Testat doar pe bărbaţi, medicamentul a redus la jumătate contagierile. În lipsa unui vaccin eficient, a lua zilnic o pastilă folosită în tratamentul împotriva SIDA, ar putea fi cea mai bună formulă pentru a preveni infecţia. Un studiu realizat asupra a 2.500 de homosexuali sănătoşi din şase ţări a demonstrat că se pot reduce cu 44 la sută posibilităţile de infectare cu această maladie. Iar în cazul în care subiecţii au respectat în totalitate indicaţiile şi au luat zilnic medicamentul, eficienţa acestuia a depăşit 90%, informează miercuri ziarul ABC, citat Agerpres.
Rezultatele, pe care le publică revista New England Journal of Medicine, reprezintă cea mai bună veste în prevenirea acestei boli de câteva decenii încoace. Depăşeşte chiar protecţia pe care o oferă gelurile locale cu acţiune antimicrobiană. Medicamentul folosit pentru acest studiu se numeşte Truvada şi este un antiretroviral de tipul „doi într-unul” care combină într-un singur comprimat două medicamente (tenofovir şi emtricitabina).
Mii de persoane seropozitive folosesc acest tratament pentru a frâna avansul în organism al virusului HIV responsabil de îmbolnăvirea cu SIDA. Ca tratament preventiv nu ar fi indicat pentru toată lumea. În principiu, principalii beneficiari sunt persoanele care nu pot sau nu vor să folosească prezervativul, sunt supuse riscului unui viol sau le este teamă că nu s-au protejat aflându-se sub efectul alcoolului. Funcţionează şi ca formă de protecţie fără a fi nevoie de a negocia cu perechea.
Descoperirea a fost primită ca un mare pas înainte de comunitatea oamenilor de ştiinţă. Michel Sidibe, directorul executiv al UNAIDS, s-a declarat convins că medicamentul „va accelerarea revoluţia prevenirii”. Deşi nu se poate vorbi doar de avantaje. Principalul inconvenient este că toate tratamentele împotriva SIDA pot avea efecte secundare grave.
Pentru cei afectaţi se poate compensa riscul, dar nu în aceeaşi măsură şi pentru cei care încă nu au contractat virusul. Un alt punct împotrivă este faptul că, cu cât sunt mai multe persoanele care iau preventiv antivirale, acestea pot dezvolta o rezistenţă şi la alte medicamente. Este inevitabilă şi chestiunea banilor: prezervativele sunt mai ieftine şi protejează cel mai bine împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.
Testările zilnice care au stat la baza studiului au inclus subiecţi din Peru, Ecuador, Brazilia, Africa de Sud, Thailanda şi SUA. Toţi cei care au participat la experiment întreţineau relaţii sexuale cu alţi bărbaţi. Jumătate dintre cei 2.499 de participanţi au primit medicamentul, iar celorlalţi li s-a administrat placebo. Fiecărui participant i s-a făcut testul HIV lunar şi i s-au făcut analize şi pentru alte infecţii cu transmitere sexuală.
La final au fost detectate 36 cazuri de seropozitivi faţă de 64 la cei cărora li s-a administrat placebo. Cercetătorii de la Universitatea din California care au făcut experimentul recunosc că principalul punct negativ a fost nerespectarea tratamentului. „Jumătate din voluntarii care trebuiau să ia medicamentul, nu l-au luat în mod regulat. Probabil că mulţi gay preferă gelurile locale pentru a evita contagierea decât înghiţirea zilnică a unei pastile”, au avertizat ei.