Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sprijină SC Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) printr-un program de cofinanţare de 200 milioane euro, care permite municipalităţilor să folosească subvenţii de la Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.
Reprezentanţii băncii, împreună cu conducerea RAJA, au semnat contractul de împrumut între cele două părţi. Contractul susţine finanţarea proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa”. Valoarea totală a proiectului, fără TVA, se ridică la peste 820 milioane de lei (aproximativ 192 milioane de euro), sumă din care RAJA Constanţa asigură co-finanţarea prin împrumutul angajat la BERD, în valoare de 22,2 milioane de euro. Termenul finalizării lucrărilor este anul 2015.
Prezent la semnarea contractului cu RAJA, directorul BERD pentru Infrastructura Municipală şi de Mediu, Jean Patrick Marquet, a declarat că nu au ezitat nici măcar un minut când au fost contactaţi în legătură cu acordarea acestui împrumut. „Colaborăm de 15 ani cu Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa. Compania a parcurs un drum lung şi tot ce s-a obţinut până acum este doar rezultatul unui management bun. Azi începe un nou capitol în viaţa companiei, dar şi un program mare de investiţii”, a precizat el. Marquet a mai spus că discuţiile pentru această finanţare au început în urmă cu trei luni. La rândul său, directorul RAJA, Felix Stroe, a declarat că împrumutul va fi folosit pentru extinderea şi reabilitarea sistemelor de furnizare a apei, precum şi de colectare a apelor reziduale în mai multe localităţi din cele două judeţe. Vice-ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Keith Kirkham, a precizat că schimbările care vor avea loc sunt o realizare extrem de importantă. „Această realizare trebuie recunoscută şi încurajată, mai ales acum, într-un sistem economic precar”, a punctat el. La eveniment a luat parte şi primarul Radu Mazăre, care i-a felicitat pe reprezentanţii RAJA pentru investiţia obţinută. „Aţi făcut treabă bună aici. Reuşiţi să aduceţi în România, pe foametea asta, aproape un sfert de miliard de euro”, şi-a încheiat edilul discursul.
Obiectivele contractului
Reţeaua de canalizare va fi extinsă cu 301 km. Alţi 24 de km vor fi reabilitaţi, 20 de aglomerări cu sistem de colectare şi epurare a apei vor fi dotate la standarde europene, iar pe o suprafaţă de 54 km conductele vor fi extinse. Va fi construită o staţie de pompare a apei potabile şi vor fi reabilitate alte şase. În plus, vor fi reabilitaţi 34 km de conducte de aducţiune apă potabilă şi se vor extinde cu încă 34 km cele existente. Reţelele de distribuţie a apei potabile vor fi extinse cu 91 km şi alţi 106 km de conducte vor fi reabilitate. Totodată, vor fi construite patru rezervoare de stocare a apei, se va reabilita staţia de tratare Palas Constanţa, se va construi o nouă staţie de clorinare şi 6.058 de gospodării vor fi racordate la reţeaua de apă potabilă.