Îmbrânceli, înjurături ca pe stadion, boicotarea şedinţei de plen şi un mesaj de susţinere din partea PDL pentru Roberta Anastase. Aşa s-a desfăşurat prima zi de „pace” din Camera Deputaţilor.
În loc să îngroape securea războiului, aşa cum le-a recomandat preşedintele Traian Băsescu, parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei s-au întrecut, ieri, în atacuri verbale şi chiar fizice. Ca să nu se lase mai prejos decât liberalii, democrat-liberalii şi-au adus şi ei bannere inscripţionate cu „Sunt absent, dar vreau diurnă”, făcând aluzie la absenteismul repetat al opoziţiei ca formă de protest împotriva Robertei Anastase. Amplasarea bannerelor a iscat un adevărat scandal între mai mulţi membri PNL şi PDL, cu înjurături „româneşti” şi îmbrânceli între Mihăiţă Calimente şi Constantin Dascălu. Spectacolul s-a terminat după ce opoziţia a părăsit din nou sala de şedinţe.
Toader: Nu vă dăm capul lui Anastase
În pofida vocilor din partid care o contestă mai degrabă pe la colţuri decât oficial, partidul şi-a reafirmat susţinerea pentru Roberta Anastase. Liderul deputaţilor, Mircea Toader a afirmat, miercuri, că PDL nu va pune sub nici o formă opoziţiei pe tavă capul preşedintei Camerei. Roberta Anastase însăşi a declarat că cerând demiterea sa, opoziţia cere, de fapt, o negociere a interesului naţional. Ea a adăugat totuşi că nu-i este teamă de demisie şi că „orice om politic ia în considerare să facă anumite gesturi, dar că astfel de gesturi se iau în echipă.”
PDL vrea să-i sporească puterile lui Anastase
Cum varianta armistiţiului nu poate fi pusă în aplicare, democrat-liberalii merg mai departe cu modificarea regulamentului Camerei prin care încearcă să transfere la plen atribuţiile conducerii instituţiei. Astfel, preşedintele de şedinţă, respectiv Roberta Anastase, ar avea putere de decizie mai mare decât în prezent. „Nu am propus nici un fel de puteri discreţionare”, parează acuzaţiile Mircea Toader. Totuşi, propunerile de modificare intră chiar astăzi în atenţia comisiei de regulament, unde puterea deţine majoritatea. De partea cealaltă, liberalii acuză arcul guvernamental de „dictatură parlamentară” şi avertizează că vor sesiza Curtea Constituţională dacă modificările vor fi adoptate. PNL propune la rându-i un proiect de schimbare a aceluiaşi regulament, prin care s-ar elimina votul cu mâna, iar cvorumul s-ar considera în funcţie de cartela de vot.