UPDATE 23,50: Primarul Gabriela Firea le-a propus, luni seară, celor doi medici neurochirurgi care au demisionat de la Spitalul Clinic Colentina să-și anuleze demisiile, oferindu-i unuia dintre ei și un post de director interimar, a anunțat Primăria Capitalei.
UPDATE 15.50: Conducerea Spitalului Colentina își exprimă „totala surprindere” față de declarațiile medicilor și combate punct cu punct acuzațiile. Mai mult, dă vina chiar pe medici pentru lipsa de materiale consumabile, potrivit Digi24.
Reprezentanții unității medicale declară că au fost făcute mai multe concursuri de angajare pentru posturi de medici și asistenți pe secția de Neurochirurgie, în timp ce din această secție nu a plecat nimeni. În ceea ce privește programul, managementul spune că acesta a fost instituit de fostul manager și că nimeni nu a cerut modificarea lui.
În ceea ce privește lipsa medicamentelor, conducerea spitalului spune că au fost sincope doar în ceea ce privește două produse, iar în ambele cazuri a fost fie vina producătorului, fie vina distribuitorului. Problemele au fost acum rezolvate, se arată în comunicat.
Documentul vorbește și despre lipsa consumabilelor. În acest caz, chiar cei doi medici demisionari sunt acuzați: „Referatele de necesitate întocmite de către personalul din Secția Neurochirurgie nu au respectat prevederile legale” și „nu au specificațiile tehnice necesare achiziției”.
Mai mult, „personalul Serviciului Achiziții a făcut demersuri chiar către cei doi doctori pentru a obține documentele necesare pentru lansarea procedurilor de achiziții. Nici la această dată aceste specificații nu au fost transmise”, se arată în comunicat.
Într-o intervenție în direct la Digi24, medicul Ionuț Gobej a combătut toate aceste afirmații.
„Noi am încercat să facem un serviciu în care să preluăm cazuri dificile. În utltimele opt luni nu am mai putut să operăm decât cazurile de dificultate medie şi mică, asta pentru că programul operator era restricționat până la ora 15 din cauza lipei de personal. Acum avem o situație diferită, lipsa materialelor acută.
De exemplu, astăzi era programată de către unul din colegii noştri care a rămas la Colentina o operație de hernie de disc. Pentru asta folosește şi un microscop, valoarea acestuia e de 200.000 de euro, însă nu putem să-l folosim fără o husă de unică folosință care costă între 5-60 lei. Cam asta e situația. Suntem în mijlocul unei situații absurde şi nu ştim de ce se întâmplă lucrurile”, a spus medicul la Digi24.
UPDATE 13.15: Și neurochirurgul Dorin Bica și-a dat demisia de la Spitalul Colentina.
"Astăzi 4 septembrie 2017 am demisionat împreună cu colegul meu Dr Bica din funcţia deţinută la Spitalul Colentina. Ataşez mai jos textul demisiei, unde o motivez. Este o decizie incredibil de grea, dar nu am găsit altă soluţie", a scris medicul Gobej, medic specialist neurochirurg, fondator al Secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Colentina, pe contul său de Facebook, un text identic fiind asumat şi de către Dorin Bica.
Ei relatează că au venit în clinică în 2014, captivaţi de propunerea de a înfiinţa o secţie de neurochirurgie la cel mai înalt nivel şi având pregătire de specialitate În Franţa, iar de la momentul discuţiilor până la prima operaţie au trecut opt luni, lucrurile "au evoluat peste aşteptări", fiind înfiinţată şi o secţie de terapie intensivă, în 2016 ajungându-se la 300 de operaţii minim invazive. În 2017 ar fi urmat să fie dată în folosinţă a doua sală de operaţii şi să vină doi noi colegi, pregătiţi şi ei în clinici din străinătate, potrivit News.ro.
Fondatorul Secției de Neurochirurgie de la Spitalul Colentina, medicul Ionuț Gobej, a demisionat, luni, din funcția din cadrul unității spitalicești. Medicul și-a anunțat intenția, într-o postare pe Facebook, adăugând că decizia vine ca urmare nevoii de a refuza 60 de pacienţi cu tumori cerebrale complexe din cauza lipsei şi a pierderii de personal, a programului operator restricţionat şi a lipsei de consumabile şi medicamente, potrivit Hotnews.ro.
Problemele au apărut, după ce Gabriela Firea a schimbat managerul spitalului, pe motiv că i-a ținut pe pacienți în frig în saloane.
"Subsemnatul Ionuţ Gobej, medic specialist neurochirurg, angajat al Spitalului Clinic Colentina, fondator al Secţiei de Neurochirurgie, demisionez din funcţia deţinută în cadrul spitalului.
Am venit în anul 2014 la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti, captivaţi deo propunere la care nu am visat vreodată, să înfiinţăm o secţie de neurochirurgie la cel mai înalt nivel, capabilă să realizeze intervenţii pe creier în manieră minim invazivă. Ar fi fost singurul serviciu de acest fel dintr-un spital public şi printre puţinele din lume. Am acceptat provocarea având la baza o temeinică pregătire la cele mai prestigioase centre din Franţa. De la primele discuţii şi până la primul pacient operat, au trecut opt luni.
În cadrul proiectului, spitalul a dezvoltat şi o secţie de terapie intensivă nivel unu, foarte performanţă şi a modernizat neurologia, secţii fără de care nu ar fi fost posibilă neurochirurgia de înalta performanţă. Lucrurile au evoluat peste aşteptări şi în 2016 am realizat peste 300 de operaţii prin metode minim invazive. În 2017 urmă să se dea în folosinţă a două sala de operaţii pentru neurochirurgie odată cu venirea a doi noi colegi, pregătiţi şi ei în clinici din străinătate.
În ianuarie 2017, managementul şi viziunea privind dezvoltarea spitalului s-au schimbat neaşteptat. Termenii proiectului "Neurochirurgie Colentina” s-au modificat dramatic. Inexplicabil ne-am trezit pe o turnantă care a durat tot opt luni dar în sens invers, spre distrugerea acestei secţii dar şi a terapiei intensive. Am făcut tot posibilul pentru a păstra ceea ce s-a realizat, am scris munţi de referate şi memorii, ne-am exprimat public inclusiv în conferinţă de presă, ne-am adresat instituţional la toate nivelurile ierarhice dar fără vreun rezultat.
Astăzi, activitatea în secţia de neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzură extraordinară şi am ajuns în situaţia de a refuză peste 60 de pacienţi cu tumori cerebrale complexe în condiţiile în care în anul 2017 era prevăzut să operăm peste 600. Aceşti pacienţi au fost refuzaţi din cauza lipsei şi a pierderii de personal, programului operator restricţionat şi a lipsei de consumabile şi medicamente, standardul de calitate oferit pacienţilor ce au fost operaţi a avut de suferit.
La aceste probleme se adugă hărţuirea permanentă a personalului medical din secţiile de neurochirurgie şi AŢI. Astăzi fiecare neurochirurg poate opera o dată sau de două ori pe săptămâna, până la orele 15, operaţii a căror complexitate este mică sau cel mult medie. Rezistenţă mea în spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard şi nu îmi pot asumă această responsabilitate.
În aceste condiţii, prezenţa mea în Spitalul Clinic Colentina nu se mai justifică, termenii în baza cărora am venit în acest spital fiind modificaţi radical", se arată în documentul medicului.
Ionuţ Gobej a cerut demiterea managerului spitalului Colentina, Silvi Ifrim, încă de la începutul anului, acuzând că, începând din ianuarie 2017, personalul AŢI a fost redus numeric de către noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost plătite, ceea ce a dus la imposibilitatea realizării de intervenţii neurochirurgicale după ora 15.00. Managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, a negat acuzaţiile la vremea respectivă, potrivit sursei citate.
"Am luat la cunoştinţă cu surprindere de cele prezentate în presă de doctorul Gobej, fără o documentare corectă privind situaţia din Spitalul Colentina. De menţionat că afirmaţiile doctorului Gobej nu se sprijină pe realitate, iar semnatarul pare să nu cunoască sau să nu accepte prevederile legale privind situaţia orelor suplimentare.
Doctorul Gobej vorbeşte despre secţia de AŢI, unde există garda continuă, dată fiind natură secţiei. Cum poate, în acest caz, să afirme că după ora 15.00 nu ar mai fi personal în secţie?", spune managerul unităţii sanitare, Silvi Ifrim, într-un comunicat remis News.ro la vremea respectivă.