Premierul cambodgian, Hun Sen, a prezidat joi dimineaţă o ceremonie de doliu în onoarea victimelor busculadei de la Phnom Penh, al cărei bilanţ a fost revizuit la 347 de morţi, potrivit Mediafax.
Vizibil afectat, Hun Sen a ars tămâie în faţa unui mic altar ridicat la piciorul podului care duce către Insula Diamantelor, pe care mulţimea a intrat în panică, luni seara, provocând mişcări în masă, în care au fost omorâte prin asfixiere sute de persoane.
Îmbrăcat în negru, premierul a fost însoţit de soţia sa, Bun Rany, care a plâns, şi de mai mulţi membri ai Guvernului. Drapelul cambodgian a fost coborât în bernă, pe clădirile oficiale, iar majoritatea şcolilor erau închise.
Bilanţul tragediei a fost revizuit în scădere, joi dimineaţa, de la 456 la 347 de morţi, între care 221 de femei.
Ministrul pentru Afaceri Sociale, Ith Samheng, însărcinat cu stabilirea bilanţului, în cadrul comisiei de anchetă asupra acestui eveniment, a declarat că unele date, venite din provincie, au fost înregistrate de două ori.
Potrivit concluziilor preliminare ale anchetei, accidentul a fost produs de o teamă a mulţimii că podul s-ar putea prăbuşi.
„Au fost omorâte persoane pentru că podul era supraaglomerat şi a apărut (un sentiment de) panică, potrivit căruia podul s-ar putea prăbuşi, pentru că era susţinut de cabluri şi se balansa”, a declarat Prum Sokha, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
„Unii au început să strige că podul era pe cale să se prăbuşească, că erau electrocutaţi oameni şi că se rup cablurile de oţel, iar atunci oamenii s-au împins unii pe alţii şi au căzut”, a adăugat el. „Oamenii nu aveau unde să fugă”, a subliniat oficialul.
Toate victimele au fost identificate şi duse la domiciliu, majoritatea cu ajutorul unor camioane militare.
Guvernul a recunoscut că nu a anticipat prezenţa a trei milioane de persoane, venite din toată ţara, pentru a participa la cele trei zile de festivităţi. Acesta a acuzat o societate privată de organizare de evenimente, care trebuia să asigure securitatea în cadrul festivităţilor.
Mulţimea a traversat podul pentru a asista la ultimele spectacole, focuri de artificii şi curse de ambarcaţiuni, organizate cu ocazia Sărbătorii Apei, menită să aducă mulţumiri fluviului Mekong pentru că hrăneşte solurile fertile ale ţării şi furnizează peşte din abundenţă.