15.4 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 1 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialA dat NATO bijuteriile coroanei pe grฤƒunลฃe?

A dat NATO bijuteriile coroanei pe grฤƒunลฃe?

Statele membre NATO au convenit împreunฤƒ cu preลŸedintele rus sฤƒ extindฤƒ cooperarea, inclusiv în privinลฃa scutului antirachetฤƒ. Întrebarea este ce a primit Medvedev în schimb.

„Orice târg cu ru­ลŸii tinde sฤƒ se în­cheie prin ce­­darea bijuteriilor coroanei pe grฤƒunลฃe”, obiลŸnuia sฤƒ spunฤƒ personajul lui John le Carré George Smiley. Citatul este  amintit de jurnalistul eston Eerik-Niiles Kross în contextul Summitului NATO-Rusia, care a avut loc sâmbฤƒtฤƒ la Lisabona ลŸi care s-a încheiat într-o atmosferฤƒ de înลฃelegere totalฤƒ. Astfel, în comunicatul final, aliaลฃii ลŸi Rusia confirmฤƒ cฤƒ au convenit asupra susลฃinerii guvernului afgan ลŸi cฤƒ s-au înลฃeles sฤƒ extindฤƒ transportul de bunuri neletale spre Afganistan prin sistemul feroviar rusesc. Totodatฤƒ, pฤƒrลฃile s-au angajat sฤƒ coopereze în combaterea terorismului ลŸi a pirateriei ลŸi au convenit „sฤƒ discute asupra cooperฤƒrii în privinลฃa scutului antirachetฤƒ”.

PreลŸedintele Medvedev a calificat „depฤƒลŸitฤƒ” epoca tensiunilor dintre Alianลฃa Nord-Atlanticฤƒ ลŸi Rusia, iar rezultatul summitului drept „istoric”, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, l-a numit „moment de cotiturฤƒ”, în timp ce preลŸedintele Obama a ลฃinut chiar sฤƒ aibฤƒ o discuลฃie privatฤƒ de 20 de minute, care nu fusese programatฤƒ, cu Medvedev, pe care a calificat-o drept „cordialฤƒ”. Întrebarea este în ce constฤƒ „cotitura istoricฤƒ” produsฤƒ în relaลฃia NATO-Rusia în afarฤƒ de faptul cฤƒ Aliaลฃii au obลฃinut un acord de tranzit spre Afganistan ลŸi o promisiune vagฤƒ în privinลฃa cooperฤƒrii în materie de apฤƒrare antirachetฤƒ. Dacฤƒ NATO a precizat cฤƒ nu e vorba de a integra sistemele antirachetฤƒ ale Alianลฃei cu cele ale Rusiei, ci de schimburi de informaลฃii ลŸi stabilirea unui sistem de alertฤƒ reciprocฤƒ, nu acelaลŸi lucru l-a înลฃeles ลŸi Medvedev, care a subliniat cฤƒ Rusia „nu va participa decât într-un parteneriat strategic deplin” în scopul de „a contribui la crearea unui spaลฃiu comun al pฤƒcii, securitฤƒลฃii ลŸi stabilitฤƒลฃii în spaลฃiul euro-atlantic”. Cum în diplomaลฃie cuvintele sunt menite sฤƒ ascundฤƒ adevฤƒrul, afirmaลฃiile lui Medvedev despre „participarea totalฤƒ” indicฤƒ faptul cฤƒ scopul Moscovei este sฤƒ obลฃinฤƒ drept de veto asupra deciziilor Alianลฃei în materie de securitate europeanฤƒ.

Problema este dacฤƒ Admi­nistraลฃia Obama este dispusฤƒ sฤƒ i-l ลŸi ofere pentru cฤƒ Franลฃa ลŸi Germania au semnalat deja cฤƒ nu se opun unui rol crescut al Rusiei. Documentele strategice publicate în ultimii zece ani la Moscova – concepte strategice, doctrinฤƒ militarฤƒ, prioritฤƒลฃi de politicฤƒ externฤƒ – converg toate spre cel puลฃin trei elemente fundamentale: oprirea extinderii NATO spre Est (s-a obลฃinut la BucureลŸti), conservarea unei „sfere de interese privilegiate” (s-a obลฃinut dupฤƒ rฤƒzboiul din Georgia) ลŸi transformarea ordinii unipolare americano-centricฤƒ într-o ordine multipolarฤƒ în care Rusia sฤƒ ocupe un loc de mare putere. În acest scop, Rusia are nevoie sฤƒ neutralizeze NATO, iar a obลฃine drept de veto asupra acลฃiunilor Alianลฃei este cel mai eficient mod de a o neutraliza. Cererea a fost fฤƒcutฤƒ deja explicit printr-un proiect de acord în privinลฃa cooperฤƒrii NATO-Rusia care i-a fost prezentat lui Rasmussen în cursul vizitei sale la Moscova, care mai menลฃioneazฤƒ ลŸi cฤƒ NATO nu va avea voie sฤƒ desfฤƒลŸoare pe teritoriul fostelor state comuniste mai mult de 3.000 de soldaลฃi (o brigadฤƒ).

Întrebarea este aลŸadar dacฤƒ a dat NATO bijuteriile coroanei pe grฤƒunลฃe sau, cu alte cuvinte, independenลฃa de decizie pentru tranzitul spre Afganistan, o ลฃarฤƒ din care deja se angajase cu o zi înainte sฤƒ se retragฤƒ pânฤƒ în 2014.  

Cele mai citite

Bฤƒrbat care punea la dispoziศ›ie locuinศ›e pentru practicarea prostituศ›iei, reศ›inut de oamenii legii

Zece percheziลฃii domiciliare au efectuate luni, 30 septembrie, รฎn judeศ›ul Mureศ™, รฎntr-un dosar de proxenetism, un bฤƒrbat de 45 de ani fiind reลฃinut. Suspectul...

Bidonul de Aur

Probabil bรขntuit de รฎmplinirea, รฎn curรขnd, a cincisprezece ani de cรขnd a rฤƒmas doar cu dragostea Mihaelei sale, subconลŸtientul afectat al lui Mircea Geoanฤƒ...

Concurenศ›a dintre hoteluri ศ™i Airbnb: Costuri ridicate ศ™i reglementฤƒri stricte versus acces facil ศ™i taxe minime

Deschiderea unui hotel implicฤƒ nu doar o investiศ›ie financiarฤƒ semnificativฤƒ, ci ศ™i obศ›inerea a nu mai puศ›in de 14 avize ศ™i certificate necesare pentru...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ