29.2 C
București
luni, 8 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum trimitem cel mai ieftin bani din străinătate

Cum trimitem cel mai ieftin bani din străinătate

Constituirea unui cont curent cu card ataşat este o alternativă mai avantajoasă la clasicele transferuri prin companii specializate.

Doar 60% din sumele publicate de BNR ca transferuri din străinătate reprezintă bani veniţi pe căi oficiale restul de 40% fiind aduşi direct „cu sacoşa”. Din cei 60%, doar puţin peste 20% reprezintă transferuri prin bănci, fapt anormal în condi¬ţiile în care simpla constituire a unui cont curent cu card ataşat este o metodă mai ieftină decât transferul prin companiile specializate, după cum arată un calcul al RL. Sumele transferate în ţară de către românii care muncesc peste graniţă nu sunt deloc neglijabile, la fel cum nu sunt neglijabile nici comisioanele percepute de companiile specializate în transfer de bani. Anul trecut, românii care lucrează peste graniţă au trimis în România 6,6 miliarde de euro. Anul acesta, chiar dacă suma va fi mai mică ea nu va scădea sub 5 miliarde de euro, după cum arată datele publicate de Banca Naţio¬nală a României (BNR) pentru primele nouă luni ale anului.

În primul rând, persoanele care doresc să transfere mai ieftin şi mai rapid sume de bani în ţară trebuie să identifice o bancă prezentă atât în România, cât şi în ţara unde respectiva persoană îşi desfăşoară activitatea.

Cum trebuie procedat

Oferta este destul de largă, în România fiind trei opţiuni numai dacă vorbim despre Italia. În al doilea rând trebuie constituit un cont cu un card ataşat. Aici intervine o a doua alegere: constitui contul la banca din România sau la banca din străinătate. Cardul va rămâne la rudele din România. Costurile constituirii unui cont cu card ataşat variază, în România, între 0 şi 60 de lei, la care se adaugă o taxă anuală de mentenanţă de aproximativ 50-60 de lei plus comisioanele aferente retragerilor de numerar. Mai există şi varianta deschiderii contului la banca din străinătate, procedură care ar costa aproximativ 30 de euro. Dacă vă întrebaţi cum se va face schimbul valutar dintre moneda ţării de provenienţă a banilor (de cele mai multe ori euro) şi leul românesc, ea se face automat. Este de preferat un card Visa sau Visa Electron pentru că, faţă de Mastercard sau Maestro, acesta are avantajul unei conversii mult mai avantajoase. Visa are un curs calculat pentru toate ţările unde poate fi folosit cardul, indiferent de banca unde se face retragerea, iar acest curs este chiar mai avantajos decât cel afişat de multe case de schimb. Nu mai rămâne decât ca românul din străinătate să alimenteze periodic contul, iar cel din România să scoată banii de la un bancomat sau, mai avantajos, să folosească cardul direct pentru cumpărături.

Un exemplu

La 1.000 de euro trimişi din străinătate (Uniunea Europeană) în România, Western Union percepe un comision de aproximativ 50 de euro. Dacă aceşti bani ar fi fost plasaţi într-un cont, singurul cost ar fi fost retragerea lor de la un bancomat. Dacă bancomatul este chiar cel al băncii emitente (să spunem UniCredit), comisionul este de 0,2% din suma retrasă adică doar doi euro, de 25 de ori mai puţin decât dacă banii ar fi fost transferaţi printr-o companie specializată.

Cele mai citite

Noul premier britanic Keir Starmer – de la valorile marxiste, la cele capitaliste

Provenit din lumea proletariatului, Keir Starmer se declară om de centru, deși conduce de patru ani Partidul Laburist britanic. Are 61 de ani. Înflăcărat...

Jens Stoltenberg: Noile realități impun ca NATO să privească spre Pacific

„China este principalul facilitator al agresiunii de război a Rusiei împotriva Ucrainei” Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că prezența Australiei, Japoniei, Noii...

Premierul francez Gabriel Attal, pas înapoi: își va da demisia luni dimineață

Președintele Emmanuel Macron va avea pe masă demisia lui Attal, luni dimineață Premierul Attal a anunțat că își va exercita atribuțiile în continuare, atât cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă