Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au descoperit o peliculă flexibilă care reprezintă un pas important spre “pelerina invizibilă”, făcută celebră de Harry Potter, informează BBC News.
Pelicula conţine structuri minuscule care formează un “metamaterial”, ce poate să reflecte lumina astfel încât obiectele să devină invizibile. Metamaterialele întrerup fluxul luminos şi îl canalizează la un nivel fundamental, astfel el este perceput ca o undă de lumină curbată în anumit fel pentru a obţine un anumit rezultat.
Dar undele luminoase pot fi adunate la un loc doar de structuri ce au cam aceeaşi mărime cu lungimea lor de undă, o proprietate legată de culoarea lor.
Până acum, cele mai izbitoare demonstraţii de invizibilitate au fost legate de acele unde luminoase cu lungimi mari de undă, imperceptibile pentru ochiul uman. Asta din cauză că este mai simplu să realizezi metamateriale cu structuri mari.
Pentru undele mai scurte se cere un material făcut din structuri foarte mici-nanostructuri-ce împing limitele de fabricare.
“Primul pas este să îţi imaginezi că toate acestea pot fi puse în practică. Toate rezultatele au fost obţinute folosind suprafeţe plate şi rigide, pentru că acestea sunt procedurile folosite pentru crearea nanostructurilor”, declară autorul studiului Andrea Di Falco, de la Universitatea St. Andrew.
Aşa că în loc să construiască structuri de tipul unei “plase de pescuit” pe un silicon fragil, dr. Di Falco a folosit o peliculă fină de polimer.
“Tot ce trebuie să faci este să suprapui mai multe straturi de plase şi vei obţine un metamaterial. Am fabricat un singur strat şi la final am obţinut o singură membrană care are proprietăţile necesare pentru a crea un metamaterial flexibil tridimensional”, explică dr. Di Falco.
Ortwin Hess, un fizician care a obţinut o bursă Leverhulme la Catedra de Metamateriale de la Imperial College din Londra, a declarat pentru BBC News că “deocamdată nu putem vorbi de o pelerină invizibilă, dar este un pas important spre obţinerea ei”.
Următorul pas ar fi observarea modului în care se schimbă proprietăţile optice ale materialului în momentul în care este îndoit sau împăturit.
Dacă proprietăţile sunt sensibile la mişcare, acest lucru ar putea fi folositor pentru noua generaţie de lentile, de exemplu, cele pentru camerele video portabile.
Dacă materialul nu este afectat de mişcare, pelerina invizibilă ar putea face un pas înainte, dar profesorul Hess adaugă faptul că mai este cale lungă.
“Harry Potter trebuie să mai aştepte. Până acum a trebuit să trăiască într-o casă iar acum poate să locuiască în ceva asemănător cu un cort. Nu pelerina ia forma lui, dar este un pic mai flexibilă. Acum trebuie să facem un pas mai departe”, a adăugat profesorul Hess.