28.9 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialBฤƒsescu solicitฤƒ reexaminarea Legii cimitirelor, crematoriilor ลŸi serviciilor funerare

Bฤƒsescu solicitฤƒ reexaminarea Legii cimitirelor, crematoriilor ลŸi serviciilor funerare

PreลŸedintele Traian Bฤƒsescu a transmis luni Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii privind cimitirele, crematoriile umane ลŸi serviciile funerare, solicitând ca actul sฤƒ prevadฤƒ o serie de precizฤƒri cu privire la obligaลฃiile proprietarilor cimitirelor.

„Legea supusฤƒ reexaminฤƒrii conลฃine prevederea potrivit cฤƒreia proprietarii cimitirelor au obligaลฃia întreลฃinerii ลŸi a menลฃinerii în funcลฃiune a cimitirului. În acest sens, considerฤƒm cฤƒ se impune reglementarea în lege a unei proceduri speciale care sฤƒ priveascฤƒ situaลฃia în care proprietarul privat al cimitirului este supus procedurii insolvenลฃei”, se aratฤƒ într-un comunicat al preลŸedinลฃiei, remis luni de Newsin.

Bฤƒsescu mai spune cฤƒ este necesarฤƒ corelarea acestei legi cu prevederile actelor normative privind administrarea domeniului public ลŸi privat de interes local, precum ลŸi cele referitoare la serviciile comunitare de utilitฤƒลฃi publice ลŸi clarificarea modului de stabilire a taxelor ลŸi tarifelor aferente serviciilor funerare prestate, dar ลŸi identificarea autoritฤƒลฃilor competente sฤƒ exercite supravegherea ลŸi controlul acestor prestaลฃii cu caracter public.

„Deoarece legea cuprinde dispoziลฃii cu caracter imperativ, dar fฤƒrฤƒ a prevedea care sunt sancลฃiunile în cazul încฤƒlcฤƒrii acestor dispoziลฃii ori modul de contestare ลŸi sancลฃionare a nerespectฤƒrii obligaลฃiilor instituite prin lege, se creeazฤƒ situaลฃia imposibilitฤƒลฃii aplicฤƒrii legii, aceasta fiind lipsitฤƒ de efectele sale. De aceea, considerฤƒm cฤƒ este necesar ca legea sฤƒ conลฃinฤƒ ลŸi sancลฃiuni în cazul nerespectฤƒrii prevederilor sale”, mai motiveazฤƒ Bฤƒsescu.

Actul normativ trimis spre promulgare are ca obiect de reglementare stabilirea drepturilor ลŸi obligaลฃiilor în legฤƒturฤƒ cu activitฤƒลฃi funerare, cimitire ลŸi crematorii umane. Noua reglementare stabileลŸte în sarcina autoritฤƒลฃilor administraลฃiei publice locale obligaลฃia de a organiza cimitirele publice astfel încât acestea sฤƒ aibฤƒ sectoare parcelate corespunzฤƒtoare pentru fiecare cult recunoscut, la cererea cultelor care funcลฃioneazฤƒ în localitatea respectivฤƒ. În acelaลŸi timp, textul legii nu impune o asemenea obligaลฃie ลŸi pentru categoria operatorilor economici, fundaลฃiilor ลŸi asociaลฃiilor, ca proprietari de cimitire.

Cele mai citite

China, Brazilia ศ™i India sunt favoritele lui Putin pentru negocierile de pace cu Ucraina

Beijing, Brazilia sau New Delhi โ€“ acestea sunt capitalele pe care Vladimir Putin le-ar considera intermediari cinstiศ›i รฎn discuศ›iile pentru a pune capฤƒt rฤƒzboiului...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Marcel Ciolacu s-a รฎntรขlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit, joi, 5 septembrie, de premierul israelian Benjamin Netanyahu. โ€žRomรขnia ลŸi Guvernul susลฃin dreptul Israelului la autoapฤƒrareโ€, a transmis...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ