1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialTudorel Toader: Guvernul va contesta la CCR ancheta Belina, prin intermediul Ministerului...

Tudorel Toader: Guvernul va contesta la CCR ancheta Belina, prin intermediul Ministerului Justiției

UPDATE 12,00: Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a negat, joi, informația că că i-ar fi propus premierului Tudose, în şedinţa de Guvern de miercuri, ca Hotărârile de Guvern să nu mai fie doar acte administrative, ci acte normative cu acelaşi statut ca legile şi Ordonanţele de urgenţă.

O asemenea modificare a regimului Hotărârilor de Guvern ar fi făcut ca miniştrii să nu mai poată fi traşi la răspundere pentru aprobarea acestor acte.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, joi, că Guvernul României vrea să conteste ancheta Belina iar în acest caz "Ministerul Justiției este cel mai abilitat să facă o asemenea sesizare, lucru care se va întâmpla în următoarele zile".

Tudorel Toader a precizat că Ministerul va trimite o sesizare către Curtea Constituțională pe acest subiect, iar decizia CCR "o vom respecta". Textul sesizării va fi finalizat până luni.

"Ne adresăm Curții Constituționale și nu Înaltei Curți de Casație și Justiție. Curtea Constituțională verifică dacă există un conflict de natură instituțională, nu ICCJ", a precizat ministrul. În opinia acestuia, ar fi vorba de un conflict de natură instituțională între DNA și Guvernul Tudose.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat o opinie potrivit căreia hotărârile de guvern trebuie să fie tratate în privința oportunității la fel ca ordonanțele și legile, au declarat  surse guvernamentale. Conform surselor citate, s-a avut în vedere decizia Curții Constituționale a României din februarie 2017.

Ministrul Toader a precizat că sesizarea trimisă la CCR va cere judecătorilor să decidă dacă procurorii au dreptul sa ancheteze oportunitatea, împrejurările și circumstanțele în care este adoptată o Hotărâre de Guvern, după ce CCR a stabilit deja că procurorii nu au acest drept în cazul adoptării de Ordonanțe de Urgență și de legi.


Fostul prim-ministru Victor Ponta a declarat, miercuri, că înțelege susținerea politică pe care partidul o acordă miniștrilor Rovana Plumb și Sevil Shhaideh, vizate în dosarul "Belina", dar, în calitate de premier, i-ar fi schimbat.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, declarase, marți, că legalitatea unei Hotărâri de Guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ și nu de către procuror.

"De principiu, hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalității actelor normative infralegale se realizează de către instanța de contencios administrativ. Știți că multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanțele de contencios administrativ, spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ", a spus Toader, întrebat cum comentează decizia DNA de a ancheta emiterea unei Hotărâri de Guvern în dosarul "Belina".

În ancheta Belina, procurorii cercetează Hotărârea de Guvern prin care insula Belina, aflată în domeniul public al statului, a fost trecută în administrarea Consiliului Județean Teleorman. Doi membri ai Cabinetului Tudose – vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul delegat Rovana Plumb – sunt suspecți în această anchetă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Italia cucerește Billie Jean King Cup! Paolini și Bronzetti, eroinele finalei

Italia a devenit campioană în Billie Jean King Cup 2024, după ce a învins Slovacia cu un categoric 2-0 în finală, pierzând doar 9...

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...

Acordul pentru avioanele F-35, moment istoric

România a semnat, joi, la Palatul Victoria, acordul pentru achiziția avioanelor F-35, marcând un moment crucial în modernizarea Forțelor Aeriene Române Ceremonia a fost prezidată...
Ultima oră
Pe aceeași temă