Cele mai importante ONG-uri specializate în protecţia mediului s-au întrunit la Tulcea pentru a atrage atenţia autorităţilor locale în privinţa agresării ariilor protejate Natura 2000. Noua strategie a ecologiştilor nu mai cuprinde doar protestul public faţă de proiectele care distrug habitatele, ci punerea la dispoziţia investitorilor şi a autorităţilor locale a unor studii care arată că proiectul incriminat se poate realiza, în condiţii de securitate ecologică, într-o zonă apropiată. Experţii SOR şi ai Eco Pontica au prezentat cazuri concrete de parcuri eoliene de pe teritoriul judeţului Tulcea care pot fi reamplasate în perimetre considerate fără impact asupra mediului.
Reprezentanţii ONG-urilor au declarat că au început demersurile la potenţialii investitori în parcuri eoliene din judeţul Tulcea pentru a-i determina să producă energia verde fără a deranja habitatul păsărilor. Ecologiştii au mai declarat că demersul lor se va bucura de succes pentru că numărul investitorilor în parcuri eoliene în nordul Dobrogei s-a micşorat foarte mult. Doar marile concerne internaţionale Enel şi Iberdrola au proiecte viabile privind investiţii majore în turbine eoliene în acest judeţ, ceilalţi investitori ar fi cedat proiectele acestor firme. Ecologiştii apreciază interesul celor doi mari investitori pentru realizarea unor studii de impact temeinice. Italienii de la Enel au apelat deja la universităţi din vestul Europei pentru realizarea studiilor de impact ecologic şi ale potenţialului energetic al mai multor terenuri vizate de construcţii de parcuri eoliene. Este vorba de terenuri cu potenţial eolian din zonele Baia, Stejaru, Casimcea şi Dorobanţu, zone neincluse în reţeaua Natura 2000.
Dobrogea, noul Eldorado energetic
În Dobrogea se regăsesc 19 dintre cele mai importante 20 de proiecte de construcţie a unor parcuri eoliene din ţară.
Parcul de la Cogealac-Fântânele, cunoscut mai ales pentru împuşcăturile de acum trei luni dintre primar şi reprezentanţii unei firme de pază, este chiar cel mai mare parc terestru eolian din Europa.
Dacă la finele anului trecut erau puse în funcţiune eoliene care furnizau numai 14 MW, până la finele acestui an se aşteaptă, în varianta optimistă, punerea în funcţiune a 650 MW. Cei mai mari jucători de pe piaţă sunt CEZ (Cehia), Enel (Italia), Energias de Portugal, Iberdrola (Spania), Verbund (Austria) şi RWE Innogy, divizia de energie regenerabilă a nemţilor de la RWE.