UPDATE 17.40: Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, este cercetată disciplinar de Inspecția Judiciară, scrie Luju.ro. Alături de ea, sunt cercetați și procurorul-șef adjunct DNA, Marius Iacob, și procurorul-șef al Secției I, Gheorghe Popovici, după plângerile depuse de procurorii revocați Mihaiela Iorga Moraru și Doru Țuluș.
Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis, pe 29 iunie, Secţiei pentru procurori a CSM cererea de revocare a Mihaelei Moraru Iorga pentru că „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”. Mai exact, este vorba despre un denunţ pe care procurorul l-ar fi primit prin intermediul aplicaţiei whatsapp.
În cazul lui Doru Ţuluş, revocarea a fost cerută de şefa DNA pentru că există „suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”.
Mai exact, lui Doru Ţuluş i se reproşează faptul că şi-a vândut drepturile litigioase asupra unor restanţe salariale către un om de afaceri – Mihai Rotaru. Ulterior, Rotaru a fost implicat într-unul dintre dosarele ANRP şi a fost trimis în judecată, alături de fostul lider al PDL Ioan Oltean.
Consiliul Superior al Magistraturii a dat, pe 4 iulie, aviz pentru revocarea din funcţie a celor doi procurori. De asemenea, CSM a respins, pe 14 septmbrie, contestaţiile formulate de procurorii Ţuluş şi Iorga împotriva deciziei de revocare a acestora din funcţiile de procurori DNA. În schimb, CSM i-a permis Mihaielei Moraru Iorga să-şi continue activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău.
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, luni, la Europa FM, că, în ultimul an și jumătate, a avut foarte multe controale din partea Inspecției Judiciare, dar și că inspectorul-șef al instituției, judecătorul Lucian Netejoru, nu și-a trecut în declarația de interese apartenența la o lojă masonică.
"Au fost peste 130 de controale. S-a spus că DNA n-a fost controlat. Este fals", a precizat Laura Codruța Kovesi într-un interviu pentru EuropaFM.
Șefa DNA a explicat că aceste controale au venit la DNA întrucât "au fost foarte multe reclamații" legate de actvitatea unor procurori ai DNA, inclusiv împotriva ei, ca șefă a DNA. Cu toate acestea, "niciodată nu a fost un control specific de management", a precizat procurorul-șef al DNA.
Deși organul de urmărire penală a primit date de la Marea Lojă Națională a României(MLNR) că Lucian Netejoru este mason, din 2001, făcând parte din Loja Sf. Gheorghe 1998 Giurgiu, DNA a concluzionat, cu de la sine putere, fără ca MLNR să-l fi informat în acest sens, că i-ar fi încetat calitatea de mason din 2007, prin neplata contribuției trei luni consecutiv.
De asemenea, Laura Codruța Kovesi a confirmat, în acest interviu, că șeful Inspecției Judiciare, judecătorul Lucian Netejoru, ar fi făcut parte din Masonerie.
„Fapta s-a prescris, dar noi am comunicat CSM acest lucru. AM trimis această soluție și conducerii Inspecției Judiciare pentru că este o situație inedită. Șeful Inspecției Judiciare nu a trecut în declarația de interese că a făcut parte din Masonerie”, a spus Laura Codruța Kovesi, într-un interviu la Europa FM.
Ancheta DNA în legătură cu Lucian Netejoru ar fi fost făcută, potrivit procurorului-șef, ca urmare a unei sesizări venite în luna februarie a acestui an din partea judecătoarei Camelia Bogdan. Dosarul a fost între timp clasat, întrucât fapta s-a prescris.
Judecătoarea a precizat într-un interviu acordat Revistei 22, referitor la acest subiect, că i-a fost clasată plângerea de abuz în serviciu în cazul inspectorului-șef al Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, precum și sesizarea depusă privind apartenența lui Netejoru la masonierie. Lucian Netejoru este cel care a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în cazul Cameliei Bogdan, iar în baza acestei noi sesizări, judecătoarea a fost exclusă din magistratură.
Judecătoarea a arătat că, deși procurorii anticorupție au primit dovezi că Netejoru face parte din Marea Lojă a României încă din 2001, ei au decis că i-ar fi încetat calitatea de mason din 2007, pentru că nu și-ar fi plătit contribuția. Camelia Bogdan a explicat că Netejoru ar fi trebuit să menționeze apartenența la masonerie în declarația sa de avere, întrucât ”trebuie investigat și în ce măsură jurământul masonic de a-și ajuta frații în mod necondiționat este compatibil cu jurământul față de profesia de magistrat, acela de a asigura domnia legii”.
”Am sesizat DNA Oradea, dosarul fiind preluat, apoi, de structura centrală. Tocmai am fost notificată că, pentru dosarul în care am sesizat fapta de abuz în serviciu în cazul lui Lucian Netejoru, inspectorul șef al Inspecției Judiciare(Netejoru a sesizat CSM cu privire la Camelia Bogdan, după ce Inspecția Judiciară a decis, inițial, să claseze cazul judecătoarei.
Ulterior, în baza acestei sesizări, Bogdan a fost exclusă din magistratură – n.r.), în sensul că se urmărește ca, prin decizia de excludere a mea din magistratură, să se revizuiască hotărârea definitivă din dosarul ICA, s-a pronunțat o soluție de clasare. S-a mai pronunțat soluție de clasare și la sesizarea mea privind apartenența lui Netejoru la masonerie. Deși organul de urmărire penală a primit date de la Marea Lojă Națională a României(MLNR) că Lucian Netejoru este mason, din 2001, făcând parte din Loja Sf. Gheorghe 1998 Giurgiu,
DNA a concluzionat, cu de la sine putere, fără ca MLNR să-l fi informat în acest sens, că i-ar fi încetat calitatea de mason din 2007, prin neplata contribuției trei luni consecutiv. Or, neplata contribuiției timp de trei luni consecutiv nu figurează printre motivele de excludere din Francmasonerie, prevăzute în Statutul MLNR.
Dovada ca d-l Netejoru nu mai este mason se putea face, potrivit Statutului MLNR, doar cu o hotărâre definitivă și irevocabilă pronunțată de o instanță masonică. Aceste înscrisuri nu se regăsesc în dosarul DNA. (…) Este motivul pentru care eu voi contesta dispoziția de clasare pronunțată de DNA”, a declarat Camelia Bogdan, în interviu acordat Revistei 22.
Șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a contestat în instanță soluția Direcției Naționale Anticorupție de clasare a dosarului în care s-au efectuat cercetări cu privire la nespecificarea, în declarația de interese a lui Netejoru, că el ar fi făcut parte din masonerie, informează, luni, Agerpres.
"Sunt împuternicit de inspectorul șef să vă comunic faptul că a formulat plângere la instanță împotriva soluției Direcției Naționale Anticorupție. În opinia inspectorului șef, orice apreciere venită din partea unui magistrat cu privire la o cauză aflată pe rol contravine normelor deontologice", a declarat luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru.
Surse judiciare au precizat că Lucian Netejoru a contestat decizia DNA în instanță pe motiv că faptele lui nu există, și nu că acestea au fost prescrise.