11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialDOCUMENTE Nou scandal în justiția românească: Șefii Inspecției Judiciare, acuzați că ar...

DOCUMENTE Nou scandal în justiția românească: Șefii Inspecției Judiciare, acuzați că ar fi încercat măsluirea controlului la DNA. IJ se apără publicând ordinul de control pe Facebook

UPDATE 23,20: Ministrul Tudorel Toader a explicat, luni seară, că a cerut "controlul de fond, managerial, atât la DNA, cât și la Parchetul General, pentru că un astfel de control de fond nu a fost facut de zece ani de zile".


UPDATE 20,30: Inspecţia Judiciară a publicat, luni, ordinul privind controlul efectuat la DNA, în care figurează toate aspectele care au fost verificate.

Documentul Inspecției Judiciare a fost postat pe Facebook, după ce coordonatoarea echipei de control a acuzat conducerea Inspecției că a intervenit în efectuarea verificărilor.

Potrivit documentului, controlul viza "eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor, ce decurg din legi şi regulamente, de către conducerea Structurii centrale a DNA, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentare de către procurori şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului vizat."

Mai exact, magistraţii din echipa de control au vizat verificarea organizării şi coordonării eficiente a comportamentului şi comunicării, a asumării responsabilităţilor şi a aptitudinilor manageriale, respectiv: planificarea activităţilor (planificarea audienţelor, a participării în şedinţele de judecată, a servciciului de permanenţă, etc.), organizarea şi coordonarea activităţii, gestionarea resurselor umane şi materiale (schema de persoanal şi gradul de ocupare, repartizarea procurorilor pe sectoare de activitate, primirea, înregistrarea, circuitul lucrărilor şi repartizarea lor echilibrată)

La capitolul activităţi de urmărire penală, "controlul a vizat verificarea şi examinarea cauzelor aflate în lucru la procuror, analiza principalilor indicatori statistici".


UPDATE 15.45: Consiliul Superior al Magistraturii a primit mai multe note și memorii pe tema controlului efectuat de Inspecția Judiciară la DNA, a declarat luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al instituției, judecătorul Ștefan Lucaciuc.

Astfel, o notă a fost trimisă de inspectorul Elena Rădescu, o alta de către ea și două colege din echipa de control care îi susțin punctul de vedere, iar o a treia de ceilalți membri ai echipei care a efectuat verificările la DNA.

"Toate aceste note privesc aspecte legate de modul în care a fost efectuată respectiva acțiune de control", a precizat Ștefan Lucaciuc.

La CSM a fost înregistrat, în cursul săptămânii trecute, un memoriu transmis de DNA, care se referă la aceeași acțiune de control. Există, de asemenea, și un punct de vedere al inspectorului șef al IJ pe marginea procesului verbal ce conține concluziile preliminare ale verificărilor efectuate.

"Toate materialele primite pe această temă au fost grupate și transmise Secției pentru procurori pentru analiză și propuneri. Deocamdată ele sunt în faza de analiză", a mai spus purtătorul de cuvânt al CSM.


Coordonatoarea echipei de control a Inspecției Judiciare, Elena Rădescu, acuză că boardul de conducere al Inspecţiei Judiciare a intervenit în efectuarea controlului managerial la DNA "prin dispoziţii date în afară cadrului legal, coroborat cu prelungirea nejustificată a perioadei de control, de natură a perturbă activitatea DNA", scrie Ziare.com. În replică, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin-Bogdan Alexandru, susține că instituția nu avea cunoștință de această notă, în schimb purtătorul de cuvânt al CSM Ștefan Lucaciuc a confirmat că documentul a fost înregistrat săptămâna trecută.

Potrivit Elenei Rădescu, dispoziția a vizat "efectuarea într-un anumit mod a controlului, de natură a crea condiţii pentru scurgeri de informaţii în cauze aflate în proceduri speciale, verificarea unor dosare care se aflau în proceduri de inventariere şi nu se aflau în lucru la procurori, audierea unor persoane care au plecat din DNA pe segmentul comunicare".

Într-un document de 12 pagini, inspectoarea își acuză colegele, Monica Plesea şi Mihaela Hriţuc, inspectoare în cadrul echipei trimisă la DNA, de "lipsa de respect şi tact în timpul verificărilor efectuate la secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie", potrivit sursei citate. 



De asemenea, Elena Rădescu mai susţine că Adriana Romanescu Pampu, directoarea Direcţiei de Inspecţie Judiciară (IJ) pentru procurori, i-a cerut să verifice "dosarele în materialitatea lor", deşi, "verificarea nu poate viza decât ritmicitatea efectuării actelor de urmărire penală şi controalele efectuate de procurorii ierarhic superior". Totodată, Adriana Romanescu Pampu i-ar fi cerut să verifice şi activitatea procurorilor care nu mai lucrează în DNA, deşi legal verificările se limitează la dosarele aflate în lucru.

"I-am precizat că (…) această (Laura Codruţa Kovesi – n.red.) coordonează şi controlează Secţia de combatere a corupţiei care face obiectul controlului meu. Prin urmare, orice disfuncţionalitate trebuie să o discut şi să solicit un punct de vedere care nu poate fi cenzurat de inspectorii care nu fac parte din echipa stabilită să verifice activitatea acestei secţii", se arată în notă depusă la CSM.

Elena Rădescu mai dezvăluie faptul că inspectoarea Monica Plesea a recunoscut că este prietenă cu procuroarea Mihaela Iorga Moraru, recent revocată din DNA şi aflată în conflict cu Laura Codruţa Kovesi, motiv pentru care s-a şi recuzat de la verificarea dosarelor rămase nesoluţionate de această.

Coordonatoarea echipei de control de la DNA susţine că inspectoarele Plesea şi Hitruc, "au dorit să vadă actele de urmărire penală din fiecare dosar, selectat pe criterii stabilite anterior, nu au fost mulţumite de fişele, respectiv planurile de anchetă prezentate în fiecare cauza şi explicaţiile procurorilor, motiv pentru care au adoptat o conduită lipsită de calm şi răbdare, bazată pe ton ridicat".

Această atitudine agresivă, adoptată inclusiv la adresa şefei comisiei de control, avea că scop tocmai prezentarea dosarelor în materialitatea lor, ceea ce s-a şi întâmplat, se arată în notă. "Am constatat că de multe ori s-au pus întrebări pe fondul cauzei şi nu pe ritmicitatea actelor de urmărire penală", scrie Elena Rădescu.

Conducerea Inspecției Judiciare (IJ) nu a fost sesizată cu privire la eventuale nereguli în derularea verificărilor de la DNA și a aflat din presă despre conținutul unei note transmise Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de către coordonatoarea echipei de control, Elena Rădescu, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru.

 

"De la începutul controlului și până în prezent, doamna inspector nu a solicitat să poarte vreo discuție cu nicio persoană din conducerea Inspecției Judiciare și nici cu a prezentat vreun punct de vedere cu privire la eventuale nereguli în derularea controlului. Conducerea Inspecției Judiciare a aflat din presă despre conținutul acestei note, până la această oră nefiind comunicată oficial", a precizat Alin Alexandru.

El a adăugat că la nivelul conducerii instituției s-a aflat despre intenția inspectorului Elena Rădescu de a sesiza CSM dintr-o adresă primită de la DNA.

"Inspectorul șef a aflat despre intenția doamnei inspector de a sesiza Consiliul Superior al Magistraturii dintr-o adresă comunicată de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție în data de 28 august. În continuare au fost solicitate doamnei inspector lămuriri cu privire la conținutul sesizării, însă aceasta a indicat conducerii IJ să se adreseze Consiliului Superior al Magistraturii sau chiar Procurorului General al României, căruia i-ar fi fost adresată în vederea sesizării în calitate de titular al acțiunii disciplinare", a mai spus purtătorul de cuvânt al IJ.

Conform aceleiași surse, un punct de vedere al IJ pe acest subiect ar urma să fie prezentat ulterior, după analiza conținutului sesizării trimise către CSM.


Verificările Inspecţiei Judiciare la DNA s-au încheiat, iar până în 15 septembrie, inspectorii vor redacta concluziile, astfel încât raportul să ajungă în plenul CSM până în 6 octombrie, au precizat, pentru Mediafax, reprezentanţi ai instituţiei. Inspecţia Judiciară a demarat, în 17 iulie, verificările la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca urmare a solicitării ministrului Justiţiei privind verificarea eficienţei manageriale de la DNA şi Parchetul General.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara, în 3 iulie, că lupta anticorupţie nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse, ci înseamnă prevenirea actelor de corupţie şi că, în calitate de ministru, nu vede numai partea pozitivă, ci şi pe cea negativă, cu oameni arestaţi, condamnaţi, care se dovedeşte ulterior că sunt nevinovaţi, ceea ce înseamnă o tragedie şi o pată neagră pentru justiţie.

"Cred că oarecum a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de anchetare a OUG 13 eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA şi am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA să se desfăşoare în limite constituţionale.

Susţinem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupţiei, dar vă rog să reţineţi că lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse şi condamnări deci, înseamnă în primul rând prevenirea săvârşirii faptelor de corupţie, urmând ca norma plenală să fie ultima soluţie", declara ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader îşi exprima speranţa că evaluările de management vor arăta "că nu avem o justiţie selectivă" şi că se respectă cronologia soluţionării, în funcţie de cea a înregistrării cauzelor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...

Generația Z: Factor cheie pentru viitorul inteligenței artificiale până în 2030

Generația Z va reprezenta 30% din forța de muncă globală până în 2030 și este de așteptat să joace un rol important în adoptarea...

Ibrahima Diarra, supranumit „Kaka din Mali”, transferat de Barcelona. Marele pariu al catalanilor

Tânărul mijlocaș din Mali a semnat un contract până în 2028 și este considerat o viitoare vedetă a fotbalului mondial. FC Barcelona a anunțat transferul...
Ultima oră
Pe aceeași temă