Guvernul nu s-a ţinut de cuvânt şi nu a alocat până acum locuitorilor din zonele inundate materiale de construcţii, aşa cum şi-a luat angajamentul.
Sinistraţii din Delta Dunării care şi-au pierdut casele în urma inundaţiilor din vara acestui an sunt în pragul disperării şi al revoltei. În timpul inundaţiilor, premierul Emil Boc, ministrul Vasile Blaga şi autorităţile din judeţul Tulcea le-au promis celor peste 200 de familii sinistrate din satele Ceatalchioi, Pătlăgeanca, Tudor Vladimirescu, Sălceni şi Plaur că vor primi sprijin guvernamental pentru refacerea caselor distruse de apă. Au trecut două luni de vară, iar refacerea caselor distruse de inundaţii nici nu a început. Sinistraţii din Deltă dorm încă în corturi sau pe la rude. Vasile Gudu, prefect al judeţului Tulcea, spune că „refacerea caselor din Deltă nu a putut începe pentru că apele din comuna Ceatalchioi s-au retras foarte lent. Nici după două luni de la inundaţii terenul pe care ar trebui să se refacă locuinţele sinistraţilor nu este uscat. Şi materialele de construcţii achiziţionate de Guvern pentru aceşti sinistraţi au venit cu întârziere şi nu în ordinea în care ar fi trebuit să fie folosite de constructori”.
Sinistraţii din Ceatalchioi îl contrazic pe prefect. Ei spun că întârzierea s-a produs din cauza tergiversării aprovizionării materialelor de construcţii. În satele sinistrate sunt zone în care se puteau construi case, dar nu s-au realizat pentru că nu au existat materiale de construcţie. Simion Daminanov, primarul comunei Ceatalchioi, spune că „în localitate au ajuns cimentul, materialul lemnos, tabla pentru acoperiş, dar Guvernul nu a trimis pietrişul fără de care nu se pot realiza fundaţiile”. Prefectul Gudu confirmă spusele primarului Damianov, afirmând că „pietrişul a fost contractat şi va ajunge în Deltă în câteva zile”. Prefectura a făcut recent un apel la firmele de construcţii din judeţul Tulcea să construiască, fără bani, o parte din cele 74 de case pentru care Guvernul a achiziţionat materiale de construcţie. Deocamdată, apelul a rămas fără ecou în rândul constructorilor din judeţ, deşi cele mai mari firme tulcene de construcţii trăiesc, în cea mai mare parte, din lucrări finanţate de la bugetul de stat.
Şi-au luat soarta în mâini
Sătui să aştepte ducerea la îndeplinire a promisiunilor făcute de guvernanţi, o parte a sinistraţilor a început să-şi construiască locuinţele prin eforturi proprii sau apelând la rude. S-au implicat şi autorităţile locale. De exemplu, Primăria Ceatalchioi a cumpărat, din fonduri proprii, balast şi l-a oferit gratuit celor care au început refacerea caselor distruse de inundaţii.