22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialPremierul moldovean: „Dacă reuşim să ne orientăm spre U.E, nu văd de...

Premierul moldovean: „Dacă reuşim să ne orientăm spre U.E, nu văd de ce nu putem să ne orientăm şi spre Est”

Duminică, locuitorii Republicii Moldova merg pentru a treia oară la urne în doi ani.

Coaliţia aflată la putere pledează pentru Uniunea Europeană, în timp ce Partidul Comuniştilor vrea consolidarea relaţiilor cu Rusia.

Premierul moldovean, Vlad Filat, a declarat că Republica Moldova trebuie să se străduiască mult pentru a se alinia la standardele Uniunii Europene, potrivit opendemocracy.net.

„Asta nu înseamnă că dacă ne integrăm în Uniunea Europeană vom avea relaţii conflictuale cu partenerii noştri din Est. Italia este în Vest şi este în bune relaţii cu Rusia. Germania este în Vest şi are relaţii bune cu Rusia, Franţa şi alte ţări. De ce Republica Moldova nu poate să fie în Uniunea Europeană şi să fie şi în relaţii bune cu Rusia?”, a mai precizat prim-ministrul Vlad Filat.

Reprezentanţii Alianţei pretind că o victorie a coaliţiei este esenţială dacă ţara vrea să continue reforma începută acum un an, mai ales dacă se doreşte accelerarea procesului integrării în Uniunea Europeană.

Alegerile ar reprezenta, în acest caz, „o ocazie extraordinară pentru Moldova, ce nu ar trebui ratată”, precum consideră Vlad Filat.

Alţii văd în aceste alegeri opoziţia dintre pro-vest şi pro-Rusia.

„Dacă reuşim să ne orientăm spre integrarea în U.E, nu văd de ce nu putem să ne orientăm la fel de eficient spre Est, de ce nu putem să stabilim relaţii bune în domeniul dreptului internaţional şi în alte probleme, în cazul în care  avem un interes comun. Este în întregime natural faptul că poziţia Rusiei, precum şi poziţia U.E au o influenţă în Moldova”, a precizat premierul moldovean.

Declaraţia prim-ministrului este susţinută de Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova.

„Această alegere ideologică între Vest şi Est este foarte dăunătoare intereselor naţionale ale Republicii Moldova. Dacă o să continuăm să punem problema aşa o să fim mereu o societate divizată: o parte care o să ţină cu Rusia, cealaltă cu Romînia. Jumătate pro-comunistă, jumătate anti-comunistă. Aceste graniţe distrug societatea, distrug ţara”, a adăugat Marian Lupu.

 

 

Cele mai citite

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...
Ultima oră
Pe aceeași temă