O prelată prea înaltă şi camere de supraveghere amplasate pe gardul Ambasadei Franţei – două dintre motivele pentru care extinderea unei terase a provocat reacţii virulente la cel mai înalt nivel.
Scandalul iscat de insistenţa primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, de a elibera o autorizaţie de extindere a unei construcţii din apropierea Ambasadei Franţei, deşi nu ar fi fost şi abilitat în acest sens, scoate la lumină noi detalii. Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, susţine că proprietarii cafenelei s-au înţeles bine cu reprezentanţii ambasadei până în momentul în care a fost eliberată autorizaţia de extindere. „Era vorba despre câţiva metri, unde voiau să instaleze o prelată care depăşea gardul ambasadei. Au pus şi camere video pe gardul ambasadei, spre exterior, desigur, dar puteau fi întoarse”, spune Atănăsoaei. Acela a fost momentul în care reprezentanţa diplomatică a considerat că a fost încălcată convenţia de la Viena, care stipulează inviolabilitatea ambasadelor.
Aviz primit de la „servicii”
Cu toate acestea, proprietarii cafenelei au primit aviz pentru extinderea terasei de la numeroase instituţii cărora li s-a solicitat acordul, având în vedere că lucrarea se executa lângă un monument istoric şi, mai ales, lângă o reprezentanţă diplomatică. Şi-au dat avizul Serviciul Român de Informaţii, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Culturii, Ministerul de Externe. Recent însă, autorizaţia a fost anulată printr-o decizie a instanţei de la Tribunalul Bucureşti. Prefectul Mihai Atănăsoaei mai povesteşte că, în luna ianuarie, a fost contactat de reprezentanţi ai Ministerului de Externe, cărora li se adresase Ambasada Franţei, nemulţumită de faptul că terasa din apropiere primise o autorizaţie de extindere a construcţiei. Misiunea diplomatică se adresase deja Primăriei Sectorului 1, care a eliberat autorizaţia în decembrie 2009, fără a obţine însă anularea acesteia. Autorizaţia a fost atacată de Prefectură în contencios administrativ, principalul argument fiind acela că primăria de sector nu era abilitată să emită autorizaţii de lucrări la imobile din proximitatea construcţiilor declarate monument istoric, aşa cum este şi cazul sediului în care funcţionează Ambasada Franţei.
În momentul în care a fost depusă cererea, astfel de autorizaţii erau eliberate de primăriile de sector. Între timp, legislaţia a fost modificată, iar construcţiile de pe o rază de 100 de metri în jurul monumentelor istorice au căzut în competenţa Primăriei Generale. În acest caz, edilii de la sectorul 1 ar fi trebuit să-şi decline competenţa şi să transfere cererea către primarul general, spune prefectul. Mai mult, în sesizarea transmisă de Prefectură la Tribunalul Bucureşti se arată că Primăria Capitalei a remis o adresă cerând instituţiei conduse de Andrei Chiliman să nu elibereze autorizaţia către firma SARA SERV SRL, care administrează cafeneaua Tonka. Firma care avea în chirie terenul de lângă reprezentanţa diplomatică primise chiar şi o sentinţă definitivă de evacuare. Unul dintre patroni, Cristian Tănase, spune însă că acel ordin de evacuare nu mai era valabil, pentru că fusese emis în baza unui contract expirat, iar între timp a fost încheiat un nou contract de închiriere cu proprietarul terenului, Administraţia Fondului Imobiliar a Primăriei Capitalei.
Disputa continuă în justiţie
Tribunalul Bucureşti urmează să publice motivarea deciziei prin care a fost anulată autorizaţia de construcţie. Primăria Sectorului 1 a anunţat deja că va face recurs, la care se aliază şi patronii cafenelei. De cealaltă parte, prefectul spune că lucrurile sunt clare: autorizaţia a fost eliberată de o instituţie care nu avea competenţa să facă acest lucru. „Rămâne de văzut ce va decide Curtea de Apel”, conchide Atănăsoaei.