Valul de frig care s-a abătut asupra Europei Centrale a provocat moartea a 18 persoane în Polonia, patru în Cehia şi patru în Lituania, în timp ce ninsorile abundente din Franţa şi Marea Britanie continuau, joi, să perturbe traficul din cele două ţări, relatează Mediafax.
În POLONIA, „zece persoane au murit din cauza frigului în ultimele 24 de ore în diverse regiuni ale ţării, după alte opt decese înregistrate marţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei naţionale, Mariusz Sokolowski.
Victimele sunt în general bărbaţi cu vârste cuprinse între 35 şi 60 de ani, fără domiciliu, adeseori în stare de ebrietate, afirmă poliţia, care cere populaţiei să reacţioneze atunci când vede persoane întinse pe bănci publice sau rătăcind seara pe străzi. „Un apel telefonic poate salva viaţa unui om”, a insistat Sokolowski.
Tot teritoriul polonez este acoperit cu un strat gros de zăpadă, cu excepţia sudului. Temperaturile au coborât în nord-est până la minus 17 grade Celsius, după ce au atins marţi un nou record de minus 33 de grade Celsius în această regiune.
Aeroportul Varşovia-Okecie funcţiona cu intermitenţe joi dimineaţa şi mai multe zboruri, în special către Paris, Frankfurt, Milano, Dublin şi Helsinki, au fost anulate, a anunţat purtătorul de cuvânt al autorităţilor aeroportuare din Przemyslaw Przybylski.
Numeroase trenuri au fost blocate de zăpadă în regiunea Varşovia, precum şi la Poznan (vest), oraş al cărui aeroport a fost închis joi. La Leszno (vest) aproximativ 30.000 de locuinţe au rămas fără căldură în cursul nopţii de miercuri spre joi în urma unei defecţiuni a centralei termice locale, a anunţat agenţia PAP.
În CEHIA, un bărbat în vârstă de 47 de ani, probabil fără adăpost, a fost descoperit mort de frig miercuri seara într-o uzină dezafectată de la periferia capitalei, a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Praga, Eva Miklikova. Aceasta este cea de-a patra victimă în ultimele 24 de ore, potrivit datelor disponibile până în prezent.
Aeroportul Praga-Ruzyne, cel mai frecventat din Europa Centrală, a fost închis timp de şase ore în noaptea de miercuri spre joi şi aproximativ 40 de zboruri au fost anulate din cauza ninsorilor abundente, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a acestuia, Michaela Lagronova.
Perturbări importante au fost înregistrate şi în cazul traficului rutier şi feroviar. Mai multe axe rutiere, între care autostrada D1 Praga-Brno şi autostrada D5 Praga-Pilsen (de la frontiera germană), au fost blocate din cauza accidentelor în care au fost implicate camioane.
„Câteva zeci de curse feroviare au fost anulate în această dimineaţă, în special cele regionale, dar şi mai multe trenuri rapide”, a declarat purtătorul de cuvânt al Companiei de căi ferate cehe (CD), Petr Stahlavsky.
În LITUANIA, frigul a provocat moartea a patru persoane. Cadavrul unui bărbat aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a fost descoperit la Vilnius, au declarat joi serviciile de urgenţă. Un alt bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani a fost, de asemenea, victima frigului la Siauliai (nord), în timp ce două persoane fără adăpost, un bărbat şi o femeie, au murit de frig la acest sfârşit de săptămână.
În MAREA BRITANIE, transporturile erau în continuare paralizate parţial joi dimineaţa din cauza ninsorilor abundente care blochează străzile, aeroporturile şi trenurile şi exasperează cetăţenii.
Aeroportul Gatwick, situat la sud de Londra, a cărui redeschidere a fost prevăzută iniţial pentru joi dimineaţa, va rămâne închis încă o zi, pistele sale fiind în continuare impracticabile. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul aeroportului din Edinbourg din Scoţia, care speră totuşi să poate funcţiona în cursul zilei.
Aproximativ 50 la sută din trenurile de mare viteză ce urmau să circule joi între Paris şi Londra şi între Bruxelles şi Londra au fost anulate, a avertizat compania Eurostar. Întârzierile trenurilor rămase în circulaţie pot ajunge şi până la 90 de minute.
În reţeaua feroviară internă, întârzierile şi închiderile liniilor se succedă, mai ales în sudul ţării.
Nici pentru şoferi situaţia nu este mai bună. Mai multe tronsoane de autostradă au fost închise în totalitate sau parţial din cauza zăpezii. Peste 11.000 de incidente au fost înregistrate miercuri pe străzile britanice din ce în ce mai alunecoase, un număr care nu a mai fost atins vreodată în această perioadă a anului.
În faţa acestei paralizii parţiale a transporturilor, criticile au început să se multiplice în legătură cu modul în care a fost gestionată situaţia de autorităţi şi în legătură cu informaţiile puţine oferite călătorilor.
În FRANŢA, afectată de două zile de importante căderi de zăpadă, sute de şoferi au fost blocaţi în trafic.
După regiunea centrală, vestul şi regiunea pariziană au fost afectate joi de ninsori, care au format pe alocuri straturi de zăpadă de peste 20 de centimetri.
Zăpada şi poleiul au determinat sute de şoferi să îşi petreacă noaptea în propriile maşini sau în centre de adăpost improvizate.
Aproximativ 500 de persoane au fost primite în noaptea de miercuri spre joi la Lamballe (Côtes d’Armor, vest) în sala de festivităţi a primăriei sau într-o şcoală, unde au fost instalate paturi de campanie şi au fost distribuite pături de către securitatea civilă. Comuna era joi dimineaţa acoperită de un strat de 25 de centimetri de zăpadă.
În cursul dimineţii, sute de camioane erau în continuare blocate în Bretania şi Normandia (vest), pe străzile acoperite cu polei.
În Franţa, 20 la sută dintre trenurile de mare viteză (TGV) au fost anulate joi între Paris şi provincie pe axa sud-est, din cauza ninsorilor şi numeroase trenuri au întârzieri de cel puţin jumătate de oră, din cauza încetinirii vitezei cu care circulă.