15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialPionul tandemului Vîntu-Luca a spălat milioane de euro

Pionul tandemului Vîntu-Luca a spălat milioane de euro

Ionuţ Adrian Eftime, pion al tandemului Liviu Luca- Sorin Ovidiu Vîntu, a fost arestat pentru spălarea a 8 milioane de euro de la Petrom Service, pe care i-a plimbat prin mai multe firme, unele din Cipru sau Noua Zeelandă.

Probele procurorilor sunt documentele finaciar- contabile ridicate în timpul percheziţiilor, documente bancare, inclusiv cele din Cipru, obţinute în baza unor comisii rogatorii internaţionale; interceptările unor convorbiri telefonice, declaraţiile martorilor şi ale unor învinuiţi. Eftime a mai fost arestat într-un dosar în care , împreună cu alţi 11 învinuiţi, a constituit firme pe numele cărora au fost încheiate contracte fictive tot cu PetromService şi astfel ar fi fost delapidate şi spălate peste 5 milioane de euro.

Anchetatorii par hotărâţi să recupereze 100 milioane de euro datoraţi bugetului de PetromService

Procurorii au cerut arestarea pe motiv că Eftime ar „prezenta pericol concret pentru ordinea publică prin de natura şi gravitatea faptei săvârşite”. Anchetatorii susţin că prin astfel de metode, Petrom Service a fost devalizat şi nu au mai existat bani pentru a se plăti obligaţiile către stat de peste 100 de milioane de euro.

De asemenea, procurorii au susţinut că lăsarea în libertate a lui Eftime ar pune în pericol „buna desfăşurare a procesului penal”. Mai precis, Eftime ar putea face presiuni asupra unor directori de la PetromService, învinuiţi şi ei în dosar, care au făcut „declaraţii complete”, spun surse judiciare.

Prestările serviciilor fictive au costat peste 8 milioane euro

Potrivit declaraţiilor „complete” date de învinuiţii Gheorghe Şupeală , director general, şi Zizi Anagnastopol, director financiar la PetromService, actual PSV Company SA, în februarie 2008 au semnat un contract de prestări servici cu SC B.A. SRL,, reprezentată de învinuitul K.L.G. prin care se obligau să plătească 2.816.387 euro pentru creare şi întreţine brandului de firmă. De asemenea, în februarie şi martie 2008 cei doi directori au încheiat cu SC L. SRL contracte de prestări servicii de aproape 5,5 milioane de euro pentru informări cu privire la tendinţele pieţei imobiliare în Uniunea Europeană şi de elaborare a unui studiu privind oportunitatea dezvoltării afacerilor pe piaţa petrolului. Potrivit probeleor din dosar, Eftime s-ar fi ocupat de întocmirea actelor, deşi nu avea nici o calitate în PetromService ( actuala SC PSV COMPANY). Firmele care urmau să presteze serviciile nu aveau personal calificat şi nu aveau cum să-şi achite obligaţiile contractuale. Potrivit documentelor bancare şi declaraţiilor din dosar, cea mai mare parte a sumei totale de peste 8 milioane de euro a ajuns în patrimoniul lui Eftime.

Externalizarea contractelor şi banilor în Cipru

Potrivit procurorilor, firmele „B.A. „şi „L. ” au subcontractat prestările de servicii în favoarea KLG „D. S. and F. Ltd.”, „N. D. S. and F. şi P. C.” Ltd., societăţi înmatriculate în Cipru şi controlate de K. L. G. prin intermediul unor fiduciari. Aşa cum rezultă din declaraţia inculpatului K. L. G., aceste societăţi, care erau folosite în special pentru intermedierea unor tranzacţii financiare, nu aveau posibilitatea de a realiza şi nu au predat la rândul lor studiile de piaţă către PetromService.

„Cu privire la caracterul fictiv al contractelor de prestări servicii, din documentele bancare comunicate de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor rezultă că singurele operaţiuni semnificative de creditare a conturilor aparţinând SC „B. A.” SRL şi SC „L. „SRL în anul 2008 au fost reprezentate de încasările de laPetromService, societăţile neavând alte operaţiuni comerciale relevante”, spun procurorii. Cu alte cuvinte, firmele sunt suspectate cu au fost create special pentru a încasa banii de la Petrom Service ( actual PSV Company)

Eftime a primit şi bani care s-au „plimbat” prin Noua Zeelandă

Pe parcursul cercetărilor, reprezentanţii PetromService ( actual PSV Company) au predat organelor de urmărire penală studiile realizate în baza contractelor menţionate. Din procesele verbale întocmite cu prilejul analizării acestor înscrisuri a rezultat că ele sunt copii ale unor documente care pot fi descărcate de pe internet în mod liber sau după parcurgerea unor formalităţi insignifiante în raport cu suma plătită pentru achiziţii.

În ceea ce priveşte destinaţia finală a sumelor plătite de PetromSerevice, din actele cauzei rezultă că acestea au fost transferate succesiv din dispoziţia inculpatului K. L. G. prin conturile bancare ale mai multor societăţi pe care acesta le controla, înregistrate în România şi în Cipru, o mare parte – circa 8 milioane euro – ajungând în final. în numerar sau prin virament bancar, la învinuitul Ionuţ Adrian Eftime, în contul personal sau în cel al firmelor din Cipru controlate de acesta. Procurorii au depus la dosar circuitul banilor încasaţi de Efime direct sau prin firma sa din Cipru (IT &M. P. LTD). Învinuitul K.L.G, care este specializat în a înfiinţa firme off-shore , a dat şi el declaraţii complete, motiv pentru care i se protejează identitatea. De la K.L.G. procurorii au aflat că Eftime a primit bani plimbaţi şi prin Noua Zeelandă pentru a se pierde urmele provenienţei.

Eftime a ridicat banii pentru o „persoană pe care nu o cunoaşte”

„Inculpatul Ionuţ Adrian Eftime a recunoscut că a realizat retragerile de numerar din B. în perioada indicată, însă a susţinut că a acţionat la solicitarea unei persoane pe care nu cunoaşte, aflată într-o ţară pe care nu o poate indica, directorul unei companii al cărei nume nu îi cunoaşte, care i-a transmis în acest scop, prin poştă, o împuternicire. Totodată, a arătat că a predat aceste sume imediat după retragere unei alte persoane pe care nu o cunoaşte şi pe care nu o poate descrie, care i-a prezentat o împuternicire, şi că primea în schimbul acestor servicii comisioane cuprinse între 100 şi 500 de euro, fără a cunoaşte provenienţa sumelor tranzacţionate” spun procurorii . Cu prilejul percheziţiei efectuate la sediul S.C. Petromservice S.A., din biroul directorului general Gheorghe Şupeală a fost ridicată situaţia centralizată a plăţilor efectuate în anul 2008, în cuprinsul acestui înscris existând menţiunea .”Servicii L. (E.) -30.981.025 RON- 8.406.421 euro”, respectiv suma totală plătită către cele două societăţi prestatoare de servicii”. Menţionăm că Petromservice este controlat de şeful sindicaliştilor petrolişti Liviu Luca, apropiatul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Se poate bănui că „serviciile” erau făcute pentru Luca, iar E. este Eftime , arestat de Tribulaul Bucureşti pentru 29 de zile pentru spălarea a 8 milioane de euro. De asemenea, el este arestat şi de Curtea de Apel Bucureşti într-un alt dosar pentru delapidarea a 5 milioane de euro tot de la PetromService

Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă