La cumpărarea sau montarea sistemelor de tâmplărie termoizolantă este recomandabil să ţineţi seama o multitudine de criterii, pornind de la preţ şi eficienţă, până la clădirea în care se montează. Recomandările sunt oferite de ing. Nicolae Niţulescu, directorul firmei INCON.
Preţul tâmplăriei ofertate trebuie să fie calculat pe metru pătrat, pentru a permite o comparaţie cu alte oferte similare. Acest preţ trebuie să ţină seama de tipul profilului, de modurile de deschidere ale ferestrei, de calitatea geamului utilizat şi a feroneriei, de accesorii şi de felul în care se face montajul.
– Este important să obţineţi informaţiile necesare despre provenienţa profilelor, despre caracteristicele acestora, ale feroneriei, ale sticlei, tipului de geam, despre mărimea coeficientului de izolare a tâmplăriei, a termenul de garanţie a tâmplăriei şi despre toate eventualele costuri ascunse ale ofertei. Foarte important este în numele cui se emite Certificatul de Garanţie. În cazul marilor firme, cum ar fi TROCAL, producătorii autorizaţi pot emite certificatul în numele acestora.
– La alegerea materialului trebuie să ţineţi cont în primul rând de clădirea în care se montează tâmplăria. Pentru cazul apartamentelor de bloc, raportul calitate/preţ este asigurat de tâmplăria din PVC. Profilele din aluminiu cu bariera termică, precum şi cele din lemn stratificat, sunt mai scumpe decât cele din PVC, iar eficienţa termică este asemănătoare.
– Orice sistem de tâmplărie, indiferent de ţara de provenienţă, include elemente obligatorii (profile, garnituri, feronerie, armătură, geam etc.). Foarte important pentru calitatea unei tâmplării este modul de armare a profilelor, care se face în strictă conformitate cu recomandările producătorului de profile. Neglijarea recomandărilor menţionate diminuează fiabilitatea tâmplăriei. Modul de armare nu poate fi verificat pe tâmplăria livrată.
– Coeficientul de izolare termică prezentat de tâmplărie este dat de numărul de camere ale profilului, grosimea peretelui exterior al profilului, densitatea materialului, precum şi de sticla folosită în sistemul de tâmplărie. Cu cât numărul de camere este mai mare, cu atât izolarea este mai bună.
Montaj şi amplasare
Montajul trebuie executat în strictă conformitate cu recomandările producătorului. Atenţie la umplerea cu spumă a interspaţiilor dintre tocul tâmplăriei şi perete. Aceasta trebuie să fie continuă, fără întreruperi, iar expandarea să nu depăşească marginea exterioară a tocului. Spuma de etanşeizare nu se taie la partea exterioară. Spuma tăiată devine higroscopică şi favorizează infiltraţiile de apă. Atenţie la amplasarea tâmplăriei! Se recomandă să fie amplasată de la mijlocul parapetului către interior, de regulă în zona caldă, pentru a nu favoriza apariţia condensului.