4.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialNouă dintre presupuşii islamişti reţinuţi în Belgia, plasaţi în detenţie şi inculpaţi

Nouă dintre presupuşii islamişti reţinuţi în Belgia, plasaţi în detenţie şi inculpaţi

Nouă dintre cele 22 de persoane care fac parte din două reţele islamiste şi care au fost reţinute marţi în Belgia au fost plasate în detenţie şi inculpate pentru apartenenţă la grupări teroriste, a anunţat miercuri Parchetul federal, informează Mediafax.

„Cele şapte persoane reţinute la Antwerpen (Anvers) – şase cu dublă cetăţenie belgiană şi marocană şi un rus de origine cecenă – şi două dintre cele 15 (persoane) reţinute la Bruxelles sunt plasate sub mandat de arestare pentru apartenenţă la un grup terorist, în ambele cazuri”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Parchetului, Leen Nuyts.

Reţeaua din Antwerpen, care are legături cu Cecenia, este suspectată că a pregătit un atentat pe teritoriul belgian, dar „pare că ţinta sa exactă nu era încă stabilită” în momentul arestării, a adăugat ea.

Persoanele arestate sunt suspectate, de asemenea, că au recrutat „candidaţi pentru jihad” şi că au finanţat o „organizaţie teroristă cecenă, Emiratul din Caucaz”, a precizat marţi justiţia belgiană.

„Emiratul din Caucaz” este o mişcare rebelă condusă de „emirul” Doku Umarov.

Această organizaţie are ca scop înfiinţarea unui emirat islamic în această regiune din sudul Rusiei. Ea este moştenitoarea mişcării separatiste din Cecenia, republică din Caucaz devastată de două războaie în anii 1990 şi 2000.

Mişcarea rebelă a revendicat dublul atentat sinucigaş din 29 martie de la metroul din Moscova, soldat în total cu 40 de morţi.

Aceasta nu are însă legături cu liderii istorici ai luptei pentru independenţa cecenă. Fostul emisar separatist în exil Ahmed Zakaiev, care încarnează o tendinţă naţionalistă a islamului moderat, a afirmat în septembrie că Doku Umarov şi „emiratul din Caucaz” sunt „un produs al serviciilor secrete ruse”.

Alte patru persoane care au legătură cu această reţea au fost reţinute marţi: trei olandezi de origine marocană la Amsterdam, în Olanda, şi un rus de origine cecenă, în vârstă de 31 de ani, la Aix-la-Chapelle, în vestul Germaniei.

Toţi ar trebui să fie extrădaţi în curând în Belgia. Procedura de extrădare îşi urmează cursul, a precizat Nuyts.

Membrii reţelei din Bruxelles sunt suspectaţi că recrutează şi trimit candidaţi jihadişti spre Irak sau Afganistan.

Potrivit anchetatorilor, ei au legături cu „Centrul islamic belgian Assabyle” din Bruxelles, considerat un focar al radicalismului islamic în Belgia.

Unul dintre foştii săi oficiali, în prezent deţinut în Italia, imamul Bassam Ayachi, este un predicator cu dublă naţionalitate franceză şi siriană. El s-a întâlnit frecvent cu unul dintre asasinii comandantului afgan Massoud, tunisianul Abdessatar Dahmane.

El a fost cel care a binecuvântat căsătoria lui Abdessatar Dahmane cu Malika El Aroud, condamnată în mai la opt ani de închisoare la Bruxelles pentru că a înfiinţat o reţea de recrutare de voluntari apropiaţi de Al-Qaida. Verdictul în urma apelului este aşteptat la începutul lui decembrie.

Conform procedurilor judiciare belgiene, o jurisdicţie specială, Camera Consiliului, urmează să examineze vineri legalitatea inculpării lor, a precizat Nuyts.

Cele mai citite

Numărul cazurilor de rujeolă crește vertiginos la nivel mondial

În 2023, numărul cazurilor de rujeolă la nivel mondial a crescut cu 20% față de 2022, ajungând la 10,3 milioane, conform estimărilor Organizației Mondiale...

Comisia Europeană reduce prognoza de creștere economică a României și avertizează asupra deficitului bugetar ridicat

Comisia Europeană a redus semnificativ estimările de creștere economică pentru România în 2024, prognozând un avans de doar 1,4%, față de estimarea anterioară de...

Robert Bădescu revine mai devreme la Rapid după împrumutul la Mioveni

Robert Bădescu, fundașul de 19 ani crescut la juniorii Rapidului, s-a întors mai devreme la echipa din Giulești după un împrumut la CS Mioveni...
Ultima oră
Pe aceeași temă