Conducerea democrat-liberalilor scoate din joben sperietoarea anticipatelor, ca să-şi ţină parlamentarii aproape, la moţiunea de cenzură de săptămâna viitoare.
Oficial, pariază pe eşecul moţiunii de cenzură, dar în realitate, liderii PDL se tem de eventualele surprize din partea rebelilor din partid. Motive suficiente pentru conducerea PDL să sune de adunare, duminică, la restaurantul McMoni’s, din Capitală, unde sunt aşteptaţi parlamentarii formaţiunii. Surse din PDL au declarat RL că întâlnirea are ca scop stabilirea strategiei pentru 27 octombrie într-o „atmosferă relaxată”. „Tensiunile în partid sunt oricum destul de mari; vin alegerile interne şi se simte nevoia unei discuţii calme, mai relaxate”, a explicat un vice PDL de ce şedinţa dinaintea moţiune se ţine la restaurant. Dar deşi întâlnirea are loc abia la finele săptămânii, strategia puterii pare deja bătută în cuie: aleşii vor fi în sală pentru a asigura cvorumul de şedinţă, dar nu vor vota pentru a evita eventualele accidente. Invitaţia la masă nu a fost însă adresată tuturor, „trădătorii” de data trecută făcând obiectul unor discuţii separate. „Pe mine nu m-a chemat nimeni, ceea ce înseamnă că orice decizie s-ar lua acolo nu mi se impune şi mie. Dacă partidul decide să nu se voteze la moţiune, eu nu mă voi supune neapărat deciziei, ci voi face ce-mi dictează conştiinţa, bineînţeles, după ce voi face o analiză pe textul moţiunii”, ne-a declarat deputatul PDL, Daniel Oajdea, unul dintre disidenţi.
Anticipatele, alertă pentru „trădători”
Pentru cei care ar putea fi totuşi tentaţi să voteze pentru căderea Guvernului, vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, desenează perspectivele: alegeri anticipate, respectiv pierderea fotoliului de parlamentar. „Nu ştiu ce gândeşte domnul preşedinte, dar nu cred că preşedintele îşi va mai asuma o asemenea chestiune şi iar să transferăm responsabilitatea pe umerii preşedintelui, iar să înceapă proceduri de suspendare…”, a declarat, ieri, la RFI, Cezar Preda. Totuşi deputatul PDL, Andrei Sava a anunţat, marţi că ia în considerare posibilitatea de a vota moţiunea, considerând că premierul Emil Boc „merită un vot de blam”. „Am inima îndoită în a mai da credit premierului Boc pentru guvernarea acestei ţări”, a declarat Sava. Pentru moţiune ar putea vota şi parlamentarii nemulţumiţi Mihaela Şandru, Bogdan Cantaragiu sau Clement Negruţ. Teo Trandafir şi Silviu Prigoană nu vor repeta istoria de la moţiunea din vară. Cât priveşte atitudinea UDMR şi UNPR, liderii PDL nu se aşteaptă la nici un fel de surpriză. De partea cealaltă, opoziţia ar fi avantajată de varianta anticipatelor. PSD a susţinut în repetate rânduri că va intra la guvernare numai după alegeri. Până atunci însă, atât PNL cât şi PSD spun că sunt gata să formeze un Guvern de criză în cazul în care Cabinetul Boc va cădea. Opoziţia nu are totuşi un nume de premier pregătit, iar succesul moţiunii ar putea dezbina şi mai tare cele două partide.