Laboratorul Control Doping din Bucureşti, care funcţionează în cadrul Agenţiei Naţionale Antidoping (ANAD), singurul din Europa de Est acreditat de Agenţia Mondială Antidoping (WADA), a fost spart ieri dimineaţă de trei mascaţi.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, mai exact ieri dimineaţă în jurul orelor 5.00, trei indivizi cu feţele acoperite au încercat să pătrundă prin efracţie în sediul ANAD, în cadrul căruia funcţionează şi Laboratorul antidoping din Bucureşti. Hoţii au spart un geam şi au rupt un grilaj din spatele clădirii, după care au intrat în biroul Miei Lamor, directorul ANAD. „Din câte se pare, spargerea a fost dată pentru a sustrage nişte documente, pentru că hoţii nici măcar nu s-au atins de laptopul directoarei. Au căutat numai documente, dar aşteptăm să cerceteze poliţia de acum. Avem câteva bănuieli, pentru că în ultima perioadă am avut un caz important”, a explicat Graţiela Vâjială, preşedintele ANAD. Şefa ANAD a precizat însă că atacatorii nu au reuşit să sustragă probe biologice pentru controlul antidoping şi nici documente din care s-ar fi putut aduce atingere principiului confidenţialităţii şi a bunei funcţionări a instituţiei.
„Suntem conştienţi că pentru unii sportivi sau personalul din anturajul acestora, care doresc să atingă gloria sportivă folosind substanţe şi metode interzise în sport, noi – ANAD – reprezentăm un obstacol major. De aici poate apărea interesul «celor certaţi cu etica sportivă», ca ANAD să fie socotită o instituţie «slabă», şi vulnerabilă, dar nu este deloc aşa după cum s-a dovedit. De pe urma acestui eveniment, am concluzionat că este necesară întărirea pazei sediului instituţiei noastre şi, în special, paza laboratorului, cu forţe specializate, eficiente, cât şi cu aparatura tehnică necesară”, se arată într-un comunicat oficial emis de ANAD.
Hoţii, sigur din România
Dat fiind faptul că de anul trecut se află printre cele 35 de astfel de instituţii acreditate din întreaga lume, în Laboratorul de Control Doping din România pot fi analizate probe de oriunde, dar mai ales din Europa de Est. În momentul de faţă însă, în lucru sunt doar eşantioane recoltate de la sportivi români, ceea ce mută suspiciunea în tabăra noastră. Acest lucru este întărit şi de Graţiela Vâjială care, deşi are bănuieli clare într-o anumită direcţie, deocamdată nu poate face publice suspiciunile sale. „Sunt foarte multe cazuri pe care le analizăm, dar niciunul din străinătate. Problema este de la noi din ţară. Nu cred că străinii ar face aşa ceva. Am suspiciuni clare în legătură cu un caz, dar deocamdată analizele nu sunt finalizate şi nu pot spune mai multe”, ne-a zis ieri după-amiază Graţiela Vâjială.
Investiţie de 5 milioane de euro
Acreditarea Laboratorului de Control Doping a presupus, pe lângă efortul profesional al echipei laboratorului şi al ANAD, un efort financiar sporit din partea guvernelor României. De-a-lungul a mai bine de zece ani, au fost investiţi aproximativ 5 milioane de euro pentru clădirea în care funcţionează Laboratorul şi Agenţia, aparatura performantă şi specializarea personalului.
Principalul avantaj al existenţei acestui laborator la Bucureşti este că atât confirmările probelor A, cât şi analiza probelor B sunt realizate în ţară, federaţiile sportive fiind scutite de costurile suplimentare pe care le implică transportul la alte laboratoare din afara graniţelor.
De asemenea, pentru menţinerea acreditării Laboratorului cheltuielile se ridică la circa 5,2 milioane de lei anual.