4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒRomรขnia a avut รฎn octombrie a opta creลŸtere anualฤƒ a preลฃurilor la...

Romรขnia a avut รฎn octombrie a opta creลŸtere anualฤƒ a preลฃurilor la producฤƒtor din UE

România a avut în octombrie una dintre cele mai mari creลŸteri ale preลฃurilor producลฃiei industriale din Uniunea Europeanฤƒ, de 6,9%, faลฃฤƒ de aceeaลŸi lunฤƒ din 2009, fiind pe locul opt în UE dupฤƒ acest indicator, în timp ce, pe ansamblul blocului comunitar, preลฃurile producลฃiei au sporit cu 4,5%, potrivit NewsIn.

Cea mai mare creลŸtere a preลฃurilor producลฃiei industriale din Uniunea Europeanฤƒ, de 14,8%, a fost înregistratฤƒ în Malta, aratฤƒ datele publicate joi de Eurostat. CreลŸteri semnificative faลฃฤƒ de preลฃurile din octombrie 2009 au mai fost înregistrate ลŸi în Bulgaria, de 10,1% ลŸi Ungaria, de 10%.

Scฤƒdere a preลฃurilor producลฃiei industriale faลฃฤƒ de octombrie 2009 s-a înregistrat doar în Slovacia, de 1,1%.

În octombrie, preลฃurile producลฃiei industriale s-au majorat în zona euro cu 4,4% ลŸi cu 4,5% pe ansamblul blocului comunitar, faลฃฤƒ de aceeaลŸi lunฤƒ din 2009.

Preลฃurile din sectorul energetic au crescut în a zecea lunฤƒ a acestui an cu 9,1% în UE ลŸi cu 8,8% în zona euro faลฃฤƒ de luna similarฤƒ a anului trecut. În octombrie s-au scumpit ลŸi bunurile intermediare, cu 5,5%, atât în UE, cât ลŸi în zona euro, iar bunurile de folosinลฃฤƒ îndelungatฤƒ s-au scumpit cu 1,3% ลŸi în UE ลŸi în zona euro.

Pe de altฤƒ parte, preลฃurile bunurilor de uz curent au crescut cu 1,3% în UE, respectiv cu 1,2% în zona euro, iar bunurile de capital au înregistrat o creลŸtere a preลฃurilor de 0,8% atât în blocul comunitar, cât ลŸi în zona euro.

Faลฃฤƒ de septembrie, preลฃurile producลฃiei industriale au înregistrat o uลŸoarฤƒ creลŸtere, de 0,4%, în zona euro ลŸi de 0,5% la nivelul întregului bloc comunitar. Cele mai însemnate creลŸteri au fost înregistrate de Franลฃa ลŸi Olanda, ambele cu 0,8%.

La polul opus s-au clasat Irlanda (-0,8%), Letonia (-0,6%), Italia ลŸi Portugalia (-0,2%). În România, scฤƒderea a fost de 0,1%.

Preลฃurile bunurilor de folosinลฃฤƒ îndelungatฤƒ au crescut cu 0,2% în zona euro ลŸi cu 0,1% în UE, în timp ce preลฃurile la bunurile intermediare au crescut cu 0,3% în zona euro ลŸi cu 0,4% în UE în luna octombrie faลฃฤƒ de luna precedentฤƒ.

Preลฃurile bunurilor de uz curent au crescut cu 0,1% în zona euro ลŸi tot cu 0,1% pe ansamblul blocului comunitar, iar bunurile de capital s-au ieftinit cu 0,1% în UE ลŸi au crescut cu 0,1% în zona euro. În comparaลฃie cu septembrie 2010, preลฃurile din sectorul energetic au crescut în UE cu 1,4%, iar în zona euro cu 0,7%.

Cele mai citite

Cazinoul din Constanศ›a รฎntredeschide uศ™a, dupฤƒ 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arฤƒta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru cฤƒ sunt refฤƒcute dupฤƒ modelul original. Deศ™i la รฎnceputul anului,...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ