-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăGDPRCum scăpăm de mizeria din spitalele româneşti?

Cum scăpăm de mizeria din spitalele româneşti?

Asigurările private de sănătate se conturează ca o alternativă viabilă, dar şi singulară la sistemul public, încă rudimentar şi nereformat.

Sistemul public de sănătate din România este unul dintre cele mai slabe din Europa, iar acest fapt îl demonstrează nu doar tragediile petrecute în ultima vreme, ci şi mai multe studii ale organismelor de profil. Aceasta este şi una dintre concluziile trase de specialiştii prezenţi la Forumul Internaţional de Sănătate, unde asigurările private au fost catalogate ca fiind vitale pentru România, cel puţin până când sistemul public va fi reformat. Poliţele private au, de altfel, şi un potenţial semnificativ de dezvoltare, în contextul în care, potrivit unui studiu al Comisiei Europene, majoritatea românilor (60%) ar alege să se trateze în afara graniţelor dacă ar avea posibilitatea. Până şi preşedintele ţării, Traian Băsescu, a ales să se trateze în Austria, deşi intervenţia pe care a suportat-o se efectua şi în România.

„Este din ce în ce mai evident faptul că sistemul public de asigurări de sănătate nu funcţionează pentru a asigura un minimum de servicii normale pentru majoritatea persoanelor aflate în situaţia de a apela la aceste servicii. Numai în ultimul an au existat cazuri intens mediatizate, în care sistemul public de sănătate a avut grave erori de funcţionare, cu urmări tragice pentru pacienţi”, spune Radu Mustăţea, preşedintele directoratului Astra Asigurări. Un rol în acest sens îl vor avea şi autorităţile. „Cea mai importantă sarcină a ministerului Sănătăţii o va constitui liberalizarea sistemului de spitale publice pentru asigurătorii privaţi şi pentru medici… Asigurătorul legal de sănătate trebuie să asigure serviciile sanitare de bază pentru populaţie, conform principiilor sale. În afară de aceasta, asigurătorul legal trebuie să accepte în mod obligatoriu şi serviciile spitalelor şi clinicilor private, în egală măsură cu serviciile spitalelor de stat sau finanţate din bani publici”, apreciază Angelo Haplea, managing partner al brokerului TPSH, partener al gigantului Axa.

Servicii complete în Germania şi Austria

De altfel, Astra Asigurări oferă  o poliţă unică în România care permite deţinătorilor să se trateze în sute de locaţii din ţări ca Germania sau Austria şi oferă, de asemenea, posibilitatea ca pacientul să îşi aleagă medicul preferat, indiferent dacă acesta este român, neamţ sau american. „Asigurările de sănătate oferite prin intermediul produselor societăţilor de profil sunt, cu siguranţă, cele care vor duce la ridicarea standardelor calităţii serviciilor actului medical. Asigurătorii sunt pregătiţi pentru această schimbare”, crede Radu Mustăţea. Poliţa este rezultatul unui  parteneriat cu brokerul german TPSH, este construită pe baze etice şi oferă o serie de avantaje semnificative deţinătorului. Astra Sante acoperă toate riscurile, indiferent de natura bolii, permite asigurarea automată a nou-născuţilor, iar deţinătorul beneficiază de consilierea unei persoane specializate în vederea stabilirii metodei de tratament. Un alt element de unicitate este acela că de asigurarea Sante pot beneficia şi persoanele care suferă deja de o boală cronică. Preţul unei astfel de poliţe este, de multe ori, comparabil cu cel al unui tratament în România.

Sistemul public este grav bolnav

Sistemele publice de sănătate din România şi Bulgaria sunt cele mai slabe din Europa, cele două ţări confruntându-se cu numeroase probleme plecând de la lipsa medicamentelor de bază şi a aparaturii medicale până la corupţie. Într-un raport recent publicat, Comisia Europeană prezintă o statistică mai mult decât îngrijorătoare. „Două treimi din români au dat bani personalului medical, iar 81% sunt de părere că astfel de plăţi au avut un rol extrem de important în felul cum au fost trataţi”, relevă documentul. Situaţia este extrem de gravă şi în ceea ce priveşte raportul dintre numărul medicilor şi al asistentelor şi populaţia ţării. În România  19 medici şi 42 de asistente au grijă de 10.000 de locuitori, în timp ce media în zona balcanică este de 32 de medici şi 79 de asistente la fiecare 10.000 de locuitori. Şi din acest punct de vedere stăm cel mai prost în UE, iar acesta este un argument în plus pentru liberalizarea seriviciilor medicale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă