Un semnal vizibil privind stabilizarea pieţei muncii este dat de faptul că 62% dintre angajatori afirmă că vor să-şi păstreze personalul actual, iar 15% manifestă intenţii de angajare. Cu toate acestea, un procent mai mare de angajatori (17%) dă semne că îşi va reduce personalul pe parcursul trimestrului următor. În contextul unor pieţe aflate în curs de redresare, unde companiile folosesc la capacitate maximă forţa de muncă angajată, apare fenomenul de sufocare prin creşterea neaşteptată a cererii de produse şi servicii.
În acest context, companiile aleg să-şi selecteze ex¬trem de atent candidaţii şi/sau să crească proporţia în care angajează personal pe perioadă determinată. Elaborarea unor strategii flexibile privind forţa de muncă este un pas esenţial în contextul actualului climat economic. În ceea ce priveşte persoanele aflate în căutarea unui job, este interesant de subliniat că în ciuda numărului limitat de poziţii disponibile pe piaţa muncii din România, angajatorii încă întâmpină dificultăţi în a găsi candidaţii potriviţi, candidaţi care să-i ajute în mod eficient în atingerea obiectivelor de business. În consecinţă, perioada actuală este una propice pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, aceştia având oportunitatea de a identifica competenţele specifice căutate de angajatori şi de a se recalifica sau specializa în funcţie de acestea, astfel încât să-şi asigure reintrarea pe piaţa muncii. De fapt, acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care doresc să-şi păstreze actualul loc de muncă sau să avanseze din punct de vedere profesional.
Informaţii recente privind extinderea operaţiunilor anumitor companii la nivel local şi sosirea unui nou val de investiţii în sectorul comerţului cu amănuntul trebuie tratate ca semnale pozitive, ele fiind reflectate şi în previziunea din T 1 – 2011 pentru acest sector. Astfel de extinderi vor creşte numărul oportunităţilor pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, mai ales în vânzări, servicii clienţii sau în aria poziţiilor de tip administrativ. De remarcat este faptul că şi angajatorii din sectoarele finanţe, asigurări, servicii imobiliare, servicii de afaceri şi industria prelucrătoare raportează o Previziune Netă de Angajare cu valori pozitive, acest fapt oferindu-ne speranţa generării unor noi locuri de muncă. Cu toate acestea, astfel de tendinţe rămân sub semnul vulnerabilităţii, întrucât o privire de ansamblu asupra rezultatelor studiului Manpower din ultimul an nu ne indică nici un semn de stabilitate susţinută.