Compania Reinvent lansează, săptămâna viitoare, un produs pentru garantarea optimizării fluxurilor comerciale.
Violeta Dehalt, director financiar al Reinvent Consulting, vorbeşte despre soluţiile pe care compania pe care o reprezintă le propune pentru ieşirea din criză.
R: Care este comportamentul băncilor relativ la cererile de creditare venite din partea clienţilor companii?
Violeta Dehalt: Comportamentul băncilor relativ la cererile de creditare solicitate de către clienţii companii este împărţit din punct de vedere al riscurilor determinate de domeniul de activitate. Astfel clienţii care desfăşoară activitate în domenii cu grad mare de risc, precum cei din construcţii se califică mai greu în categoriile de potenţiali clienţi ai unei bănci din punct de vedere al accesării unui credit. În activitatea practică, firmele se pot confrunta cu dificultăţi de plată, care pot fi temporare sau permanente. În cazul existenţei unor dificultăţi permanente de plată a obligaţiilor faţă de terţi, se poate vorbi de o deteriorare a situaţiei financiare a firmei, cu consecinţe negative asupra solvabilităţii acesteia. Probabil perioada de reticenţă a băncilor se va prelungi până la momentul în care România va da semne certe de ieşire din criză.
R: Consideraţi că mediul de afaceri local are şanse să îşi revină fără o mai mare deschidere din zona băncilor?
V.D: Băncile au un rol foarte important în revenirea mediului de afaceri, acestea pot, prin politica adoptată să ridice sau dimpotrivă să scufunde mediul de afaceri. Considerăm însă ca pentru revenirea mediului de afaceri din România este nevoie de un efort conjugat al tuturor celor implicaţi în acest „joc”: autorităţi, societăţi comerciale, bănci.
R: Din propria experienţă aţi observat că băncile se comportă diferit cu companiile în funcţie de sectorul în care acestea activează?
V.D: Din propria experienţă am constatat diferenţe doar în cazul societăţilor de construcţii (singurul domeniu cu tratament diferit din partea băncilor, din cadrul societăţilor noastre client), unde au fost solicitate unele garanţii suplimentare – în special garanţii personale- faţă de cele solicitate în mod curent oricăror altor societăţi din sectoare diferite de activitate. În final prin prezentarea tuturor documentelor, garanţiilor solicitate, creditele au fost acordate şi orice reticenţe iniţiale au fost înlăturate.
Domeniile care reprezintă un risc ridicat – cu trimitere la cazurile clienţilor noştri- din perspectiva accesării unui credit, pe lângă construcţii, sunt: baruri, restaurante, producţie. La celălalt capăt din aceeaşi perspectivă putem spune că se situează: serviciile în general, cele de consultanţă în special, firmele care activează în sectorul IT care în situaţia de criză actuală au înregistrat creşteri. De asemenea sunt bine cotate din punct de vedere al acordării unui credit societăţile care fac exporturi.