14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFranks: România este un creditor mult mai bun decât acum doi ani

Franks: România este un creditor mult mai bun decât acum doi ani

După declaraţiile directorului FMI, care a atenţionat în legătură cu vulnerabilităţile privind capacitatea României de a-şi plăti datoriile, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, spune că „pericolul a trecut”.

România nu este în situaţie să se confrunte cu alte probleme majore, ca o consecinţă a dificultăţilor pe care le întâmpină alte state din UE, deoarece Guvernul a decis să continue programul cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat pentru Mediafax şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, menţionând că perspectiva privind situaţia din România este mai bună decât în unele state din zona euro care întâmpină dificultăţi.

„Începem să resimţim revenirea creşterii economice şi observăm, de asemenea, o reducere semnificativă a deficitului. Aceşti doi factori reduc riscul pentru România. Şi răspunsul meu este da, cred că perspectiva privind situaţia din România este mai bună decât în unele state din zona euro care întâmpină dificultăţi”, a precizat Jeffrey Franks.

Cât priveşte recentele declaraţii ale directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, care a atacat capacitatea României de a-şi plăti datoriile, Franks a spus că acesta s-a referit în special la statele care au întâmpinat dificultăţi în trecut şi au căutat asistenţă din partea instituţiilor internaţionale. „Cred că el a vorbit despre faptul că, atunci când un stat caută asistenţă de la Fond, ar putea fi într-un pericol iminent, dar acum acel pericol nu mai există. Directorul general se referea, în mod evident, la motivul pentru care statele caută iniţial asistenţă de la Fond, iar state cu o situaţie nesustenabilă, precum Ungaria, România şi Letonia, au căutat asistenţă de la FMI”, a subliniat şeful misiunii FMI la Bucureşti.

În ceea ce priveşte discuţiile privind o posibilă modificare a impozitelor şi a cotei de TVA, reprezentantul FMI la Bucureşti aprecizază că pe termen mediu, România poate modifica nivelul impozitelor sau al TVA, dar în prezent, nu este binevenită schimbarea acestora, pentru că ar fi prea costisitoare din punct de vedere fiscal.

Oficialul FMI consideră că prin  măsurile structurale adoptate, situaţia fiscală a României s-a schimbat din una „explozivă” într-una care ar putea permite ca deficitul bugetar să coboare la sub 3% în 2012. În programul actual, cu un deficit bugetar de 4,4% pentru anul viitor şi de sub 3% pentru 2012, datoria publică a României nu va depăşi 40%
din PIB.

„Când vezi, de exemplu, că prima de risc a României este cu mult sub cea a Greciei şi Irlandei şi apropiată de cea a Spaniei se poate spune că s-a realizat o îmbunătăţire semnificativă a percepţiei României pe pieţele internaţionale. Există încredere pe pieţe că România este un creditor bun, mult mai bun decât era acum doi ani”, a mai spus Franks.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE de aproximativ 20 miliarde de euro, din care a primit până în prezent tranşe totalizând 15 miliarde euro. 

Cele mai citite

Nevada va implementa un sistem de inteligență artificială pentru evaluarea solicitărilor de ajutor de șomaj

Oficialii din statul american Nevada au anunțat planurile de a introduce un sistem de inteligență artificială (A.I.) pentru a evalua cererile de ajutor de...

Nevada va implementa un sistem de inteligență artificială pentru evaluarea solicitărilor de ajutor de șomaj

Oficialii din statul american Nevada au anunțat planurile de a introduce un sistem de inteligență artificială (A.I.) pentru a evalua cererile de ajutor de...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...
Ultima oră
Pe aceeași temă