lor muritor îi va împiedica. Vom vedea ce se va întâmpla în 2011.

Cele mai citite

Adolescentă la volan urmărită de poliție pe străzile din București. A avariat cinci mașini

O tânără de 17 ani a fost urmărită în trafic de polițiști pe străzile din București. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 3 dimineața,...

Ce să alegi între un SRL și un PFA în 2024?

Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul general valabil, ci din contra, depinde de particularitățile fiecărei afaceri în parte. În prezentul articol ne-am propus...

Două minivacanțe la sfârșit de an, dintre care una ar putea să aibă șapte zile

Guvernul ar putea acorda mai multe zile libere suplimentare în perioada sărbătorilor de Crăciun și Revelion, creând astfel minivacanțe prelungite pentru angajați. De Crăciun,...
Ultima oră
Pe aceeași temă