1.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialCulise: Războiul dintre DNA și Inspecția Judiciară escaladează, iar tabăra pro-Kövesi pierde...

Culise: Războiul dintre DNA și Inspecția Judiciară escaladează, iar tabăra pro-Kövesi pierde teren

E din ce în ce mai evident că sunt două tabere potrivnice în Justiție, una pro-Kovesi și una mai degrabă apropiată de alianța de guvernare. Iar conflictul a escaladat rapid în ultima perioadă, de la declarații mai mult sau mai puțin belicoase în presă la un adevărat război de gherilă, în care cele două părți se hărțuiesc reciproc cu anchete, controale și rapoarte.

Ordonanța 13, emisă de Guvernul Grindeanu, a fost scânteia. Lumea a ieșit în stradă, acuzând faptul că actul normativ ar fi fost conceput în special pentru Liviu Dragnea și, în general, în favoarea corupților. În ianuarie, DNA a început o anchetă, susținând ulterior că a descoperit fapte de natură penală în emiterea OUG 13, de pildă sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

Cu sute de mii de oameni în stradă, PSD a dat înapoi și a emis o altă ordonanță, OUG 14, care anula OUG 13. Și de atunci a început războiul de gherilă.

Sesizată de Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE și partenerul lui Liviu Dragnea în coaliția de guvernare, Curtea Constituțională (CCR) decide, în februarie, că DNA și-a depășit atribuțiile anchetând emiterea OUG 13 și că a încălcat grav principiul separației puterilor în stat. Președintele Curții Constituționale este Valer Dorneanu, care a fost membru PSD și deputat de Iași din partea PSD timp de opt ani, în perioada 2000 – 2008.

Următorul pas este făcut de Inspecția Judiciară, din cadrul CSM, care începe o anchetă disciplinară împotriva procurorilor DNA care au cercetat emiterea OUG 13, Jean Uncheșelu, Paul Dumitriu și Marius Bulancea. Verificările declanșate împotriva procurorilor au venit în urma unei sesizări depuse în martie de către firma Jurindex Media SRL, deținută de Adina Anghelescu și Răzvan Savaliuc, doi jurnaliști apropiați de Antena 3, postul deținut de Dan Voiculescu, condamnat la închisoare în urma unei anchete a DNA.

Inspectorii judiciari și relativitatea timpului

La 5 septembrie, Inspecția Judiciară anunță că, în urma verificărilor, a constatat că cei trei procurori DNA care au anchetat OUG 13 au comis grave abateri în exercitarea funcției și au “încălcat grav principiul separației puterilor în stat”, atunci când “s-au arătat competenți să verifice oportunitatea, respectarea procedurii legislative și, implicit, legalitatea adoptării ordonanței de urgență a Guvernului”.

Inspecția Judiciară invoca, drept argument juridic, decizia Curții Constituționale din februarie. Doar că ancheta DNA asupra OUG 13 a fost efectuată în ianuarie. Practic, Inspecția Judiciară acuză procurorii că nu au respectat în ianuarie decizia CCR din februarie.

Mai mult, potrivit unei informații lansate în spațiul public de Mihai Gâdea, directorul Antenei 3, inspectorii judiciari îi acuză pe procurorii care au anchetat OUG 13, pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi și pe șeful Parchetului General, Augustin Lazăr, că au amplificat protestele de stradă din iarnă. “(…) Prin comportamentul public al celor doi șefi de parchet și prin folosirea birourilor de presă ale PICCJ și DNA au lansat acuzații determinate la adresa membrilor Guvernului României care au elborat Ordonanța 13/2017, raliindu-se protestelor antiguvernamentale din Piața Victoriei. (…) Declarațiile celor doi au incitat la ură împotriva Guvernului și au amplificat protestele de stradă, manifestanții preluând acuzațiile formulate de aceștia”, susține Gâdea că scrie în raportul Inspecției Judiciare.

Doar că OUG 13 a fost emisă pe 31 ianuarie 2017, iar primele proteste au avut loc pe 18 ianuarie 2017, deci cu aproape două săptămâni înainte.

Un control, două tabere, trei memorii

Un alt control al Inspecției Judiciare a fost efectuat în paralel la DNA, de data aceasta fiind solicitat de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și care viza managementul instituției. Controlul a avut loc în luna august și s-a încheiat, de asemenea, cu scandal. S-au certat inspectorii între ei și inspectorii cu procurorii.

Pe de-o parte, șefa echipei care a făcut controlul la DNA, Elena Rădescu, s-a plâns CSM-ului că doi dintre inspectori, Monica Pleșea și Mihaela Hitruc, au avut “o atitudine lipsită de respect și de tact în timpul verificărilor”, că au adoptat “o conduită lipsită de calm bazată pe un ton ridicat” și că “au pus întrebări pe fonsul cauzei și nu pe ritmicitatea actelor de urmările penală”. În plus, Rădescu reclama imixtiunea conducerii Inspecției Judiciare în efectuarea controlului la DNA și faptul că s-au audiat procurori care au părăsit DNA.

De cealaltă parte, inspectorii Monica Pleșea și Mihaela Hitruc au trimis și ei un memoriu la CSM în care acuză că inspectorul Elena Rădescu s-a folosit, în timpul controlului, de o mașină pusă la dispoziție de Kovesi. De asemenea, Kovesi este acuzată că s-a răstit la inspectori.  

Iar un alt treilea memoriu a fost depus la CSM chiar de șefa DNA. Laura Codruța Kovesi este nemulţumită că membrii Inspecţiei Judiciare au audiat, fără știrea ei, procurori care nu mai activează în DNA.

CCR poate reînvia OUG 13

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu neconstituţionalitatea OUG 14, de abrogare a OUG 13, la sesizarea avocatului Alinei Bica, fosta şefă a DIICOT. “Dacă OUG 13 ar fi rămas în vigoare, s-ar fi aplicat principiul legii mai favorabile şi abuzul în serviciu ar fi fost abrogat, adică tocmai infracţiunea de care este acuzată clienta mea”, a susţinut avocatul. Procurorul DNA s-a opus sesizării CCR cu acesta chestiune şi a arătat că, dacă ar fi declarată neconstituţională OUG 14, ar intra în vigoare automat OUG 13.

 

Cele mai citite

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Venituri record pentru dezvoltarea de aplicații în 2024, în ciuda scăderii descărcărilor

Dezvoltatorii de aplicații au înregistrat venituri record în 2024, deși utilizatorii au instalat mai puține aplicații decât în ​​anul precedent App Store și Google Play...
Ultima oră
Pe aceeași temă