Românii plătesc printre cele mai scumpe credite din Europa însă profiturile băncilor sunt printre cele mai mici din regiune.
Băncile din România nu mai reuşesc să facă profituri sem-nificative nici măcar cu cele mai mari marje de dobândă din Europa. Potrivit datelor centralizate de RL, doar băncile din Bulgaria adaugă la calculul dobânzii variabile o marjă mai mare decât o fac instituţiile de credit din România.
În ciuda acestui fapt, băncile locale depăşesc doar Grecia din punctul de vedere al profita-bilităţii.
Bancherii spun că au marje mari pentru că BNR duce o politică monetară mai restrictivă decât alte bănci centrale şi explică profiturile mici(în multe cazuri chiar pierderi) prin creşterea substanţială a provizioanelor pentru creditele restante. Combinaţia dintre costurile mari şi profitabilitatea redusă ridică totuşi un semn de întrebare asupra eficienţei băncilor locale.
Românii ar putea găsi credite mai ieftine nu doar în ţările de provenienţă ale băncilor care domină şi în România, dar şi în ţări cu care, la un moment dat, ne puteam compara. În Cehia, de exemplu, dobânda medie la un credit pentru persoane fizice este de doar 5,2%, cu o marjă proprie de 4,2%, faţă de 6,32% cât practică băncile din România. În plus, în aceste ţări nici nu se poate discuta despre mai mult de două comisioane, şi acelea de obicei fixe.
Cu toate acestea, şansele românilor de a lua un credit din afara ţării sunt foarte reduse.
„Având în vedere limitările de cost şi de timp, posibilitatea de a obţine un împrumut de la o bancă din străinătate este destul de redusă. Pe de altă parte, chiar daca obţii împrumutul, având în vedere că eşti un solicitant din alt stat, ce prezintă riscuri mai mari, banca îţi va acorda condiţii de cost mai puţin avantajoase decât în oferta standard”, spune Alexandra Popa, analist la www.conso.ro. Limitele impuse românilor nici măcar nu ţin de criza economică.” Şansele sunt acum exact cum erau şi înainte de criză. Teoretic poţi să iei un credit din afară, practic iau doar VIP-urile şi companiile. Numărul actelor necesare este mult prea mare. Sunt costuri imense pentru apostile şi traduceri. În plus, trebuie să ai un reprezentant în acea ţară şi aşa mai departe”, crede Ruxandra Andrei, director adjunct la Finzoom.
PROFITABILITATEA ŞI DOBÂNZILE BĂNCILOR
Ţara Profit/ Dobândă finală Marja băncii
Active (2009)
România 0,2% 7,32% 6,32%
Ungaria 0,3% 7,76% 6,66%
Cehia 0,7% 5,2% 4,2%
Bulgaria 0,5% 9,71% 8,71%
Italia 0,3% 4,3% 3,3%
Austria 0,1% 4,6% 3,6%
Franţa 0,4% 3,2% 2,2%
Grecia -0,6% 4,2% 3,2%
Sursa: băncile centrale