10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodDupă mai bine de un deceniu de existență, „Casa Soarelui“ și-a tras...

După mai bine de un deceniu de existență, „Casa Soarelui“ și-a tras obloanele. Singurul loc unde bolnavii de cancer găseau alinare, închis

O fundație din Constanța care era singura ce se ocupa de bolnavii în fază terminală nu mai are un sediu unde funcționa, din cauza unor neînțelegeri între autorități.

„Casa Soarelui“, singurul centru de îngrijiri paliative pentru bolnavii cu cancer din județul Constanța, s-a închis de la începutul acestei luni. Pacienții au fost trimiși acasă. Funcționa din 2002 și a tratat, în acest răstimp, circa 4.000 de pacienți. Funcționa într-o clădire a Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Constanța, iar terenul din jur era al Primăriei Constanța, ne-a spus directorul fundației, Angelica Lascu.

Contractul de închiriere s-a încheiat în urmă cu aproximativ un an, iar cei de la DSP nu au mai vrut să îl reînnoiască, motivând că după ce își vor rezolva problemele legate de intabulare și cadastru, vor recurge la o licitație pentru închirierea acestui spațiu.

Doctorul Lascu a precizat că Direcția de Sănătate a făcut o cerere la primărie, prin care să i se treacă în proprietate terenul, pentru ca apoi să poată face demersurile pentru a obține cadastru și intabulare.

Nu era vorba numai de aceas­tă clădire, ci de mai multe. „Pentru că nu se întâmpla nimic, am ajuns în audiență la primar. S-a rezolvat apoi, în două săptămâni s-a dat hotărârea de consiliu. Nu am ce să îi reproșez primarului“, a precizat directoarea Casei Speranței. De la primărie, hârtia a ajuns la DSP.

Direcția de Sănătate Publică, afirmă Angelica Lascu, a depus de-abia după câteva luni, pe 26 mai 2017, hârtiile la Oficiul pentru Cadastru pentru obținerea cadastrului și intabulării. Li s-a promis că până în august toate problemele vor fi rezolvate. Pentru că nu s-au obținut hârtiile, centrul s-a închis. Într-o licitație pe piața liberă, un astfel de centru, susținut de un ONG străin, nu ar putea niciodată să câștige, pentru că nu are banii necesari.

Nu se mai poate face nimic

Clădirea a fost o ruină când a fost luată. De-a lungul timpului s-a investit, s-au creat circuitele necesare unor bolnavi. Erau 15 paturi destinate pacienților oncologici.

„Nu se mai poate deschide în altă parte. Aici este, practic, o fundație din Anglia, care a deschis inițial un centru pentru copiii cu HIV. Sediul era la adresa la care era «Casa Speranței». Acum, fundația se va dizolva, pentru că nu mai are sediu. Personalul deja a plecat. Nu ne-au închis ei, dar am închis noi pentru că, practic, nu mai aveam ce să facem“, afirmă Angelica Lascu. Imediat după ce personalul a fost anunțat că centrul se închide, a venit o ofertă de locuri de muncă pentru o parte dintre ei, de la un spital privat. În acest domeniu există un deficit enorm de personal.

Un alt centru de îngrijiri paliative nu există în județul Constanța.

Mai sunt încercări de a deschide astfel de spații, dar nu e deloc simplu. Un privat încearcă să pună pe picioare, în Cumpăna, un centru cu 50 de paturi.

Personalul este problema cea mai mare.

„Nu este ușor să lucrezi cu astfel de pacienți. În județul Constanța sunt cam 14-15 medici cu competențe de îngrijiri paliative, dar fiecare are un alt loc de muncă. Sunt medici oncologi sau medici de familie. Eu eram singura din județ care am lucrat pe paliație. La bază sunt medic pediatric“, spune Angelica Lascu. Cursurile pentru pregătirea medicilor în paliație durează 18 luni.    

Autoritățile sanitare: Fundația nu este de utilitate publică

Directorul Direcției de Sănătate Publică Constanța, Constantin Dina, spune că DSP a primit, în noiembrie 2016, de la Primăria Constanța, în diviziune, cei 1.600 mp pe care se află casa și terenul. Procesul-verbal de predare-primire între părți s-a făcut în februarie 2017, după care s-au făcut demersuri pentru intabulare, de către DSP.

„Fundația nu mai putea să primească acel spațiu în mod gratuit, după ce a expirat contractul, pentru că fundația nu este de utilitate publică. Dacă era, putea să aibă acest drept. Ei sunt fundație privată. Ei știau din iunie 2016 despre faptul că puteau obține statutul de fundație de utilitate publică și chiar îndeplineau condițiile. Cine să semneze în 2017 să le dea un teren de 1.600 mp?“, spune Constantin Dina. Acesta a confirmat că în circa trei săptămâni se va deschide, în Cumpăna, un centru de îngrijiri paliative, care are deja medici cu atestate. Centrul va avea contract, ca și „Casa Soarelui“, contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.    

Ce înseamnă paliativ

„Paliația înseamnă o îngrijire holistică. Iei pacientul ca un întreg. Te referi și la simptomele lui, în cazul cancerului: durere, dispnee, constipație, etc, dar iei și aspectele psiho-emoționale, și sociale, și spirituale. Îngrijirea paliativă, cel puțin în cazul pacienților oncologici (deși de ea pot să beneficieze multe alte afecțiuni) merge în paralel cu cea curativă și ponderea crește pe măsură ce boala evoluează. Noi folosim termenul de «boală terminală» pentru ultimele 48 – 72 de ore. Se poate face și chimioterapie și radioterapie paliativă. Medicul știe din start că nu poate să spere la vindecare și atunci noi venim în paralel și asigurăm confortul pacienților, pentru că până la urmă scopul este ușurarea suferinței. Câte zile are să fie cu cât mai puțină suferință și în demnitate. Cel mai tânăr pacient a avut 21 de ani“, a explicat Angelica Lascu, director „Casa Soarelui“.

În atenția politicienilor

Cazul a intrat și în atenția politicienilor. Deputatul PMP Robert Turcescu a adresat o interpelare pe această temă ministrului Sănătății, Florian Bodog. „Având în vedere aspectele sesizate, precum și faptul că directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență a anunțat deja că unitatea pe care o conduce nu poate asigura o zonă de îngrijiri paliative, fiind un spital de urgență, vă rog să faceți toate demersurile necesare pentru ca bolnavii de cancer să aibă un astfel de centru gratuit în județ, pentru a nu fi nevoiți să apeleze la centrul de îngrijiri paliative privat, care urmează să fie deschis la Cumpăna. Nu este normal ca oamenii săraci, care de-a lungul vieții lor au contribuit la bugetul sănătății, să nu poată beneficia de îngrijire specializată în ultimele lor zile de viață doar pentru că nu au bani“.

Citește ziarul integral în format .PDF, aici!

Cele mai citite

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...
Ultima oră
Pe aceeași temă