După aproape un deceniu de cercetare în domeniu, epidemiologul Tim Key, de la Universitatea Oxford, a publicat un articol în care afirmă că deşi fructele şi legumele sunt importante pentru o dietă sănătoasă, ele nu previn cancerul.
În articolul publicat în „British Journal of Cancer” şi citat de guardian.co.uk, Key a adunat probele epidemiologice de la peste un milion de oameni care au făcut parte din mai multe proiecte pe termen lung. Acestea tratau relaţia dintre cantitatea de fructe şi legume consumate de oameni şi riscul de a avea cancer. Autorul articolului a analizat, de asemenea, diferite tipuri de cancer ale tubului gastrointestinal, cancerul la plamâni şi cancerul de sân.
Key nu a găsit aproape nicio legătură între consumul de fructe şi legume şi posibilitatea de a dezvolta cancer. „Concluzia este,” comentează acesta, „că, cel puţin în ţările din vest, unde nu se duce lipsă de alimente naturale, o creştere generală în consumul de fructe şi legume nu va avea un impact deosebit asupra ratei cancerului. Un anumit nivel de consum este necesar pentru a preveni deficienţele din nutriţie şi a menţine ţesuturile sănătoase, dar consumul peste acel nivel nu face aceste ţesuturi ‘super-sănătoase’ „.
Ideea consumului de fructe şi legume ca principal combatant al cancerului a apărut pentru prima dată în anii ’70, când rezultatele unui studiu pe scară mică au demonstrat că, după controlul fumatului, oamenii cu deficit de vitamina A aveau un risc mai mare de a face cancer la plămâni. Până în anii ’90, oamenii de ştiinţă au conchis că „în majoritatea cazurilor, persoanele cu un consum scăzut de fructe şi legume prezintă un risc dublu pentru cancer faţă de persoanele care consumă mai multe crudităţi, chiar şi după controlul factorilor agravanţi”.
În opinia lui Key însă, aceste studii mici au două probleme majore. „Una este că oamenii care suferă de cancer sunt sub tratament şi acesta le-ar putea afecta memoria cu privire la ce obişnuiau să mănânce în anii dinainte de a se îmbolnăvi. O problemă şi mai mare o reprezintă alegerea grupului eşantion. Oamenii care se oferă voluntari în astfel de proiecte sunt cei interesaţi de sănătate şi care mănâncă sănătos,” spune cercetătorul în studiul său.
„Există dovezi puternice care arată că, după fumat, obezitatea şi consumul de alcool sunt principalele cauze ale cancerului,” afirmă Tim Key. El a conchis că menţinerea unei greutăţi normale şi renunţarea la tutun şi ţigări sunt o metodă mult mai bună de a reduce riscul de cancer.
Articolul lui Key susţine o lucrare publicată în aprilie în „Journal of National Cancer Institute”. În această lucrare, Paolo Boffetta de la Institutul de Cancer Tisch, Şcoala de Medicină Muntele Sinai din New York, a descoperit că un consum ridicat de fructe şi legume are „efecte modeste” în prevenirea cancerului. Concluzia lui se baza pe un deceniu de cercetare pe un eşantion de 500.000 de persoane din 10 state europene.
În ciuda rezultatelor studiului, cercetătorii afirmă că este benefic pentru organism să se consume zilnic porţia minimă de fructe şi legume. Deşi nu previn în mod direct cancerul, ele pot ajuta oamenii să piardă în greutate, obezitatea fiind una dintre cauzele principale ale acestei maladii, şi pot, în schimb, lupta împotriva altor boli, precum cele de inimă.