Nicholson a pledat vinovat pentru o nouă serie de acuzaţii de spionaj şi a recunoscut că a încercat să transmită informaţii confidenţiale prin intermediul unor colegi de celulă şi apoi prin fiul său, potrivit Washington Post. Ofiţerul, care a fost şef al biroului CIA din România la începutul anilor ’90 şi director adjunct al biroului agenţiei din Filipine, a început să colaboreze cu serviciile ruse în timp ce se afla în misiune la Manila, în 1994. În schimbul a 300.000 de dolari, el a furnizat informaţii confidenţiale, inclusiv numele unor agenţi şi recruţi ai CIA. A fost arestat în 1996 şi condamnat la 23 de ani de închisoare.
Spionul era însă convins că mai are informaţii preţioase adunate în decursul carierei sale şi în schimbul cărora putea primi în continuare bani frumoşi de la ruşi. Aşa că a început să caute modalităţi de a transmite aceste informaţii. Cei mai la îndemână erau deţinuţii de la închisoarea federală din Sheridan, Orgeon, unde spionul îşi ispăşea pedeapsa. În 2002, i-a cerut unui coleg de celulă care urma să fie eliberat să ducă un plic gros părinţilor săi. Înainte avusese grijă să rupă în bucăţele mici banda de la maşina de scris pe care o folosise pentru a pune pe hârtie informaţiile din plic şi s-o arunce la toaletă. Deţinutului i s-a părut suspectă această acţiune şi a alertat FBI-ul, iar Nicholson a fost supravegheat îndeaproape. Nu se ştie însă dacă, anterior, alţi deţinuţi au făcut astfel de comisioane.
Fostul agent CIA nu a renunţat la planurile sale şi a decis să-l folosească pe fiul său, Nathaniel, acum în vârstă de 25 de ani, pe post de mesager. În timpul vizitelor pe care Nathaniel le făcea la închisoare, tatăl său l-a instruit cum să comunice cu agenţii ruşi, cum să se ferească de autorităţi şi cum să ascundă banii primiţi. Între 2006 şi 2008, tânărul Nicholson a avut întâlniri secrete cu agenţi ruşi din întreaga lume, stabilite prin e-mail-uri codificate. La aceste întâlniri, care au avut loc la Ciudad de Mexico, Lima, în Peru şi în Cipru, Nathaniel a transmis informaţii furnizate de tatăl său şi a primit în schimb 47.000 de dolari, pe care FBI i-a descris anul trecut drept un fel de „pensie” pentru Nicholson în Rusia. Nicholson, divorţat, cu trei copii şi ai cărui părinţi trăiesc încă, l-a instruit pe fiul său cum să împartă fiecare tranşă de bani primită de la ruşi între membrii familiei.
FBI a obţinut mandat pentru a intercepta convorbirile telefonice ale lui Nathaniel, emailurile, pentru a-i supraveghea apartamentul din Eugene (Oregon) şi pentru a-i urmări automobilul. Agenţii care l-au urmărit în timpul deplasărilor în străinătate l-au reţinut la întoarcerea din Cipru, în decembrie 2008, şi au copiat o agendă de 80 de pagini pe care o avea asupra sa şi care conţinea toate codurile folosite pentru a comunica cu agenţii ruşi. Au mai descoperit 7.013 dolari, majoritatea ascunşi în carcasa unui joc PlayStation. Nicholson şi fiul său au fost puşi sub acuzare în ianuarie 2009 pentru spălare de bani şi conspiraţie în favoarea unui guvern străin. Nathaniel a pledat vinovat în august 2009 şi a fost de acord să depună mărturie împotriva tatălui său. Procurorii au spus că tânărul, fost militar, ar putea fi condamnat la închisoare cu suspendare datorită colaborării cu justiţia. Acesta nu este singurul caz de spionaj în familie pentru ruşi. În 1985, John Walker şi fiul său, Michael, au fost acuzaţi că au furnizat informaţii Uniunii Sovietice.
Prima arestare
În anii ’90, CIA a început să aibă suspiciuni în privinţa lui Nicholson după un test-rutină cu detectorul de minciuni. La întrebarea „ai stat de vorbă cu agenţi”, spionul a răspuns „nu”, dar indicatorul a oscilat ciudat. Atunci i-au fost verificate şi conturile bancare, iar oficialii agenţiei au văzut că Nicholson depunea mulţi bani în conturi, fără însă ca provenienţa acestora să poată fi justificată. În 1994, în timp ce se afla la Kuala Lumpur, şi-a virat 9.000 de dolari în contul din SUA, apoi şi-a alimentat cardul de credit cu 6.000 de dolari. Un an mai târziu, după o călătorie în Thailanda, s-a îmbogăţit cu 26.900 de dolari. A fost rechemat în ţară şi i s-a dat un post la sediul agenţiei, astfel încât să poată fi supravegheat mai bine. Autorităţile au interceptat o carte poştală care îi cerea spionului să meargă la o întâlnire conspirativă în Elveţia. Nicholson a fost arestat la aeroport, în timp ce se pregătea să plece din ţară.