16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialComasarea oraşelor şi comunelor, amânată fără termen

Comasarea oraşelor şi comunelor, amânată fără termen

Parlamentarii riscă să îşi pună în cap toţi oamenii din teritoriu dacă vor insista pe reforma administrativă pe care o gândesc de la Bucureşti. Proiectul de lege ce prevede comasarea comunelor mici sub 5000 de locuitori şi a oraşelor sub 10.000 de locuitori s-ar putea să nici nu ajungă în dezbaterea Parlamentului după ce mai multe personalităţi s-au revoltat la auzul acestei idei. Dacă proiectul ar fi pus în practică, 60% din comunele din ţară ar dispărea. Proporţia este asemănătoare şi în judeţul Sibiu. „Este un proiect viabil. Mi s-a părut exagerat când în timpul guvernării PSD s-au transferat comunele în oraşe şi nici nu cred că le-a adus ceva în plus locuitorilor”, spune primarul Sibiului, Klaus Johannis.

Şanse minime

Cu toate astea, primarul recunoaşte că proiectul are şanse minime, pentru că ar lovi în mod direct în oamenii din teritoriu. Fiecare comună şi fiecare oraş înseamnă o sumă de consilieri locali, primari şi viceprimari, pe scurt, funcţii pentru cei care susţin structura unui partid. „Nu sunt convins că se va merge mai departe cu acest proiect. Primii care ar veni să contrazică această idee ar fi chiar politicienii. Politicienii locali vor fi cei care vor fi împotriva reducerilor”, a mai spus Johannis. Sibiul are doar trei comune din cele 51 pe care le are acum care s-ar încadra în cerinţa din proiectul de lege: să aibă peste 5.000 de locuitori. Şase oraşe din cele nouă şi-ar pierde actualul statut şi ar putea deveni comune din cauză că nu adună peste 10.000 de locuitori.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă