19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialSorin Ovidiu Vîntu, arestat pentru că a încercat să zădărnicească extrădare lui...

Sorin Ovidiu Vîntu, arestat pentru că a încercat să zădărnicească extrădare lui Popa din Indonezia

Sorin Ovidiu Vîntu şi colaboratorii săi Octav Turcan şi Alexandru Stoian au fost arestaţi de magistraţii Tribunalului Bucureşti pentru o perioadă de 29 de zile deoarece ar fi încercat să zădărnicească extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia. Popa are de executat o pedeapsă de 15 de ani de închisoare la care a fost condamnat în dosarul devalizării Fondului National de Investiţii, prejudiciind mai multe sute de mii de oameni cu mai multe mii de miliarde de lei. Pierderile financiare ale investitorilor din dosarul FNI de câteva sute de milioane de euro urmează să fie acoperite de statul român.

Fapta de a zădărnici înfăptuirea justiţiei reprezintă un pericol grav la adresa ordinii sociale, consideră magistraţii. În plus, lăsarea în libertate a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi a colaboratorilor săi, susţin procurotii, ar putea îngreuna extrădarea către România a lui Nicolae Popa. Din interceptările telefonice şi a mesajelor tip SMS rezultă că Sorin Ovidiu Vîntu ar fi trimis bani la Jakarta- Indonezia tocmai pentru a îngreuna extrădarea. Conţinutul interceptărilor sugerează că se intenţiona cumpărarea bunăvoinţei unor înalţi funcţionari pentru a se împiedica extrădarea lui Nicolae Popa. Prezentăm câteva fragmente din aceste interceptări.

La data de 4 ianuarie 2010 (după o lună de la arestarea lui Nicolae Popa la Jakarta) SRI a interceptat urmatorul mesaj codificat transmis de pe un telefon mobil din Indonezia între protagoniştii acetui dosar penal :”Nu ştiu dacă am reuşit să mă fac înţeles. Dacă n-am toată motorina în câteva zile, nu pot rezolva nimic. Şi fara grija: eu nu livrez pana nu am deja pachetul langa mine”. Motorina ar insemna banii, iar pachetul ar fi Nicolae Popa, spun specialistii. Pentru a nu fi interceptati, s-au schimbat cartelele de telefonie mobila. Mesajele ar fi fost transmise prin Alexandru Stoian , soferul lui Vîntu, iar transmiterea banilor s-ar fi facut cu ajutorul lui Octavian Turcan .

In ziua de 4 .01.2010 , ora 13:27:43, Stoian ia legatura cu un DOMN cu care discuta urmatoarele:
Stoian: Noroc! Ai primit mesajul?
Domn: buna seara! In secunda trecuta l-am primit si, cand am luat telefonul sa vad mesajul, m-ai sunat.
STOIAN: Ok. Incearca sa faci rost de alt numar, o alta jucarie, si peste doua ore TE AUZI CU CINE TREBUIE. OK? Dupa aproape doua ore, Stoian primeste urmatorul mesaj din Indonezia ” Seara buna. Acesta este numarul de telefon….” La scurt timp, Stoian suna la numarul din Indonezia indicat in mesaj.
Stoian:…E groasa, ce sa zic. Da, am reusit sa stam de vorba si sa-ti transmit niste chestii.
Interlocutor: Te ascult.
Stoian: Asculta-ma cu atentie: tu ai fost trimis acolo ca sa rezolvi o chestie cu alea 3 cisterne, sa-l scoti si dupa aia sa dai restul de cisterne. Si ceva se intampla. Adica nu-i place ce se intampla.
Interlocutor: Nu-i place ce se intampla?
Stoian: Da , ca ai avut sau ai cele 3 cisterne si n-ai reusit sa-l scoti pana acum si considera ca ceva se intampla, ceva neplacut. acum zice asa: daca consideri ca nu poti sa faci ceva acolo, putem sa aranjam lucrurile in felul urmator: peimesti tu cisternele intr-un alt cont si trimitem pe cineva sa se ocup[e de chestia asta. Si ne ocupam pe urma si de restul.
Interlocutor: Lucrurile nu stau asda. Deci, in primuil rand regret foarte tare ca nu a reusit sa discute cu mine. In al doilea raand, chestiunea este asa. zic , nu a reusdit sa discute cu mine. Dar asta este. Discutam noi doi si tu ii transmiti ceea ce spun eu. Inteleg ca esti nelinistit si ca nu-i place ca nu s-a rezolvat treaba pana acum, dar discutia mea cu oamenii la inceput a fost ca nu voi da pe transe . Eu cand le-an spus ca voi da jumatate laa inceput si jumatate peste trei saptamani, initial au zis: ok, nico problema. Intre timp, cele trei saptamnani s-au scurs. Eu, cand m-am intalnit cu ei pe 31 si s-a pus problema ca pe 31 se rezolva treaba, sa am grija ca luni dimineata, da fapt astazi, la prima ora sa fiu pregatit cu tot ce trebuie, eu am spus „Da, voi fi pregatit cu jumatate, iar jumatate intr-o saptamana, maxim 10 zile” si in momentul ala oamenii s-au sculatsi au spus „NU. Ai spus 3 saptamani. Luni sunt deja 3 saptamani. Deci nu exista” Dupa care s-a ridicat frumusel, a plecat, s-a intors dupa 2 ore si mi-a spus”Imi pare rau, , nu se poate rezolva decat intr-o saptamana, maximum 10 zile” . eu ce sa inteleg?! Nu se poate. Oricum, am reusit sa obtin deal-ul ca primesc pachetul si apoi liovrez. Ceea ce este o mare realizare.
Stoian : Da.
Interlocutor: Lucrurile nu stau chiar asa de simplu cum considera el. Deci, in nici un caz nu ma retrag din chestia asta.
Stoian: Da
Interlocutor: Sa inteleaga ca asa cum s-a discutat la inceput suntem exact in aceeasi situatie(…) deci , sa nu-si faca nici un fel de griji. CEEA CE I-A SPUS CANDVA, ACUM 9 ANI CAND A PLECAT (Popa plecase din tara in urma cu 9 ani-n.n.), A RAMAS VALABIL SI VA FI VALABIL INTOTDEAUNA. Deci,. nu exista de aici neliniste, ca stiu eu, se gandeste cineva sa spuna ceva impotriva lui si o sa faca ceva impotriva lui. Sa nu se gandeasca la asta, nici ca cifre, nici ca fapte.Stoian : OK
Interlocutor: Avem cei mai buni avocati din tara ( adica din Indonezia- nn)Deci, cei doi care au aparut in presa sunt cei mai faimosi in tara asta.
Stoian : Da
Interlocutor:Stim exact cum trebuie facut, dar astia sunt cam dificili. Nici macar nu-ti spun in fata ce gandesc. Dac eu sunt pregatit cu totul aici, pot sa fortez si sa prind urmatoryul tren, care este undeva saptamana viitoare, in jurul lui 15. DACA NU SUNT PREGATIT, BATEM APA_N PIUA.
Stoian: Da, da
Interlocutor: deci asta e mesajul meu. FARA SA FIU PREGATIT CU TOATE CISTERNELE, NU EXISTA NICI O SANSSA. Unu; doi NU MA RETRAG DIN CHESTIA asta. Trei : sa nu-si faca probleme, sa nu ne banuiasca de nici o traba urata. Suntem corecti si cinstiti si asa vom fi pana la capatul a tot ce se intampla.
Stoian: OK
Interlocutor: Da? Si in continuare imi exprim dorinta sa vorbeasca e l personal cu mine

Stoian: OK.

„Oamenii nu aşteaptă decât să fiu eu pregătit”

Convorbirea din 13.01. 2010, cand Stoian ia legatura cu un „DOMN” din Indonezia.

Stoian:( …)Sunt noutati?
Domn : ai primit mesajul?
Stoian: Probabil acum.
Domn: ti-am trimis de ieri mesajul…)Deci, treaba e rezolvata, s-a primit scrisoarea pe care o asteptam, oamenii nu asteapta decat sa fiu eu pregatit Citeste mesajul si vei vedea toate detaliile. Deci, suntem gata!
Stoian: Ok, am inteles!
Domn: figura aia cu inaite si dupa aia NU TINE, NU VOR! Mi-au spus clar „domnule, cand esti pregatit, dai semnal!”
Stoian: OK. Chestia aiai nu s-a putut, care ai cerut-o tu, nu se poate fiindca… intelegi…
DOMN: am inteles. Oricum, sa se stie ca exista si aceasta posibilitate, daca se doreste.
Stoian: OK, deci sunteti pregatiti, decat astepti transportul.
Domn: Exact. Eu astept transportul si in secunda in care am dat OKul s-a rezolvat treaba. Si e pacat ca pierdem ocazia asta, pentru ca deja conjuncturile sunt putin cam ciudate aici. Nu pot sa-ti dau detalii, dar sunt tot felul de ….prostii asa.
Stoian: Am inteles. Deci, din momentul in care tu esti pregatit, treaba s-a rezolvat!
Domn: deci acum e rezolvata. DACA MAINE SPUNE „GATA”< MAINE SE REZOLVA! Sau marog, o zi dupa…
Stoian: Am inteles! Bine!
Intr-o alta convorbire „Domnul” spune: „Şi s-a lăudat un prost aici. Ceea ce s-a preluat la voi acolo nu este adevărat. Nu s-au finalizat proceduri şi chestii de genul ăsta. Doar că din păcate a apărut o informaţie unde nu ar fi trebuit să apară. Asta nu ar fi trebuit să apară în presă. Dar ştii ce se întâmplă? Am senzaţia că totuşi ai noştri au pe cineva înăuntru, acolo. Pentru că prea mult, a existat prea mult exces de zel în toată chestia asta, ceea ce la ei nu s-a întâmplat niciodată. Fie au plătit pe cineva acolo, fie… Nu-mi dau seama, dar ceva se întâmplă, fiindcă şeful mare s-a trezit că nu ştia de nişte acţiuni ale celor mai mici. Deci la nivel mediu e cineva care a lucrat împotrivă. De trei zile am reuşit, suntem în negociere cu şeful mare, şi promisiunile sunt foarte clare, că „o rezolvăm”. Iar astăzi când am discutat pe marginea a ce s-a produs în presă, a zis „stati liniştiţi, e doar ştire de presă, nu are nicio legătură cu ce facem noi”. Magistrastii nu au dezvaluit cine este „seful mare” din Jakarta.

 

Probele care ar atesta ca ” motorina”, „cisternele” au ajuns in Jakrata au parvenit din CIPRU, la data de 28 august 2010, prin comisie rogatorie internationala si constau in traseul banilor scosi din conturi la ordinul lui Sorin Ovidiu Vîntu si transmisi in Jakarta. Tot din convorbiri , dublate de extrase bancare, ar rezulta ca din Cipru s-au transmis mai multe sume, intre care s-ar afla si 3.000.000 de euro care ar putea insemna „trei cisterne” din convorbirile redate mai sus. Fara probele din Cipru, care radiografiaza circuitul banilor spre Indonezia, nu ar fi fost posibila arestarea lui SOV, spun specialistii.

 

 

Cele mai citite

Bărbat găsit decedat într-un parc din Craiova. Poliția a deschis o anchetă

Un bărbat a fost găsit decedat, marți după-amiază, în Parcul Mureș din municipiul Craiova. Poliția a fost sesizată și la fața locului s-au deplasat...

S-a stins din viață deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostă judecătoare la Curtea Constituțională a României

Deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostă judecătoare la Curtea Constituțională a României (CCR), a murit, a anunțat senatorul PSD Laura Moagher marți seară. Moagher a...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenţia naţională de presă a Libanului (ANI) a raportat marţi seară o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" în suburbiile de sud...
Ultima oră
Pe aceeași temă