18.1 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăInternaționalTVR regretă că declaraţiile făcute de Cristoiu despre Codreanu "au rănit sentimentele"...

TVR regretă că declaraţiile făcute de Cristoiu despre Codreanu „au rănit sentimentele” unor persoane

TVR transmite, într-un comunicat, că „regretă profund” faptul că declaraţiile făcute de Ion Cristoiu referitoare la Corneliu Zelea Codreanu, în emisiunea „Profesioniştii”, difuzată pe TVR 1, pe 13 noiembrie, „au rănit sentimentele” celor care au fost afectaţi de mişcarea legionară.

Potrivit Mediafax „Televiziunea Română regretă profund faptul că declaraţiile făcute de domnul Ion Cristoiu referitoare la Corneliu Zelea Codreanu, în cadrul emisiunii «Profesioniştii», difuzată pe TVR 1, în data de 13 noiembrie 2010, au rănit sentimentele celor care au fost afectaţi în plan personal de violenţa, antisemitismul virulent şi crimele împotriva umanităţii ce au marcat o perioadă neagră din istoria ţării, de care Mişcarea Legionară este considerată responsabilă. Cu atât mai mult cu cât, plecând de la ideea fundamentală că lecţiile istoriei nu trebuie uitate, TVR a încurajat şi va continua să încurajeze producţiile jurnalistice menite să reflecte dramele umane”, au transmis, într-un comunicat, reprezentanţii TVR.

Potrivit reprezentanţilor TVR, recent, o echipă din Departamentul Emisiuni Informative s-a deplasat în Statele Unite pentru a realiza un interviu cu David Stoliar, singurul supravieţuitor de pe nava de transport „Struma”, distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tragedie în care şi-au pierdut viaţa sute de evrei. „De altfel, chiar emisiunea «Profesioniştii» a ilustrat adesea dramele prin care a trecut poporul evreu înaintea şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cel mai recent exemplu este interviul Eugeniei Vodă cu scriitorul Norman Manea”, spun reprezentanţii TVR.

CNA va analiza joi o sesizare primită de la istoricul Radu Ioanid, potrivit căreia în emisiunea „Profesioniştii”, difuzată pe TVR 1 pe 13 noiembrie, realizatoarea Eugenia Vodă şi invitatul său, Ion Cristoiu, au făcut „elogiul liderului mişcării legionare”, Corneliu Zelea Codreanu.
În mod concret, istoricul Radu Ioanid a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să analizeze dacă este „legal ca televiziunea publică din România să facă, atât prin cel intervievat, cât şi prin persoana moderatorului emisiunii, elogiul liderului mişcării legionare”.
Totodată, Radu Ioanid a transmis la CNA o sesizare trimisă, în urma emisiunii „Profesioniştii”, lui Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române. Scrisoarea este semnată de mai mulţi oameni de cultură.

Difuzată pe canalul TVR 1 începând din anul 2000, emisiunea „Profesioniştii” este unul dintre cele mai longevive şi apreciate programe ale Televiziunii Române. Emisiunea „Profesioniştii” a fost distinsă cu numeroase trofee, printre care premiul Clubului Român de Presă pentru cel mai bun talk-show şi premiul APTR pentru talk-show.

Cele mai citite

Ce au discutat Klaus Iohannis și premierul armean Nikol Pașinian la New York

Preşedintele român Klaus Iohannis a avut miercuri, la New York, o întâlnire cu premierul armean Nikol Paşinian, pe marginea Adunării Generale a ONU, cu...

Ministrul Sănătății din Liban: Țara este în război/500000 de persoane au fost strămutate

Ministrul Sănătății din Liban, Firass Abiad, a declarat că țara este "deja în război", iar aproape jumătate de milion de persoane au fost strămutate...

Macron cere restrângerea dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU doar pentru „crime în masă”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri la Naţiunile Unite "limitarea" dreptului de veto în Consiliul de Securitate în cazuri de "crime în masă",...
Ultima oră
Pe aceeași temă