Există posibilitatea de a avea grădina verde şi înflorită chiar şi iarna, folosind plantele aşa-numite „heather”, în categoria cărora intră Calluna vulgaris, Erica darleyensis şi Erica carnea, care se găsesc şi în magazinele de la noi. Un exemplu îl puteţi găsi la rondul din Piaţa Universităţii. Deoarece perioada optimă de plantare este septembrie-octombrie (sau martie-aprilie), expunem paşii de urmat, precum şi recomandările pentru a realiza o astfel de grădină.
Toate buruienile se îndepărtează cu mâna, iar solul este afânat. Se folosesc de obicei plante perene de 7-20 cm, care se plantează în grupuri mici. Este recomandat ca, în prealabil, rădăcinile să nu fie distruse cu diverse instrumente de tăiat, ţinându-se seama de faptul că acestea se dezvoltă pe orizontală, deci nu prea adânc (foto 1).
Cum se face plantarea
Se stabilesc locurile de plantare, circa 10 plante pe mp astfel încât să fie suficient spaţiu între ele, ca să se poată dezvolta în anii viitori. Distanţele optime sunt de 15-20 cm pentru plantele mici, 30-40 cm pentru cele normale şi 40-60 cm pentru plantele mari. O idee este să se alterneze plantele heather cu iarbă, precum şi cu arbuşti coniferi, care vor da grădinii accente interesante, între acestea lăsându-se însă loc suficient, pentru a le da posibilitatea să crească (foto 2).
Se sapă o gropiţă suficient de adâncă astfel încât rădăcina să fie acoperită cu circa 5 cm de sol de grădină (ceva mai adânc faţă de cum erau în ghiveci). Înainte de această operaţie, rădăcinile se scufundă în apă şi apoi se usucă. După plantare, se udă abundent şi apoi se împrăştie turbă proaspătă, luându-se în consideraţie faptul că valoarea ideală a pH-ului solului este de 4-5 (foto 3).
Aranjamente şi decor
O altă idee interesantă constă în adunarea pământului în grămezi şi realizarea de paturi de sol de diferite înălţimi pe care se vor planta diverse specii, alegându-se culori diferite pentru fiecare pat, varietatea de culori creând astfel un interes sporit (foto 4). Se va avea în vedere că plantele Calluna preferă soarele şi semiumbra, iar tipul Erica carnea este rezistent la temperaturi chiar sub 10 grade Celsius şi chiar înfloresc în zăpadă. Şi mugurii Calluna sunt în mod deosebit rezistenţi la îngheţ, zăpadă şi ploaie. Important este să se asigure umezeala pământului la rădăcini. Deoarece unele ierni sunt la noi foarte grele, este indicat ca aceste plante să fie adăpostite. După înflorirea din iarnă, se vor tăia zdravăn inflorescenţele la începutul primăverii (de preferat în aprilie), asigurându-se astfel o viitoare înflorire mai accentuată.
În aranjarea plantelor pe paturile de sol, cele care înfloresc vara trebuie să fie înconjurate de cele care înfloresc iarna, astfel încât grădina să fie înflorită tot timpul. Raţia recomandată este de circa 60 la 40% (foto 5).