17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPot fi interzise "magazinele de vise"?

Pot fi interzise „magazinele de vise”?

De la 1 decembrie, în Galaţi, este interzisă funcţionarea firmelor care vând etnobotanice. Autorităţile din Constanţa spun că legea nu permite acest lucru.

Primarii din sud-estul României nu se pot pune de acord în privinţa funcţionării magazinelor care vând etnobotanice. La Galaţi, a fost interzisă comercializarea substanţelor etnobotanice începând cu data de 1 decembrie, municipalitatea pregătind şi paşii următori interdicţiei, de eliminare a „magazinelor de vise”, prin luarea la puricat a documentaţiei de urbanism şi avizelor de funcţionare. Decizia se bazează pe prevederile Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor şi preparatelor stupefiante, Ordonanţa 6/2010, art. 57 al Ordonanţei 99/2000, ce impun producătorilor şi importatorilor să introducă pe piaţă numai produse sigure pentru viaţa şi sănătatea consumatorilor şi art. 34 din Constituţia României, care obligă statul să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne-a declarat că merge până la capăt şi, dacă nu va fi respectată interdicţia, se va ajunge la desfiinţarea spaţiilor comerciale în care se vând etnobotanice. „Dacă HCL nu va fi respectată, avem la dispoziţie şi alte soluţii. Majoritatea îşi desfăşoară activitatea în chioşcuri, care au proprietar o persoană fizică sau juridică, iar terenul este al primăriei. Primăria nu e obligată să prelungească contractul de închiriere”, a declarat Ciumacenco.

Păreri divergente la Constanţa

La Constanţa, primarul Radu Mazăre a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu poate interzice magazinele etnobotanice. „Deocamdată, aceste magazine, având în vedere cadrul legal din România, vând nişte produse legale. Conform legii, primăria nu autorizează decât restaurante. La Braşov, unde s-a emis o asemenea hotărâre, e atacată în contencios şi va fi desfiinţată şi primarul acuzat de abuz de putere”, a declarat Mazăre. Reacţia sa vine ca urmare a unei scrisori deschise adresate, luni, de şefii unor deconcentrate din Constanţa, toţi membri PDL, pe care primarul i-a numit „nătărăi, care îi cereau interzicerea magazinelor de etnobotanice. Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Gigi Chiru, unul dintre semnatarii scrisorii deschise, a declarat că primarul nu are dreptate. „Numai atacul prefectului în instanţa de contencios administrativ a acelei hotărâri suspendă efectele acesteia până la soluţionarea în instanţă”, spune el.

În Eforie şi Năvodari, consiliile locale au votat pentru interzicerea magazinelor de vise.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă